In de hippe webshop Beirut Re-Store worden kunst- en designobjecten verkocht ten voordele van Libanese ngo's, zoals deze foto van modefotograaf Juergen Teller.
In de hippe webshop Beirut Re-Store worden kunst- en designobjecten verkocht ten voordele van Libanese ngo's, zoals deze foto van modefotograaf Juergen Teller.
© Juergen Teller

Hier koopt u kunst ten voordele van het herstel van Beirut

De zussen Laura en Sophie Tabet wilden het Libanese volk niet zomaar met een inzamelactie steunen. Ze openden een webshop met kunst- en designobjecten van internationale kleppers, waaronder Ai WeiWei.

Op 4 augustus verdween het hart van Beiroet: 2750 ton uit het oog verloren ammoniumnitraat explodeerde in de haven van de Libanese hoofdstad. Het resultaat? 204 doden, 6500 gewonden, 300.000 daklozen en 15 miljard dollar schade.

‘We voelden ons zo hulpeloos’, weet Sophie Tabet (31) nog. Als Libanese expat zit de filmregisseur in een speciaal parket: zij en haar zus zijn dan wel in Californië geboren, ze maken deel uit van de Libanese diaspora. Voortgestuwd door politieke instabiliteit in hun land hebben de Libanezen zich over de hele wereld verspreid, maar verwateren doet de band nooit – ook niet voor de Tabets.

Advertentie
Advertentie
Kunstenaar Ai Weiwei wilde meteen meedoen en stuurde ons twee bedrukte mondmaskers.
Laura Tabet

Enter Beirut Re-Store: een hippe webshop annex inzamelactie die niet met meelijwekkende foto’s op je sentiment probeert te werken, maar je verleidt met prachtige kunstwerken, fotoprints en kledingstukken – van Libanese én van internationale artiesten.

‘Beiroet heropbouwen met dezelfde energie die haar drijft’, luidt de baseline. Die spirit was essentieel: ze hoort zowel bij de Tabet-zussen als bij de Libanese cultuur, zegt Sophies zus. ‘De Libanezen zijn een optimistisch volk. Maar wat in augustus is gebeurd, was de druppel die de emmer deed overlopen’, aldus Laura Tabet (34).

Advertentie
 Sophie Tabet regisseert voor de televisie en runt haar eigen modeblad ‘Unemployed’.
Sophie Tabet regisseert voor de televisie en runt haar eigen modeblad ‘Unemployed’.

‘Ook van een afstand hebben we via vrienden en familie gemerkt hoe de harten en de hoop braken – en dat is iets wat Libanezen niet zomaar overkomt. Met ons project wilden we iets teruggeven aan het Libanese volk, vanuit de creatieve internationale gemeenschap.’

Het resultaat is indrukwekkend, zeker voor een eerste webshop. Tussen de kunst- en designobjecten die ten voordele van Libanese ngo’s de deur uitgaan, zit werk van heel wat internationale kleppers. Die konden de Tabets bereiken dankzij hun grote netwerk: beide zussen werken in de creatieve sector.

Advertentie
Advertentie

Als artdirector en vormgever met basis in Londen bedacht Laura al campagnes en strategieën voor luxemerken als Dior en Prada, jongere zus Sophie regisseert voor de televisie en runt haar eigen modeblad ‘Unemployed’. Al snel had het duo honderden namen binnen handbereik. Van hen leverden er meer dan 175 iets aan, meer dan 200 producten in totaal.

‘De meerderheid van onze contacten stond te springen om mee te werken’, zegt Sophie. ‘Door wat de pandemie in de creatieve sector heeft teweeggebracht, waren die kunstenaars en ontwerpers blij dat ze zo – zonder geld te geven – konden helpen.’

Als artdirector en vormgever met basis in Londen bedacht Laura al campagnes en strategieën voor luxemerken als Dior en Prada.
Als artdirector en vormgever met basis in Londen bedacht Laura al campagnes en strategieën voor luxemerken als Dior en Prada.

Het hoogtepunt

Op maat gemaakte Dior-handtassen, T-shirts van Missoni, tapijten van cc-tapis door het Libanese designerduo david/nicolas en one-offs uit de kunstwereld: op den duur bleven de werken komen. ‘Modefotograaf Juergen Teller stuurde net nog een fotobijdrage’, voegt Sophie toe – al is het weinig waarschijnlijk dat er nog een straffere naam dan Ai Weiwei zal opduiken.

China’s bekendste en meest politiek geëngageerde kunstenaar stuurde twee bedrukte mondmaskers. De zussen Tabet kwamen met hem in contact via een vriend in zijn atelier, zegt Laura: ‘Blijkbaar wou Ai Weiwei meteen meewerken. Hij vond ons project heel democratisch, omdat we geen link hebben met een galerie, maar gewoon jonge creatievelingen met een plan zijn.’

En in 2021?

Beirut Re-Store is opgezet als een tijdelijk project. Begin januari sluiten de deuren – even toch. ‘In 2021 zullen we iets vergelijkbaars doen met nieuwe bijdragen en misschien een nieuw format’, zegt Laura. ‘Na de ngo’s die humanitaire hulp bieden, willen we misschien ngo’s ondersteunen die op de Libanese creatieve sector focussen. Andere locaties zijn ook mogelijk: we hebben een naam gekozen die we ook op andere projecten kunnen afstemmen. Vandaag is het Re-Store Beirut, later kan het ook Re-Store Yemen of Re-Store Syria worden.’

Advertentie