Druilerige herfstdagen kondigen zich aan, maar gelukkig zijn er genoeg interessante plekken om te schuilen. Van architectuurparels tot edgy fotografie: Sabato's aanraders voor het weekend.
Op bezoek bij Solvay
Goed nieuws voor iedereen die benieuwd is naar wat er achter de meestal gesloten deuren zit van dat mooie gebouw in het Brusselse Leopoldpark. Sinds deze week huist er in de Solvay Bibliotheek een permanente galerie die je gratis en dagelijks kunt bezoeken. Galerie Triforium trapt af met een expo met werk van modefotograaf Geert de Taeye.
Wie nu de prachtige zalen ziet, kan bijna niet geloven dat het in de jaren tachtig een verlaten ruïne was. De Solvay Bibliotheek werd in 1902 ontworpen door Constant Bosmans en Henri Vandeveld (niet te verwarren met Henry Van de Velde) in een eclectische stijl. Sinds 1993 is het gebouw in handen van het Brussels Gewest. De Belgische restauratiepaus Francis Metzger herstelde het pand in zijn oude luister.
Nog tot 18 oktober in de Solvay Bibliotheek.
New Yorkse straatfotografie
Kunstenaar Nicolas Provost verrast op zijn nieuwe tentoonstelling ‘The Warning’ met een reeks foto’s. We kennen de artiest – wiens werk zich altijd afspeelt of het snijvlak van fictie en realiteit – vooral van zijn video’s.
‘Ik woonde zeven jaar in New York, de jongste jaren hield ik me uitsluitend bezig met straatfotografie’, vertelt Provost. 'Ik ensceneerde niks. Eigenlijk zocht ik bestaande schilderijen met een perfecte belichting, een interessante situatie en aandoenlijke personages.’
‘The Warning’ toont elf beelden op groot formaat, gemaakt tussen 2016 en 2018, die samen een abstract verhaal vertellen. De expo is te zien bij The Agprognostic Temple, een nieuwe nomadische kunstruimte in Brussel, geopend door kunstenaar Dome Wood en kunstcriticus en HART-hoofdredacteur Sam Steverlynck.
Vanaf 3 oktober, Antwerpselaan 49 in Brussel.
Design in de Vaticaanse ambassade
Stalen dierensculpturen van Fabian von Spreckelsen, meubels van Anne Derasse en foto’s van Jörg Bräuer: de expo Le Sacre de la Matière in de voormalige Vaticaanse ambassade op de Zaveltoont werk van zowel hedendaagse kunstenaars als hedendaagse designers.
Het neoklassieke herenhuis van interieurarchitecte Anne Derasse fungeerde jarenlang als Vaticaanse ambassade. Hier woonde kardinaal Pecci, de latere Paus Leo XIII. In zijn privékapel hangen nu intimistische foto’s van Silvano Magnone. Alleen al het prachtig gerestaureerde pand is een bezoek waard.
Tot en met 14 oktober in L’Ancienne Nonciature.
Sculpturale slakken en tenen
In steen en hout gebeitelde groteske beelden, reliëfs en boerenmeubels. Featuring aubergines, slakken en… tenen. Welkom op de expo ‘Animals and sculpture’ van het Parijse Kunstenaarsduo Daniel Dewar en Grégory Gicquel bij galerie Clearing in Vorst.
Kunst of kitsch? Monsterlijke folly’s of doodserieuze arts-and-crafts? Of ‘pastorale hallucinaties’, zoals Dewar en Gicquel hun show zelf noemen? Oordeel vooral zelf.
Ook in de tuin van het Museum Van Buuren in Ukkel installeerden de kunstenaars enkele (buiten)beelden voor de expo 'Nudes'. Roze marmerblokken waaruit ze, op zijn Michelangelo’s, lavabo’s, bidets, een bad en benen hebben gehakt.
Tot en met 17 oktober bij Clearing en tot 28 maart 2021 bij Museum Van Buuren.
Poëzie in een art-nouveauparel
Galerie Flore is een in 2011 geopende ‘huisgalerie’ in Elsene in een art-Nouveauhuis van architect Ernest Blerot. Blerot ontwierp én bouwde rond de Vijvers van Elsene verscheidene bourgeois huizen. Hij verhuurde ze en werd schatrijk. In zijn korte carrière ontwierp hij ook tal van autoprototypes.
De restauratie van het pand uit 1902 verliep moeizaam. de werken zijn nu pas afgerond. Ronduit prachtig zijn Blerots mozaïekvloeren, sierlijsten in Japanse stijl en sgraffiti.
De kunstenaar die in de pas gerestaureerde Galerie Flore de spits mag afbijten is de Amerikaanse schilder Richard Höglund, gekend om zijn impressionistische abstracties. In De reeksen ‘Vine Pictures’ en ‘Vénus piquée par un buisson de roses’ verwerkt hij literaire referenties en traditionele pigmenten, zoals lapis lazuli en marmerpoeder. De eerste reeks is overigens gemaakt op het Griekse eiland Naxos.
Tot 17 oktober bij Galerie Flore. Toegankelijk volgens afspraak bij Sophie Hasaerts: 0495/28.59.71.