De Brusselse kunst- en antiekbeurs Brafa is uitgesteld tot juni. Gelukkig beweegt er wél wat in de galeriewereld. Onze favorieten uit de nieuwe lichting in Brussel en Antwerpen.
BRUSSEL
01 QUEENS BRUSSELS, Thuis bij Bockstael
Wat? De nieuwe galerie Queens Brussels is ondergebracht in de voormalige woning van de Lakense burgemeester Emile Bockstael (1838-1920). Het neoklassieke herenhuis heeft een eclectische stijl met Egyptische wandschilderingen, een Lodewijk XVI-salon en een veranda met art-nouveaubloemendecor. De expositieruimtes bevinden zich op de eerste en tweede verdieping. Ook heeft Queens Brussels een kunstenaarsresidentie en organiseert het huiskamerconcerten.
Wie zit erachter? Queens is een initiatief van fotograaf Sébastien Forthomme en zijn echtgenote Naïk Hellers, zelf ook kunstenares. ‘We merkten tijdens de piloottentoonstelling vorige herfst – met schilderijen van Frederic Lyenn Jacques – dat bezoekers zich even hard vergaapten aan het gebouw als aan de kunstwerken.’
Expo’s? Op dit ogenblik zijn er renovaties aan de gang. De ‘officiële’ opening vindt plaats in april. ‘De artistieke visie van de galerie ligt nog niet vast’, vertelt Hellers. ‘Die ontdekken we al doende.’
Koninginnelaan 266, 1020 Laken. queensbrussels.be, IG: queens.brussels
02 Gallery Sofie Van den Bussche, Cross-generationeel
Wie zit erachter? Sofie Van den Bussche groeide op tussen de kunstwerken en museummuren. Haar vader wijlen Willy Van den Bussche was de medeoprichter en directeur van het Provinciaal Museum voor Moderne Kunst (PMMK) in Oostende (nu Mu.Zee).
Wat? In september 2021 opende haar nieuwe galerie in downtown Dansaert, langs het kanaal, schuin tegenover het MIMA. ‘Het is een groot pand waar de werken goed tot hun recht komen’, vertelt Van den Bussche. Ze toont momenteel vooral Belgische kunstenaars, zoals de Luikenaar Jacques Charlier. En ze wil ook niet alleen focussen op jong talent: ‘Het is ook belangrijk om oudere, nog actieve kunstenaars niet te vergeten.’
Expo’s? De huidige tentoonstelling ‘Brothers Forever’ toont werk van de bevriende kunstenaars Koen Muller en Rik Vermeersch, beiden zeventigers. Later hoopt ze jong en oud met elkaar te confronteren.
Barthélémylaan 22, 1000 Brussel. sofievandenbussche.be, IG: gallerysofievandenbussche
03 DEMAIN, op verplaatsing
Wat? ‘Het idee om een onlinekunstplatform op te richten ontstond tijdens een van onze vele lockdownwandelingen’, vertelt Florence Derck over Demain, het project dat ze samen met Diane Van Impe oprichtte. Demain wil een incubator zijn voor opkomende Belgische kunstenaars die nog niet vertegenwoordigd zijn door een galerie.
Wie zit erachter? Derck verdiende haar sporen als voormalig directeur bij Gladstone Gallery. Van Impe richtte bij het hedendaagse-kunstencentrum Wiels de WE Club op. In mei 2020 lanceerden ze samen Demain.
Expo’s? Een eigen exporuimte heeft Demain niet. Het duo organiseert tentoonstellingen op verschillende locaties in het land. Voor hun volgende expositie kun je terecht in de Brusselse kantoren van de meubel- en designwebshop AFC. Eind februari trekt Demain naar Platform 6A in Otegem, meer bepaald naar de kunstruimtes die de ondernemers Tanguy Van Quickenborne en Marc Coucke daar huren.
04 Galeria Jaqueline Martins, Made in Brazil
Wat? De toonaangevende Braziliaanse Galeria Jaqueline Martins opende in oktober 2020 haar eerste Europese vestiging aan de Zavel. Het Brusselse herenhuis contrasteert sterk met de modernistische, meer industriële vestiging in São Paulo. ‘Nochtans is het artistieke programma van de twee galeries complementair’, zegt Yuri Oliveira, partner en directeur van het Brusselse filiaal.
Wie zit erachter? Jaqueline Martins richtte haar galerie in São Paulo tien jaar geleden op. Ze brengt vooral vergeten kunstenaars uit de jaren 1970 en 1980, toen een militaire junta het in Brazilië voor het zeggen had, onder de aandacht. Denk aan namen zoals Hudinilson Jr. en Regina Vater.
Expo’s? ‘In Brussel willen we onze kunstenaars en Braziliaanse kunstpraktijken in een internationale context verankeren’, zegt Oliveira. Al schuwt de galerie ook uitstapjes buiten Brazilië niet: 22 januari, opende een solo-expo van de Nederlandse installatiekunstenaar Lennart Lahuis.
Wolstraat 14, 1000 Brussel. galeriajaquelinemartins.com.br, IG: galeriajaquelinemartins
05 Marra/Nosco, Rome-Marseille
Wat? Marra/Nosco Gallery opende in december 2021 de deuren op de eerste verdieping van een historisch pand in de Sint-Katelijnewijk, hartje Brussel.
Wie zit erachter? De nieuwe tentoonstellingsruimte is een samenwerking tussen twee internationaal gerenommeerde galeries: Galleria Anna Marra uit Rome en Gallery Nosco. Die laatste werd twintig jaar geleden in Londen opgericht door Cyril Moumen, maar is sinds vier jaar in Marseille gevestigd.
