Lize Willems opende pas anderhalf jaar geleden haar restaurant Ma Marraine in Tongeren en is meteen verkozen tot ‘Lady Chef of the Year’. Haar zaterdag begint steevast met een natuurwandeling.
Lize Willems opende pas anderhalf jaar geleden haar restaurant Ma Marraine in Tongeren en is meteen verkozen tot ‘Lady Chef of the Year’. Haar zaterdag begint steevast met een natuurwandeling.
© Wouter Maeckelberghe

Lize Willems, ‘Lady Chef of the Year 2024’ | ‘Ik was de laatste in het gezin om mijn eigen zaak op te richten’

De zaterdag van ‘Lady Chef of the Year 2024’ Lize Willems: zeven maanden oude wekkers, een volksjury en de latenightversie van ‘De Slimste Mens’.

Lize Willems (30)

  • Chef van restaurant Ma Marraine in Tongeren.
  • ‘Lady Chef of the Year 2024’.

‘Ik was de laatste in het gezin om mijn eigen zaak op te richten. Mijn moeder moedigde me al vanaf mijn twintigste aan om een restaurant te beginnen’, zegt Lize Willems (30). De ‘Lady Chef of the Year 2024’ opende uiteindelijk anderhalf jaar geleden Ma Marraine in Tongeren, vlak bij de Grote Markt. Opvallend: het restaurant telt slechts vijf tafels, want Willems runt het zaakje met alleen de hulp van enkele studenten.

Advertentie
Advertentie

‘Mijn keuken is puur. Het product staat centraal: niet te veel tralala, maar verse ingrediënten en zoveel mogelijk van lokale boeren.’ Chef worden was geen kinderdroom. Ze begon met kinesitherapie in Leuven, voordat ze als prille twintiger de overstap maakte naar Hotelschool Ter Duinen in Koksijde. Het vak leerde ze bij tweesterrenchef Ralf Berendsen in La Butte Aux Bois in Lanaken, waar ze drie jaar als chef-patissier werkte.

‘Als we met het gezin gaan wandelen, lijkt het wel een volksverhuizing: tweeling, kinderwagen, draagzak en hond aan de leiband’, zegt Lize Willems.
‘Als we met het gezin gaan wandelen, lijkt het wel een volksverhuizing: tweeling, kinderwagen, draagzak en hond aan de leiband’, zegt Lize Willems.
© Wouter Maeckelberghe

3x getipt

1 | Radium Boulders in Maastricht

‘Om te ontspannen, ga ik graag boulderen. Het brengt het kind in mij naar boven en maakt mijn hoofd helemaal leeg. En ze hebben er ook lekkere kimchi-tosti’s.’
| Website | radiumboulders.nl

2 | KMSKA in Antwerpen

Advertentie

‘Het vernieuwde KMSKA heeft een grote indruk op me nagelaten. Restaurant Madonna staat nog op mijn lijstje om uit te testen.’
| Website | kmska.be

3 | Fastlane Karting in Bilzen

‘Af en toe probeer ik om iets leuks te doen met de studenten die hier werken.’
| Website | fastlanebilzen.be

6.30 AM | ‘Onze zeven maanden oude tweeling is de wekker. We beginnen de dag met een badje en een flesje.’

Advertentie

8 AM | ‘We trekken de natuur in voor een wandeling met het gezin; ook onze Berner senner gaat mee. Het is een hele volksverhuizing: kinderwagen, draagzak en de hond aan de leiband. Onze favoriete plekken zijn het natuurgebied van Tongeren, het kasteel van Alden Biesen of het Stadspark De Motten. De wandeling is geen tien kilometer; daar is onze hond te lui voor.’

Advertentie
Advertentie

11 AM | ‘Etenstijd voor de tweeling. De groentepap werd gemaakt door mijn vriendin. Het lijkt misschien raar, maar ik ben niet het type kok wier passie koken is. Ik kook veel liever voor anderen dan voor mezelf. Ik zie het echt als mijn job, dus thuis wil ik er niet te veel mee bezig zijn.’

1 PM | ‘Onderweg naar de horecagroothandel Hanos in Maastricht luister ik naar mijn favoriete podcast: ‘De volksjury’. Elke week ga ik zelf naar de supermarkt om mijn producten te selecteren, inspiratie op te doen en nieuwe ingrediënten te ontdekken. Ik test alle proevertjes. Eigenlijk lunch ik in de Hanos.’ (lacht)

De favoriete weekendadressen van modeontwerper Igor Dieryck in Parijs

4 PM | ‘Samen met een student begin ik aan de mise-en-place. We garen het vlees, maken nieuwe sauzen en koken de groenten.’

7 PM | ‘Het is druk: de eerste gasten arriveren, we maken de aperitieven klaar en werken de amuses af. Ik presenteer altijd zelf het menu aan tafel om iedereen welkom te heten. Sinds ik de titel ‘Lady Chef’ kreeg, word ik er dagelijks over aangesproken: “Ik heb u op televisie gezien” of “Ik heb over u in de krant gelezen”. Maar eerlijk: met de media houd ik me niet bezig.’

Advertentie

8 PM | ‘We zitten in de flow van de service, dat is het leukste. Als iemand iets niet lust? Geen probleem: ik maak een nieuw gerecht met de ingrediënten die ik in huis heb. Het is een extra uitdaging, en ik krijg er energie van. Ik probeer altijd iets in mijn kookstijl te maken, maar onlangs had ik een klant die alleen aardappelen at. Dus maakte ik als voorgerecht een puree, daarna frietjes, en we eindigden met kroketten.’

10 PM | ‘Na het dessert volgt de koffie. Onze Irish coffee maak ik op de klassieke manier. In een casserole flambeer ik de whisky, zet verse koffie en klop de room samen met de vanille handmatig op. Een favoriet bij onze klanten.’

De favoriete weekendadressen van kunstenares Bieke Buckinx in Brussel

11 PM | ‘Cool-down. De klanten betalen hun rekening terwijl ik nog even een praatje met hen maak. Daarna geven we weer volle gas voor het opruimen en schrobben we de keuken.’

0 AM | ‘Om de shift af te sluiten drink ik nog iets met de twee studenten. Voor mij zit het werk er nog niet op: ik doe nog een uurtje of twee administratie voordat ik naar huis vertrek.’

2 AM | ‘Ik eet mijn ‘avondeten’ – klaargemaakt door mijn vriendin. Intussen kijk ik naar ‘De Slimste Mens’, zodat ik nog even kan ontspannen. Dat is belangrijk, want ik weiger alleen maar te werken en te slapen. Ik wil ook genieten.’

Advertentie