Vergeet die designerhandtas. Wie vandaag indruk wil maken, doet dat met zeldzame kamerplanten. Vooral exemplaren met vlekken, bizarre vormen of opvallende kleuren – zeg maar foutjes in het planten-DNA – zijn big business.
Een monsterprijs van 8000 dollar: zoveel had een koper op het Nieuw-Zeelandse veilingplatform Trade Me midden vorig jaar over voor een Philodendron Minima. Wat er zo bijzonder was aan die plant? Door een genetisch toeval waren de bladeren voor de helft donkergroen gekleurd en voor de andere helft lichtgroen. Op diezelfde veilingsite haalde ook een Monstera Adansonii een recordprijs van 6500 dollar.
'Kamerplanten zijn niet meer een fijn extraatje, maar een volwaardig decoratief onderdeel van het interieur.'Ingeborg Deleye
Ook bij ons neemt de zoektocht naar zeldzame varianten, ontstaan door mutaties in het DNA van de plant, bij heel wat mensen kruistochtachtige allures aan. ‘We zien dat mensen van heel ver naar ons toe komen en vaak voor heel veel geld aankopen’, aldus Evelyn Leys van Garden Center in Wemmel, waar enkele weken geleden drie zeldzame exemplaren van diezelfde Monstera stonden te schitteren voor 1750 euro per stuk. En dat voor een plant vol gaten en witte vlekken. In één dag was ze uitverkocht.
‘Net omdat variaties zoals witte bladeren of specifieke prints ontstaan door fouten in het DNA zijn ze vaak heel moeilijk te kweken, waardoor het zeldzame karakter overeind blijft’, legt Leys uit.
Plant als pronkstuk
Kamerplanten waren al geliefd bij millennials. Maar door de pandemie zitten veel enthousiastelingen plots veel meer thuis, en ook het spaarpotje voor de vakantie blijft onaangeroerd. Een plant mag dus wel wat kosten. Daar komt nog de toegenomen tijd op Instagram bij, het ideale platform om met groensels te pochen. Planten zijn de nieuwe katjes op Instagram.
Veel ‘kamerplantenbeginners’ vergeten dat dergelijke decoratieve planten heel veeleisend zijn in onderhoud.
Zo is er de hashtag #onwednesdayweplantpink, een spin-off van de modevariant #onwednesdaywewearpink. Op woensdag worden er kortom heel wat roze planten gepost op Instagram. Die kleur doet het inderdaad bijzonder goed bij kamerplanten, bevestigt Ingeborg Deleye, een lifestylejournaliste die enkele maanden geleden de krant inwisselde voor Tabula rosa, een eigen planten- en bloemenwinkel in Menen.
‘Alles wat afwijkt van het klassieke groene blad is gewild. De Calathea Ornata met roze nerf is onze absolute bestseller’, aldus Deleye. ‘Volgens mij heeft dat alles te maken met een imagoshift van kamerplanten. Ze worden niet meer als een fijn extraatje beschouwd, maar als een volwaardig decoratief onderdeel van het interieur. Veel klanten komen met een foto van hun woonkamer of keuken naar ons, omdat ze op zoek zijn naar een plant die perfect bij een bepaalde kleur of print past.’
Planten ruilen
Al is er wel een zaak die veel van de nieuwe plantenadepten over het hoofd durven te zien. Veel ‘kamerplantenbeginners’ vergeten dat dergelijke decoratieve planten heel veeleisend zijn in onderhoud. Dat blijkt uit de tientallen Facebookgroepen die erop gericht zijn stekken van zeldzame planten te verkopen of te ruilen.
In een van die groepen prijkte de afgelopen week het bericht: ‘Ik verkoop mijn Monstera Adansonii Variegata-stek omdat ik te veel stress ervaar om zo’n dure plant in huis te hebben.’ Vraagprijs voor een takje met twee bladeren aan: 500 euro.
Het moet gezegd: de Philodendron Minima en Monstera Adansonii met foutjes in het DNA zijn niet de gemakkelijkste in onderhoud. Je hebt er professioneel gereedschap – zoals groeilampen of zelfs een serre – voor nodig. Waar wij ons dan weer bij afvragen: zijn die serre en groeilamp dan de nieuwe decoratieve must-haves voor je interieur in 2021?