‘We hebben een heel verschillende, maar complementaire artistieke visie’, vertelt de Italiaanse Anna Marra over de samenwerking. ‘Ook onze werkwijze is compleet verschillend. Ik ben een pietje-precies, Cyril is veel vrijer.’ Hun gedeelde Brusselse vestiging focust op internationaal opkomende kunstenaars.
Expo’s? De eerste groepstentoonstelling van Marra/Nosco, ‘The Little Thing That Counts’, loopt nog tot 19 februari en is een kennismaking met het portfolio van beide galeries. Je ontdekt er sculpturen van de Braziliaanse kunstenaar Túlio Pinto, maar ook tekeningen en schilderijen van de Roemeen Norbert Filep.
Locquenghienstraat 41, 1000 Brussel. marranosco.com, IG: marranosco
ANTWERPEN
01 Lichtekooi, Garagekunst
Wat? Lichtekooi opende in mei 2021 de deuren in de garage van een rijhuis in Borgerhout. De nieuwe tentoonstellingsruimte van Nadia Bijl – dochter van kunstenaar Guillaume Bijl – en Pepa De Maesschalck is een non-profitkunstruimte. ‘Door ons los te maken uit het commerciële circuit willen we onze kunstenaars en onszelf meer speelruimte bieden’, aldus De Maesschalck.
Wie zit erachter? Bijl en De Maesschalck leerden elkaar kennen op de universiteit en werkten al samen voor LLS Paleis, een Antwerpse ruimte voor actuele kunst. ‘We zijn geen tweekoppig curatorenmonster’, vertelt Bijl. ‘We bieden onze kunstenaars zoveel mogelijk vrijheid.’
Expo’s? Behalve expo’s organiseert Lichtekooi ook evenementen, lezingen en ‘artist talks’. Van 28 tot en met 30 januari vindt hier de lancering plaats van de nieuwe editie van TIM, een kunstenaarsmagazine dat deze keer helemaal in het teken staat van jaloezie. Op 5 maart opent een solotentoonstelling van de Duits-Zwitserse kunstenares Ingeborg Lüscher (°1936).
Florastraat 11, 2140 Antwerpen (Borgerhout). lichtekooi.be, IG: lichtekooi
02 The Constant Now, Poc, Poc, who’s there?
Wat? The Constant Now begon in mei 2021 als een galerie die wil focussen op kunstenaars met een multiculturele achtergrond of POC (people of colour). ‘Op onze eerste expositie, ‘The Kids Are Alright’, werden onze artiesten meteen opgepikt door andere galeries’, vertelt curator Magali Elali, ook medeoprichtster van en schrijfster voor het onlinekunstmagazine Coffeeklatch. ‘Dus hebben we ons concept wat aangepast: we willen voortaan meer een incubator en coach zijn voor jong artistiek talent van kleur.’
Waarom? ‘Ik vond dat er op de Belgische kunstscene heel weinig POC te vinden zijn’, vertelt Elali. ‘Toen ik musea of galeries daarover aansprak, argumenteerden ze vaak dat de werken van kunstenaars van kleur van mindere kwaliteit zijn. Bij The Constant Now werken we dus ook aan een herdefiniëring van dat begrip ‘kwaliteit’.’
Expo’s? Tot en met 30 januari vindt ‘The Kids Are Alright Part II’ plaats, een multidisciplinaire tentoonstelling in samenwerking met het kunstplatform Please Add Color van vijf jonge artiesten die stereotypes over jeugd tackelen.
Fuggerstraat 26, Antwerpen. theconstantnow.com, IG: theconstantnow
03 PONTI, Bruggenbouwers
Wat? De nieuwe galerie Ponti bevindt zich in een 19de-eeuws winkelpand met 17de-eeuwse kelder. ‘We willen bruggen bouwen tussen verschillende kunstenaars, kunstverzamelaars en -liefhebbers, vandaar de naam ‘Ponti’’, vertelt Yoeri Vanlangendonck. De galerie is een initiatief van Vanlangendonck en drie vrienden: David Vermeiren, Thor Salden en Beau Stollenwerk. Samen willen ze een nieuw baken van hedendaagse kunst creëren.
Expo’s? ‘Onze eerste expositie ‘Ponti, Ponti, Ponti’ was een voorstelling van de 21 kunstenaars waarmee we in zee gaan’, aldus Vanlangendonck. ‘Dit jaar volgen nog dubbeltentoonstellingen waarbij je onze kunstenaars beter zult leren kennen.’ Die eerste expo ‘There Is No Way To Enter But To Keep Looking’ opende op 20 januari en toont werk van Gunther Segers en Meriton Maloku.
Hun kunstenaars selecteren de vier curatoren uit hun brede netwerk en vriendenkring. ‘We hebben niet alleen contacten in Antwerpen, maar ook in Gent, Brussel en Hasselt’, zegt Vanlangendonck. ‘We zijn op zoek naar de avant-garde van vandaag.’
Wie? De vier initiatiefnemers zijn allemaal actief in de kunst(wereld). Vanlangendonck richtte tien jaar geleden met Brecht Callewaert de Callewaert-Vanlangendonck Galerie op. Vermeiren is kunsthistoricus, Salden is fotograaf en muzikant en Stollenwerk is meubeldesigner.
Wolstraat 23, Antwerpen. pontispace.com, IG: ponti.space