In 1964 ontwierp de Deense designer Poul Volther de Corona-stoel. Veel succes zal die de komende jaren niet meer kennen. Stoelen hebben, net als mensen, een reputatie te verdedigen. Daarvan getuigen deze negen vermaarde it-chairs uit de designgeschiedenis.
Peacock Chair (1921)
Designer? Frank Lloyd Wright
Ontworpen voor? Het Imperial Hotel in Tokio, een hotel dat extra bestand moest zijn tegen aardbevingen. Om dat te garanderen maakte Lloyd Wright een constructie met modder en beton onder het hotel. De stoel is vooral een ode aan het Japanse vakmanschap, waarvoor de Amerikaanse architect bijzonder veel respect koesterde.
Nog te bezichtigen? Het originele Imperial Hotel werd eind jaren 60 afgebroken om plaats te maken voor enkele nieuwe bouwwerken ter ere van de wereldtentoonstelling van Japan in 1970. Intussen staat er wel een nieuw Imperial Hotel op dezelfde plek. De originele, indrukwekkende hotellobby, ontworpen door Frank Lloyd Wright, werd overgebracht naar het Meiji Mura-openluchtmuseum, dat tussen Tokio en Kyoto ligt.
Is de stoel nog te koop? Wie een slordige 20.000 euro veil heeft voor deze stoel, kan hem nog wel op de kop tikken op een veiling.
Egg Chair (1958)
Designer? Arne Jacobsen
Ontworpen voor? Het SAS Royal Hotel in Kopenhagen, een hotel voor de Deense luchtvaartmaatschappij. Het hotel geldt als een pareltje van Deens modernisme, vooral omdat het een echt gesamtkunstwerk is van Jacobsen. Van het bouwwerk zelf tot de kleinste details, het bestek bijvoorbeeld: alles ging door zijn handen. De Egg Chair prijkte in de lobby en de receptieruimte van het hotel.
Nog te bezichtigen? Het SAS Royal Hotel veranderde intussen van naam en heet nu Radisson Collection Royal Hotel. Het werd volledig gerenoveerd door het prestigieuze Deense architectenbureau SPACE Copenhagen, uiteraard met alle respect voor de originele designs van Jacobsen. Dat zouden de Denen hun anders nooit hebben vergeven. Vanaf zo’n 200 euro in het laagseizoen kunt u in dit legendarische hotel overnachten.
Is de stoel nog te koop? Jazeker, meer nog: de Egg Chair is al jarenlang een absolute bestseller van de fabrikant Fritz Hansen.
Doron Armchair (1947)
Designer? Charlotte Perriand
Ontworpen voor? Het Hôtel Doron, een van de eerste wintersportaccomodaties in Méribel-Les Allues. Charlotte Perriand vertoefde graag in de bergen, voor haar was het een plezier het hotel in te richten. De originele versie van deze stoel was in gevlekte ponyhuid, om het natuurlijke karakter van de omgeving zoveel mogelijk naar binnen te halen.
Nog te bezichtigen? Het Doron-hotel bestaat nog steeds, maar de stoelen zijn intussen allang uit het interieur verdwenen.
Is de stoel nog te koop? Het Italiaanse Cassina bracht de Doron-stoel onder in zijn prestigieuze collectie Cassina I Maestri. Intussen is de stoel in allerhande kleuren en materialen voorhanden en lanceerde Cassina zelfs een buitenversie.
La Chaise Chair (1948)
Designer? Charles & Ray Eames
Ontworpen voor? De International Competition for Low-Cost Furniture Design, georganiseerd door het Museum of Modern Art in New York. Want zelfs de allergrootsten uit de designgeschiedenis zijn niet vies van een spannende wedstrijd. De stoel werd door het koppel gesculpteerd rondom het kunstwerk ‘Floating Figure’ van Gaston Lachaise. Maar helaas, ironisch genoeg bleek de stoel veel te duur om te produceren.
Nog te bezichtigen? Het MoMa heeft de La Chaise intussen wel in zijn collectie opgenomen.
Is de stoel nog te koop? Pas in 1996 ging Vitra op algemeen verzoek de La Chaise-stoel produceren. Sindsdien is deze organische vorm een vast deel van de collectie.
La Fonda Chair (1961)
Designer? Charles & Ray Eames
Ontworpen voor? Het restaurant La Fonda del Sol in New York. Het Eames-koppel werd gevraagd stoelen te ontwerpen voor het restaurant, omdat het interieur ervan vormgegeven was door hun goede vriend Alexander Girard. Girard was fan van de befaamde Eames-kuipstoeltjes, maar wilde iets lagers en zachters voor zijn restaurant. Voor Charles en Ray Eames was het de eerste keer dat ze stoffering aan hun stoel bevestigden, een techniek die ze later nog op tal van andere ontwerpen zouden toepassen.
