Christian Salez werkt op zaterdagvoormiddag graag in zijn serre. Hij kweekt er niet alleen tomaten, augurken en komkommers, maar ook moeilijker kruiden en vergeten groenten.
Christian Salez werkt op zaterdagvoormiddag graag in zijn serre. Hij kweekt er niet alleen tomaten, augurken en komkommers, maar ook moeilijker kruiden en vergeten groenten.
© Diego Franssens

Christian Salez | De Belg die na Delvaux en Apple nu Europalia groots aanpakt

De zaterdag van Christian Salez, general manager van Europalia: Miles Davis als solopleziertje, augurken kweken en genieten van een goeie Belmondo.

Christian Salez (57)

  • General manager voor Europalia.
  • Bestuurder bij o.m. Wouters & Hendrix.

‘Zaterdag is een kwalitatieve buffer: het overgangsritueel tussen mijn week die extreem intens is en mijn zondag, een dag van absolute onthechting’, zegt Christian Salez (57), sinds augustus general manager van Europalia. ‘Europalia is bekend van naam, maar veel mensen zijn vergeten waarvoor het staat. Ik wil het kunstenfestival weer een smoel geven. Hoe moeilijker de omstandigheden, hoe rustiger ik doorgaans word.’

Advertentie
Advertentie

Eerder was Salez zeven jaar CEO van lederwaren­fabrikant Delvaux. De jongste vier jaar verbleef hij tijdens de week in Parijs, waar hij general manager voor Apple Europe was. Dat hij voor Europalia weer voltijds in België kan leven, komt hem goed uit. Al was dat zeker niet de reden om voor die baan te kiezen. ‘Ik wil impact hebben en dat heeft kunst absoluut. Onze missie is heel relevant, kunst kan mensen samenbrengen. Maar ik kan ook rekenen, hé. Ik ben het gewend om met kleine marges te werken. Dat ik geen enkele artistieke pretentie heb, maakt me er heel complementair.’

De zaterdag van acteur Matteo Simoni | ‘Ik ben geen fomo-type’

7.30 uur | ‘Ik slaap op zaterdag graag uit, maar dat lukt me nooit. Ach, the early bird catches the worm. ‘s Morgens geniet ik van de rust, terwijl de rest van het gezin (Salez heeft drie dochters, van wie er eentje nog thuis woont, n.v.d.r.) nog slaapt.’

‘Ik luister dan naar de jazz van Miles Davis of Stan Getz. Niet iedereen in het gezin is daar fan van. De muziekkeuze verandert meestal naargelang er meer gezinsleden in de keuken opduiken.’

7.45 uur | ‘Tijd voor een licht ontbijt: gestoofde spinazie met een eitje. Een uitgebreide brunch doen we op zondag. Ik ben fan van de ‘80 procentregel’: ik eet nooit tot ik geen honger meer heb.’

Advertentie
Advertentie

8 uur | ‘Ik probeer al jaren onze hond te trainen om de kranten uit de brievenbus te halen, maar dat lukt maar niet. (lacht) Behalve enkele Vlaamse titels neem ik de Financial Times en Le Figaro of Le Monde door. Tijdens de week heb ik alleen tijd voor de headlines, in het weekend lees ik graag langere stukken.’

10 uur | ‘We hebben een kleine serre met tomaten, augurken, broccoli en komkommers waar ik graag in werk. En ik kweek ook moeilijker kruiden en vergeten groenten, net als eetbare bloemen. Alleen krijg ik nooit de controle – de natuur krijgt altijd gelijk. Net dat ontspant me, want mijn job brengt geregeld stress mee. Ik werk graag voor merken met een kloof tussen perceptie en realiteit. Merken die naar buiten toe blinken, maar waar zakelijke uitdagingen zijn.’

11 uur | ‘Tijd voor een halfuur à drie kwartier fietsen of wandelen. De langere tochten zijn gereserveerd voor zondag. Trainen op zaterdag vind ik belangrijk, want de dag erna word ik sowieso uitgedaagd door sportieve wijsneuzen.’

Hoe brengt een kersverse prinses haar weekend door?

12 uur | ‘Ik ga naar Antwerpen, bij Ilse en Tim van Graanmarkt 13, de conceptstore met restaurant die ik al jaren begeleid. Nadien bezoek ik de boetieks in de buurt. Je moet voeling hebben met wat er leeft als je creatieve bedrijven begeleidt. Vaak gaat mijn vrouw of een van onze drie dochters gezellig mee.’

14.30 uur | ‘Op de markt in ons dorp zoek ik naar ingrediënten voor de maaltijd die ik op zondag klaarmaak. Men gaat hier nog gewoon naar de markt om dingen te kopen, het is geen event zoals de Antwerpse Vogelenmarkt, waar je kunt eten en drinken.’

15 uur | ‘We verwelkomen enkele vrienden voor iets wat lunch noch diner is, maar een namiddag lang tafelen. Breken met rituelen vinden mijn vrouw en ik ontzettend aangenaam. Ik help mee, maar koken doe ik alleen op zondag en uitsluitend voor mijn dichtste omgeving. Er loopt bij mij namelijk geregeld iets mis.’ (lacht)

19 uur | ‘Tijd voor het werk. Meestal kijk ik wat cijfers na van een van de activiteiten waarbij ik betrokken ben. Soms heb ik een Zoom-gesprek, maar alleen als het echt dringend is. En wat ik ook doe, het mag zeker nooit langer dan een uur duren.’

20 uur | ‘Tv-kijken doe ik op zaterdagavond nooit. Ofwel loopt het uit met onze vrienden, ofwel komen de dochters die niet meer thuis wonen ons verrassen en blijven ze logeren. Of we gaan naar vrienden, we hebben niet echt een vast stramien.’

0 uur | ‘Ik ga nooit vroeg slapen. Meestal stream ik nog een film uit de sixties of seventies. Een goeie Delon of Belmondo. Ook net gezien: ‘The Escape of Carlos Ghosn’, een documentaire over de val van de voormalige topman van Renault-Nissan. In de nineties, toen ik nog bij het reclamebureau TBWA werkte, heb ik hem eens ontmoet. Vaak lees ik na de film nog een artikel, dat brengt me tot rust. Zodat ik helemaal klaar ben voor mijn zondag.’

Europalia ‘Georgia’
| Datum | Van 4 oktober tot en met 14 januari 2024

Advertentie