Het zijn barre tijden voor wie het weekend graag in galeries doorbrengt. Gun je innerlijke kunst- en designliefhebber toch wat esthetisch plezier met deze alternatieven.
1. Haal Hitchcock in je huiskamer
De Londense galerie White Cube maakt van haar geprogrammeerde groepsshow ‘Rear Window’ een onlinetentoonstelling. Zoals de titel al verklapt, is de expo geïnspireerd op de Hitchcock-film. Toepasselijker kan bijna niet in deze tijden, want in de thriller uit 1954 zit een fotoreporter noodgedwongen opgesloten in zijn New Yorkse appartement nadat hij zijn been heeft gebroken. Hij begint zijn buren te begluren, raakt door hen geobsedeerd en sleurt de kijker mee in zijn voyeurisme.
Dat is meteen een van de centrale thema’s van de expo, die onderzoekt hoe kunstenaars met hun beelden een verhaal kunnen suggereren. Neem nu deze foto van Jeff Wall, de Canadese fotograaf die werkt als een filmmaker, inclusief decors en props. Deze levensgrote vrouwelijke helft van Walls tweeluik ‘Summer Afternoons’ zit vol details en geheimzinnigheden waar je als toeschouwer een verhaal bij kunt verzinnen.
T/m 19 januari 2021, whitecube.viewingrooms.com
2. Spring binnen bij Sabine Marcelis
Net nu het designmagazine Wallpaper Sabine Marcelis tot ‘designer van het jaar’ kroont, vindt bij de Brusselse designartdealer Victor Hunt ‘Rise’ plaats: de onlinesoloshow met het nieuwste werk in gelimiteerde oplage van de Rotterdamse designer.
Wie inlogt op de ‘digital gallery’ kan een camera bedienen die je live rondleidt langs luchters en wandsculpturen: geometrische vormen van glas, spiegels en aluminium waarin neonbuizen zitten. Het coole is: als je die neonlampen niet aanzet, zijn het ‘gewoon’ spiegelsculpturen met prachtige kleurreflecties.
Victor Hunt toonde Marcelis’ werk al in 2015 op Design Miami. Met projecten voor onder meer Aesop, Burberry, Fendi, Celine en Givenchy is haar ster sindsdien alleen maar ‘on the rise’.
Sabine Marcelis, ‘Rise’, t/m 30 november via victor-hunt.com/digitalgallery
3. Vier honderd jaar Helmut Newton
‘Welke mensen ik het liefst fotografeer? Zij die ik liefheb, die ik bewonder en die ik haat.’ Aan het woord is Helmut Newton, de bekende modefotograaf. Hij zou dit najaar honderd zijn geworden, maar verongelukte in 2004. Toch viert uitgeverij Taschen zijn honderdste verjaardag met ‘Baby Sumo’: een miniatuurversie van Newtons legendarische extra large boek uit 1999. Dat overzicht van zijn vaak erotisch getinte werk woog 30 kilo, mat 50 op 70 centimeter en had een speciaal tafeltje, ontworpen door Philippe Starck.
De babyversie is precies half zo groot, heeft opnieuw een inox standaard van Starck én is ook beperkt tot 10.000 exemplaren. De inhoud werd geüpdatet door Helmuts weduwe, de intussen 97-jarige June Newton, die als fotografe werkte onder het pseudoniem Alice Springs.
1000 euro, taschen.com
4. Snuister rond op een digitale designbeurs
Afgelopen week lanceerde de kunst- en designbeurs PAD een digitaal platform. Een alternatief voor iedereen die de beurzen dit jaar heeft moesten missen, want zowel de voorjaarseditie in Parijs als de Londense najaarseditie is verplaatst naar 2021.
PADesignartonline – zoals het initiatief heet – is een permanent platform waarop galeriehouders elke maand nieuwe items zetten. Standhouders mogen het platform gratis gebruiken en ze betalen geen commissie bij verkoop.
Bezoek de verschillende galeriehouders op PADesignartonline.com
5. Huur een nieuw interieur
Tien miljard kilo: zoveel meubels gooien wij Europeanen jaarlijks weg. Behalve ‘fast fashion’ bestaat er dus ook zoiets als ‘fast furniture’: niet te veel betalen, kort gebruiken en dumpen. Het Belgische meubelmerk Ethnicraft vindt dat maar niks en wil er zelf iets aan doen. Want als producent sta je buitenspel als een koper jouw tafels en stoelen wegkiepert.
Daarom bedacht Ethnicraft een verhuursysteem voor meubels. Dat idee, ‘Live Light’, is ideaal voor wie tijdelijk ergens woont, een paar maanden een thuisbureau nodig heeft of geen budget heeft om alle meubels in één keer te kopen. Het systeem is simpel. Sleep de meubels naar je winkelmandje en kies de huurperiode, tussen 6 en 60 maanden (hoe langer, hoe goedkoper). De meubels worden geleverd en gemonteerd bij jou thuis.
6. Spits je oren voor Otobong Nkanga
In zijn ‘Stars of tomorrow’-lijst zet het Duitse ‘Kunstkompass’ Otobong Nkanga dit jaar op één. De thema’s van de Nigeriaanse kunstenares, die in Antwerpen woont en werkt, zijn urgenter dan ooit: de relatie van de mens met het landschap dat we exploiteren, transformeren en/of vergiftigen.
Live hebben de installaties, performances en sculpturen van Nkanga natuurlijk de meeste impact. Maar Gropius Bau in Berlijn presenteert een rijk online alternatief van haar soloshow ‘There’s no such thing as solid ground’. Geen mottige ‘virtual visit’, wel een solide expogids met een podcast én een video waarin Nkanga haar sleutelwerk ‘Solid Maneuvers’ toelicht.
T/m 13/12 in Gropius Bau, Berlijn. Expogids, podcast en video via berlinerfestspiele.de
7. Bied in een Brussels veilinghuis
Het Brusselse veilinghuis Antenor werd zopas opgericht door het triumviraat Alexis de Limburg Stirum (ex-Christie’s), Olivia Roussev (ex-Christie’s en Bergé) en zakenman Philippe Moorkens.
‘Het Brusselse veilingsegment kent vooral veel Franse huizen. Wij wilden een echt Brussels, en bij uitbreiding Belgisch veilinghuis oprichten’, vertelt Moorkens. ‘Antenor heeft aandacht voor 18de- en 19de-eeuwse stukken die je bij andere veilinghuizen minder ziet.’
Op 29 november organiseert Antenor zijn openingsveiling. De eclectische catalogus toont een 16de-eeuws portret van Pieter Pourbus naast Lodewijk XVI-meubels en hedendaagse schilderkunst. Dertig loten komen uit de verzameling van Thierry-Nicolas Tchakaloff: een verzamelaarstelg met een groot hart voor etnische kunst.
De veiling en de kijkdagen (alleen volgens afspraak) vinden plaats in de Ancienne Nonciature, de vroegere Vaticaanse ambassade op de Brusselse Zavel. Bieden kan online via de Antenor-site.