De zaterdag van modeontwerper Igor Dieryck: een chai-lattecliché, mode in de politiek en een sixpack langs het kanaal.
Igor Dieryck (25)
- Junior designer bij Hermès.
- Stelde zopas zijn eigen collectie voor op het Festival d’Hyères.
En of het een druk jaar mét drukke zaterdagen is geweest voor de Belg Igor Dieryck (25). Als grote winnaar van het 38ste Modefestival van Hyères ging hij vorig jaar met maar liefst drie hoofdprijzen aan de haal. ‘Die overwinning heeft een enorme impact gehad, zowel persoonlijk als professioneel’, zegt de Aarlenaar. ‘Er zijn veel deuren opengegaan, ik heb ongelooflijke mensen ontmoet en ik heb collabs kunnen doen die anders nooit mogelijk waren geweest.’
Dieryck werkte onder meer samen met het luxewarenhuis Galeries Lafayette, eyewear- en horlogefabrikant Komono en de multimerkenwinkel Dover Street Market Paris. En vorige maand mocht hij, dankzij zijn driedubbele winst, zijn eigen modecollectie presenteren in Hyères. ‘Toch zit een eigen label er voorlopig niet in’, zegt hij. ‘Toen ik vorig jaar het Festival van Hyères won, had ik net een contract getekend bij de luxegroep Hermès. Ik werk in het menswearteam van Véronique Nichanian. Ik wil eerst een solide basis verwerven voor ik mijn eigen merk lanceer.’
3x getipt
1 | Bar Nouveau
‘In dit minicafé in art-nouveaustijl laat ik de barkeeper me verrassen; zijn keuzes stellen nooit teleur.’
| Instagram | @bar_nouveau
2 | Chambre Noire
‘Deze gezellige wijnbar is perfect voor een datenight. Hier ontdek je bij tapas nieuwe topwijnen.’
| Instagram | @chambrenoireparis
3 | Le Collier de la Reine
‘Samen met mijn vriend en schoonouders ontdekt: hier vier ik graag iets met een plateau fruits de mer.’
| Website | lecollierdelareine.paris
10 AM | ‘Uitslapen doet deugd. Tijdens mijn werkweek slaap ik gemiddeld vijf uur per nacht. Ik neem rustig de tijd om wakker te worden. Terwijl ik nog half slaap, geniet ik van het idee dat ik even niets móét.’
11 AM | ‘Vanuit mijn appartement in de wijk Le Marais wandel ik naar de Seine. Met poppy beats in mijn oren loop ik mijn vast parcours. Het helpt me fysiek en mentaal. Als ik onrustig ben, krijg ik hier lucht. Een uur lang laat ik alles los. In het dichtbevolkte Parijs is dit de enige plek waar ik, als Aarlenaar, een gevoel van ruimte ervaar.’
12.30 PM | ‘Ik struin over de brocantemarkt in de rue de Bretagne, bij mij om de hoek. Maar lang blijf ik niet: tijd om af te zakken naar de permanente openluchtmarkt Marché des Enfants Rouges. Hier vind je zowat alle keukens, van de Italiaanse en de Marokkaanse tot de Japanse, mijn favoriet. Het is koud en gezellig druk. Met mijn pufferjas, sjaal en muts aan warmt een dampend bordje ‘kip karaage’ me op. Mijn weekend is nu al geslaagd.’
2 PM | ‘Zaterdag is mijn vrije dag en de meeste winkels zijn dan open. Ik trek naar mijn favoriete stoffenwinkels in Le Sentier om het nodige materiaal te zoeken voor mijn projecten.’
3 PM | ‘Centraal in Parijs, tussen Le Sentier en Le Marais, ligt Partisan. In deze toffe koffiebar spreek ik af met vrienden. Ik bestel een stuk worteltaart en een chai latte – nogal cliché parisien als je het mij vraagt.’
5 PM | ‘Thuis sluit ik me een paar uur op om te werken. Laatst gebruikte ik die tijd voor mijn collectie, vandaag werk ik aan nieuwe eigen projecten. En ik bereid mijn Instagram-content voor – het platform vervangt een website waarop ik communiceer en al mijn werk etaleer.’
‘Tijdens het ontwerpen luister ik naar muziek. Werk ik aan een stuk, dan kijk ik met een half oog naar een serie zoals ‘House of Cards’, ‘Succession’ en ja, ook ‘The Office’. En omdat ik hou van het theater errond, luister ik naar podcasts over politiek. Op de Antwerpse Modeacademie al, en ook nu terwijl ik werk voor Hermès. Politiek fascineert me, door de clash van de Limburgse en Luikse cultuur waarmee ik ben opgegroeid. En op school al inspireerde het me voor een collectie over de rol van kleding in de politiek.’
8 PM | ‘Vrienden komen langs. Koken? Omdat ik me de afgelopen jaren zo hard op mijn studies en werk heb gefocust, is leren kokkerellen aan me voorbijgegaan. Tenminste, mijn gerechten zijn niet goed genoeg om ze aan gasten voor te schotelen. (lacht) Daarom halen we iets af.’
‘In vergelijking met hoe mijn vriend in Antwerpen woont, leef ik in Parijs in een klein appartement. Maar dat maakt onze dinertjes juist gezellig en rustig: maximaal voor vijf. Mijn Parijse vrienden werken in dezelfde sector als ik, dus spreken we veel over mode. Het nogal extreme beeld dat velen hebben van de modewereld is hiermee onderuitgehaald.’ (lacht)
10 PM | ‘We halen een sixpack en drinken het op aan het Canal Saint-Martin.’
11 PM | ‘Gaan we ‘boîten’ in Pigalle of Saint-Germain-des-Prés? Neen, vanavond doen we het rustig aan. De Belg in mij snakt naar een pintje, dus trekken we naar Chez Prune, een simpel Frans café. Ik blijf lang plakken; morgen is er nog een zondag om te bekomen van vijf uur slaap.’