Sabato's tips voor een boeiend weekend.
Iran danst
In Iran is dansen een misdaad. Wie wordt betrapt, wordt opgepakt. Toch wist de Antwerpse fotografe Klaartje Lambrechts verscheidene durfals te strikken om voor haar te poseren. In Teheran portretteerde ze mensen die heimelijk gaan dansen op obscure locaties. Vorig jaar reisde ze nog twee keer naar Iran, dit keer naar het zuiden. In het woestijngebied Dasht-e Lut en op de zoutvlakte in de provincie Bushehr maakte ze abstracte beelden van dansers, verborgen achter een stuk stof.
‘De reeks is een metafoor voor de hedendaagse Iraanse maatschappij, voor de regels van het strenge islamitische regime en voor de grote grijze ruimte daaromheen. De stoffen begrenzen de dansers, maar bieden tegelijk bescherming tegen het oog van buitenaf. Daarbinnen doen ze wat ze willen’, legt Lambrechts uit.
Alle beelden zijn te zien op haar nieuwe expo ‘Shafagh’ (Iraans voor schemering) bij Pedrami Gallery, gerund door de Iraanse kunstenares Katayoun Pedrami, die al 25 jaar in Antwerpen woont. Nog tot 9 februari in Pedrami Gallery, Verbindingsdok - Westkaai 10 in Antwerpen
Carine Gilson trakteert
In de trukendoos van de verleider zitten sowieso chocolade en lingerie. Wie op 14 februari niet wil kiezen, kan terecht bij chocolatier Pierre Marcolini en luxelingerieontwerpster Carine Gilson.
De Brusselse tandem ontwikkelde een heuse valentijnscollectie zoetigheid met onder meer makarons, taart en nieuwe versies van Marcolini’s bekende hartjespralines. Carine Gilson viert dit jaar trouwens haar dertigste verjaardag met een expo in het Brusselse Mode- en Kantmuseum en een boek.
Tot 22 februari te koop bij Pierre Marcolini in Brussel, Ukkel en Antwerpen. De expo ‘Beautiful Lace & Carine Gilson’ vindt plaats tot 19 april.
Le Corbusier schildert
‘Als een pissende hond die zijn territorium afbakent’, schimpte een architectuurcriticus nadat Le Corbusier acht muurschilderingen had gemaakt in de iconische kustvilla E-1027 van Eileen Gray. Of de Franse architect zijn vrouwelijke collega echt niet kon luchten, weten we niet zeker. Maar de seksuele afbeeldingen - die hij in zijn blootje schilderde - waren zeker een provocatie.
Tegenover zijn hoofdzakelijk witte, uitgepuurde en functionele architectuur is zijn onstuimige expressieve en felgekleurde schilderstijl even schrikken. Maar voor Corbu zelf was vrij werk het ideale laboratorium voor nieuwe architecturale ideeën. Benieuwd? Afgelopen woensdag opende in de Brusselse galerie Maruani Mercier een expo met ongeveer 40 collages en tekeningen van Le Corbusier, onder meer stillevens, vrouwenportretten en stieren: het ultieme mannelijke symbool.
‘The World of Le Corbusier’, tot 21 maart bij Maruani Mercier, Louizalaan 430 in Brussel, maruanimercier.com
Afrika inspireert
Morgen is een bijzondere dag voor het Brusselse Museum Van Buuren, want voor de allereerste keer wordt er Afrikaanse kunst getoond. Als curator selecteerde antiquair Didier Claes, zelf ook gespecialiseerd in ‘art premier’, tientallen maskers en sculpturen uit twee Belgische privécollecties. Die staan zó opgesteld dat het lijkt alsof ze er altijd al hebben gestaan: op de schouw, bij een schilderij van Gustave Van de Woestyne of in een van de vitrines.
Het verzamelaarskoppel Van Buuren, de originele bewoners van deze prachtige art-decovilla, had geen Afrikaanse kunst. Maar het had perfect gekund. Want op dat moment boomde de interesse ervoor: kunstenaars inspireerden zich erop en collectioneurs begonnen Afrikaanse kunst te kopen. Didier Claes ontdekte tijdens het opstellen nóg een verrassende link: ‘Het glanzende patina van de Afrikaanse maskers lijkt soms op dat van de art-decomeubels.’
Van 19 januari tot 1 maart in Museum Van Buuren, Léo Erreralaan 41 in Ukkel, museumvanbuuren.be
Wijnbar Ona abonneert
Wie ooit bij wijnbar Ona in Gent is geweest, weet dat de selectie er deugt. Ze schenken er Europese (bio)wijnen van kleine boeren die evengoed avontuurlijk kunnen uitvallen als klassiek. Zelfs The New York Times schreef er lovend over in zijn ‘36 Hours in Ghent’.
Maar omdat je ook weer niet élke avond op café wil, lanceert Ona nu een wijnabonnement. Onder de noemer ‘œnani’ sturen ze elke maand drie flessen samen met wat uitleg en tips voor foodpairing. Vind je ze lekker? Dan bestel je ze in één klik via hun webshop. Hun ambitie is om de grootste wijnclub van West-Europa te worden. Daarvoor krijgen ze hulp van De Jongens: het duo dat ook Wasbar en Chez Claire lanceerde.
42,50 euro per maand inclusief levering, kan ook eenmalig als cadeau, oenani.be