Door corona vindt er dit jaar geen Brafa-kunstbeurs plaats in Tour & Taxis in Brussel. Veel standhouders zetten vanaf vandaag wel op verrassende plaatsen alternatieve expo’s en collabs op. Onze highlights.
1. Gokelare & Robinson: mid-century boven Armani
Wie? Gokelaere & Robinson, de Knokse designgalerie van Stanislas Gokelaere en Céline Robinson.
Waar? ‘We tonen Braziliaans en Europees naoorlogs design op een verrassende plek: in een statig Brussels privéappartement, boven de Armani-boetiek aan de Waterloolaan 28. De expo blijft een maand toegankelijk, niet alleen tijdens het Brafa-weekend dus.
Tegelijk houden we een gelegenheidstentoonstelling in onze galerie in Knokke. Daar heet de expo ‘Rio de Janeiro: between everyday life, art and design’. We tonen er een selectie Braziliaans vintage design van Jorge Zalszupin, Joaquim Tenreiro, Carlo Hauner en Sergio Rodrigues.’
Wat is er te zien? ‘Momenteel gebruikt een vriend het 19de-eeuwse Brusselse appartement met zijn hoge plafonds en ruime salons nog als kantoorruimte. Voor de gelegenheid halen we alles leeg en richten we het in als ons Brussels pied-à-terre’, aldus Gokelaere.
‘Lang niet alles zal te koop zijn. We decoreren de ruimtes ook met Afrikaanse kunst én met een selectie moderne kunst van onder meer Takis en François Morellet. Allemaal uit privécollecties.’
Incontournable? ‘Het topstuk is een bibliotheek van Carlo Hauner, een pièce unique, ontworpen voor de residentie van de Braziliaanse ambassadeur in Parijs.’
Nice to know? Gokelaere & Robinson heeft stilaan een reputatie voor gelegenheidsexpo’s op bijzondere locaties. Zo exposeerde de galerie al in de Luc Peire Stichting én in het Zwart Huis in Knokke.
Brafa-hoogtepunt? ‘Onze allereerste deelname in 2016. Het zette onze prille galerie op de kaart in de Champions League van de Belgische kunstmarkt. Die editie gaf ons credibiliteit bij een uitgelezen verzamelaarspubliek.’
2. Le Patinoire Royale: schaatshal met special guest
Wie? De jonge galerie La Patinoire Royale – geopend in 2015 – nodigt Brame & Lorenceau uit: een Parijs ‘huis van vertrouwen’ dat teruggaat tot 1864.
Waar? Beide galeries exposeren samen in La Patinoire Royale, een voormalige rolschaatshal uit 1877 die de Franse interieurarchitect Pierre Yovanovitch verbouwde tot exporuimte van maar liefst 3000 vierkante meter. Meteen ook de grootste privégalerieruimte in Brussel.
‘We hadden veel meer galeries kunnen uitnodigen voor een collectieve expo. Maar we vonden dat te veel concurrentie voor Brafa. Dus hielden we het bij één gewaardeerde collega’, aldus directeur Constantin Chariot.
Wat te zien? Veel. Aan de straatkant palmen beide galeries elk een aparte zaal in. La Patinoire exposeert onder meer werk van straffe vrouwen als Olga de Amaral, Joana Vasconcelos en Marthe Wéry.
Concurrentie is Brame & Lorenceau niet: zij brengen 19de-eeuwse en 20ste-eeuwse meesters mee, zoals Alexander Calder en Hans Hartung. In de centrale hal vindt nog de expo ‘Young Belgium’ plaats, met lokaal talent onder de 30.
Incontournable? ‘Brumas’ van Olga de Amaral: een immense plafondsculptuur met gekleurde draadjes.
Nice to know? La Patinoire Royale deed al dienst als Bugatti-garage, wapenarsenaal en een depot voor collectiewagens.
