Modeontwerpster Marie Adam-Leenaerdt | ‘Aan mijn kleding besteed ik weinig tijd’

De zaterdag van modeontwerpster en rising star Marie Adam-Leenaerdt: één, of misschien zelfs twee keer naar de bakker, wroeten in de aarde en het pizzavuur aanwakkeren.

Marie Adam-Leenaerdt (28)

  • Brusselse modeontwerpster.
  • Richtte in 2022 haar eigen merk op.
  • Finalist LVMH Prize.

‘Pfoe! Dat hangt echt af van het moment’, zegt Marie Adam-Leenaerdt (28) terwijl haar hand op en neer beweegt, alsof ze de drukte van haar leven wil aangeven. ‘Er is de jongste tijd heel veel gebeurd.’ Amper twee jaar nadat de Brusselse ontwerpster aan La Cambre was afgestudeerd, lanceerde ze in 2022 haar eigen kledinglabel en werd ze meteen opgenomen op de officiële kalender van Paris Fashion Week. ‘Als ik iets doe, is dat nooit om halfweg te stranden’, zegt ze over haar neiging altijd ver te gaan. Vandaag hangen haar creaties bij Stijl in Brussel en Louis in Antwerpen, maar ook bij de internationale avant-garde: denk Dover Street Market, Bergdorf Goodman en SSense.

Advertentie
Advertentie
‘Nonkels’-acteur Rik Verheye over Knokse vooroordelen | ‘Lang gezegd dat ik van Brugge was’

Veel starters dromen ervan om te verhuizen naar Parijs, Adam-Leenaerdt hoegenaamd niet: ‘De levenskwaliteit is hier gewoon veel beter.’ Integendeel zelfs: ‘België heeft zo’n grote nalatenschap op het vlak van mode, maar de vorige generaties stoppen en steeds minder merken blijven over. Als er meer ontwerpers hier blijven, kunnen we lokaal werk creëren en hoeft al dat afstuderende talent niet noodzakelijk naar het buitenland.’ Aan die verandering kan ze zelf stevig bijdragen: in september presenteert ze Saison 4 weer in Parijs, in november maakt ze als finalist kans op de prestigieuze LVMH Prize.

Modeontwerpster Marie Adam-Leenaerdt werkt op zaterdag graag in haar moestuin. ‘Sommige jaren heb ik tot wel twaalf tomatenvariëteiten.’
Modeontwerpster Marie Adam-Leenaerdt werkt op zaterdag graag in haar moestuin. ‘Sommige jaren heb ik tot wel twaalf tomatenvariëteiten.’
©Alexander D'Hiet

8 uur | ‘Tijd om op te staan en de hond uit te laten. In april adopteerden mijn lief Romain en ik Palco, een zwarte labrador van drie jaar uit het asiel Croix Bleue in Vorst. Elke ochtend maken we een wandeling, in de tuin, het Jubelpark of rond de vijvers van Elsene.’

Advertentie

8.45 uur | ‘Douchen en me aankleden. Aan dat laatste besteed ik weinig tijd, eigenlijk steeds minder. Ik koop ook erg weinig. Tenzij het voor een speciale gelegenheid is, kleed ik me eenvoudig en neutraal. Het is een soort uniform dat verhindert dat ik mijn brein van de wijs breng, denk ik.’

Advertentie
Advertentie

9 uur | ‘Op zaterdag ga ik altijd naar dezelfde bakker in Elsene: Khobz. (glundert) Dichtbij is het niet, maar voor de allerbeste bakker van Brussel stap ik graag even in de auto. Soms passeer ik ‘s middags zelfs nog een tweede keer, dan komen de baguettes en pizzaatjes uit de oven. Voor de volledigheid: Khobz heeft het beste brood, maar de beste viennoiserie en brioches – die met bladerdeeg! – liggen bij Brood in Ukkel.’

11 uur | ‘La Ferme Nos Pilifs in Neder-Over-Heembeek is een bioboerderij en sociale werkplaats met een supermarkt en een planten- en tuinwinkel waar ik graag zaadjes koop voor mijn moestuin. Soms zijn er ook events: tijdens het jaarlijkse Brussels Tomato Festival bijvoorbeeld ontdek je er ontelbare tomatensoorten.’

12 uur | ‘Ik trek de tuin in, concreet mijn moestuin. Mijn moeder zette ooit de eerste stappen, maar ik was zelf verkocht zodra ik mijn eerste zaadjes plantte. De courgettes en komkommers doen het nu goed, maar voorts was het dit jaar niet evident door het slechte weer en de slakkenplaag, andere jaren heb ik wel twaalf tomatenvariëteiten. Zodra ik moestuinier, stoppen mijn gedachten. Ook bij het koken is dat zo.’

Elke dag een marathon lopen? Zo doet deze ultraloper het

13 uur | ‘Misschien bereid ik snel iets om te eten; uitgebreid tafelen doe ik ‘s middags zelden.’

Advertentie

14 uur | ‘Sinds ik mijn eigen merk heb, gaat er geen zaterdag voorbij waarop ik niet minstens enkele uren werk. In het weekend valt het e-mailverkeer stil en trek ik me graag terug in mijn atelier voor research. Dat kan alle vormen aannemen: Vinted afspeuren naar die ene perfecte trenchcoat, mijn kledingarchief opruimen en geïnspireerd raken door wat ik tegenkom en moodboards maken.’

‘Als ik ergens aan begin, stop ik nooit halfweg. Of het nu gaat over groenten kweken, vintage scoren of mode ontwerpen.’
Marie Adam-Leenaerdt
Modeontwerpster

16 uur | ‘Ricotta, mozzarella, ‘nduja… Bij Stival in Ukkel vind ik alle ingrediënten voor een pizzafeestje met vrienden in de tuin.’

19 uur | ‘Vorig jaar kreeg ik een pizzaoven cadeau en intussen heb ik me verdiept in het deeg. Als ik ergens aan begin, stop ik nooit halfweg: ik bekijk tutorials, leg mezelf challenges op. (grijnst) Of ik nu de Troc van Evere of Wilrijk afspeur naar servies en meubels, op veilingen en via annonces zoek, of heel ver ga in groenten kweken, voor mij is dat allemaal deel van dezelfde, in elkaar verweven art de vivre.’

22 uur | ‘Als we na het eten niet in de tuin blijven plakken, gaan we misschien iets drinken bij Supra Bailly in Elsene. Maar zwaar uitgaan doe ik zelden, want ik sta ‘s zondags graag vroeg op.’

Advertentie