Nog te bezichtigen? Het originele sixtiesrestaurant La Fonda del Sol kreeg een ware cultstatus dankzij het interieur van Alexander Girard. Helaas vertaalde dat zich niet in commercieel succes en moest het etablissement al in 1963 de deuren sluiten. Op de plaats van het restaurant is intussen een nieuwe versie van La Fonda del Sol verrezen, een Spaanse tapaskeet met veel minder designallures.
Is de stoel nog te koop? De La Fonda-stoel is niet langer in productie bij Vitra, maar inspireerde wel veel andere gestoffeerde kuipstoelen.
Paimio Chair (1932)
Designer? Alvar Aalto
Ontworpen voor? Het nieuwe tuberculosesanatorium in de Finse stad Paimio. Aalto won in 1929 een architectuurwedstrijd om dat gebouw te ontwerpen. De hellingsgraad van de loungestoel zou zo ontwikkeld zijn dat hij de longen van de patiënten maximaal openzet. Misschien is het tijd om die functie opnieuw boven te halen?
Nog te bezichtigen? Tot de jaren 60 bleef het gebouw een sanatorium voor tuberculosepatiënten. Nadien werd het een regulier ziekenhuis en vandaag is het een revalidatiecentrum voor kinderen. Het bouwwerk staat intussen op de Finse shortlist om opgenomen te worden in de werelderfgoedlijst van Unesco.
Is de stoel nog te koop? De elegante loungestoel is in productie bij het Finse Artek.
Moka Chair (1939)
Designers? Mario Asnago en Claudio Vender
Ontworpen voor? De renovatie van de Società Lombarda Moka Efti-bar in Milaan, op de Via Tommaso Grossi. De bar had grote raampartijen, waardoor binnen en buiten in elkaar overvloeiden. Diezelfde luchtigheid en ruimtelijkheid moesten ook de stoelen typeren. Bovendien creëert de X-vorm op de rug van de stoel een decoratief accent. Voor Asnago en Vender was het de allereerste stoel die ze in metaal maakten.
Nog te bezichtigen? Een koffie gaan drinken in de Moka-bar is helaas geen optie meer.
Is de stoel nog te koop? Sinds 1985 maakt de Moka Chair deel uit van het uitgebreide Flexform-gamma. In 2019 werd er ook een outdoorversie van de stoel gelanceerd.
Emeco 1006 (1944)
Designer? Wilton C. Dinges
Ontworpen voor? Amerikaanse onderzeeërs tijdens de Tweede Wereldoorlog. Dinges, de oprichter van Emeco, werkte voor de stoel samen met de Aluminium Company of America. Het voordeel van een stoel in aluminium is dat die bestand is tegen het zilte zeewater en zelfs een torpedoaanval kan overleven, in tegenstelling tot de bemanningsleden.
De legende wil dat Dinges het onbuigzame karakter van de Emeco 1006 demonstreerde door hem van op de achtste verdieping van een hotel in Chicago naar beneden te gooien.
Nog te bezichtigen? Nee, u kunt niet gaan neerzitten op een Emeco 1006 in een onderzeeër.
Is de stoel nog te koop? De Emeco 1006 Navy Chair krijgt om de zoveel jaar een nieuwe editie. Zo was de stoel in 2010 gemaakt van gerecycleerde colablikjes. Intussen produceert Emeco de stoel nog altijd in gerecycleerd aluminium.
Elysée-sofa (1970)
Designer? Pierre Paulin
Ontworpen voor? Het privéappartement van president Georges Pompidou in het Elysée. Toen Pierre Paulin gevraagd werd die woning vorm te geven, heeft hij naar verluidt geen moment getwijfeld. Paulin liet zich behoorlijk gaan en ontwierp elk onderdeel op maat van het appartement: tafels, stoelen, kasten én deze sofa.
Nog te bezichtigen? Helaas wordt met elke nieuwe Franse president ook het interieur vernieuwd.
Is de sofa nog te koop? In 2008 werd de Elysée door Ligne Roset onder handen genomen. De vorm werd grotendeels behouden, alleen de stevigheid van het zitkussen werd aangepast naar hedendaagse normen. Met andere woorden, vandaag zakt u niet meer zo onderuit in de sofa als Georges dat indertijd deed.