Brafa-hoogtepunt? ‘Vorig jaar verkochten we op Brafa een belangrijke sculptuur van Pol Bury voor 275.000 euro aan de Koning Boudewijnstichting. Die stelde het werk meteen ter beschikking aan het Musée L in Louvain-la-Neuve, waar het een perfecte aanvulling is op de collectie Belgische kunst daar.’
Whitford Fine Art: Picasso in de Dansaertwijk
Wie? De Londense galerie Whitford Fine Art, gerund door Adrian Mibus en de Belgische An Jo Fermon.
Waar? In de Dansaertstraat 79 in Brussel verwelkomen Mibus en Fermon je in een ingericht privéappartement vol moderne kunst.
Wat te zien? ‘Covid is het thema van onze selectie: we tonen kleine en middelgrote werken tussen 1800 en 85.000 euro. Onder meer marktfrisse kunst uit de jaren 50 van Paul Van Hoeydonck, Joseph Lacasse en Bram Bogart’, zegt Fermon.
Incontournable? ‘In het appartement hangt Picasso’s portret van de Poolse kunstenaar Caziel. De twee waren close en werkten vijf jaar samen. Hun vriendschap stopte, omdat Picasso niet kon verdragen dat de jonge Caziel flirtte met zijn toenmalige lief, Françoise Gilot. Het portret is niet te koop, wel ander werk van Caziel.’
Nice to know? Op 20 december 2020 raakten Mibus en Fermon nog net op tijd in België, voordat de Britse grenzen gesloten werden. Sindsdien wonen en werken ze in ons land om Brafa voor te bereiden.
Brafa-hoogtepunt? ‘Toen de Koning Boudewijnstichting Henri Evenepoels schilderij ‘Charles met streepjestrui’ op haar stand toonde, gingen we elke dag kijken. Een blij weerzien met een topstuk dat in de jaren 90 via onze galerie werd verkocht.’
Costermans: triumviraat in een ‘hôtel particulier’ uit 1780
Wie? Arnaud Jaspar Costermans en Cédric Pelgrims de Bigard nodigen in hun 18de-eeuws ‘hôtel particulier’ op de Zavel twee Brusselse antiquairs uit: Jean Lemaire (Europees en Chinees porselein) en Francis Janssens van der Maelen (zilverwerk).
Waar? Met zijn 2000 vierkante meter is Costermans de grootste antiekzaak van de Brusselse Zavel. Plaats genoeg dus om enkele confraters uit te nodigen en klanten veilig te verwelkomen.
Wat te zien? ‘Met Jean Lemaire hebben we klanten gemeenschappelijk, Francis Janssens van der Maelen geeft met zijn art-decostukken een moderne toets aan de galerie’, aldus Costermans.
De drie confraters besloten om elk een aparte exporuimte op de gelijkvloerse verdieping in te palmen. Mixen doen ze alleen in de vitrine op de Grote Zavel.
Incontournable? Een zeer zeldzaam 18de-eeuws bureau in Japanse lak van maar liefst 1,90 meter lang. ‘Een museaal stuk uit een belangrijke Franse collectie’, aldus Costermans. Atypisch voor Van der Maelen is zijn masker van de Deense keramist Axel Salto.
Nice to know? Jackie Kennedy wou ooit het 18de-eeuwse behangpapier uit een van Costermans’ salons kopen. Het papier werd speciaal voor het hôtel particulier gemaakt in China. Gelukkig weigerde de familie. Sinds 2002 is het pand een beschermd monument.
Brafa-hoogtepunt? ‘Qua verkoop was 2020 onze beste editie ooit. Dat was gelukkig nog pre-corona. Mijn persoonlijke hoogtepunt? Een fantastisch stilleven van de Antwerpse barokschilder Frans Snyders kunnen verkopen aan een buitenlandse verzamelaar.’
Brafa at the Galleries: vanaf 27 januari. Klik hier voor het volledige programma van de126 gelegenheidsexpo’s in 37 steden.