De kans bestaat dat ook uw weekendplannen in het water vallen door de coronamaatregelen van de Nationale Veiligheidsraad. Het voordeel daarvan: eindelijk tijd om te grasduinen in de laatste eyecatchers van designers.
Deense trots
Het moeten niet altijd Arne Jacobsen, Hans Wegner, Finn Juhl, Poul Kjaerholm of Verner Panton zijn. De Deense 20ste eeuw leverde meer designtalent af dan die ‘big five’. Zoals Peter Hvidt en Orla Mølgaard-Nielsen. Een design- en architectenduo dat in de jaren 40 en 50 pionierde met industriële serieproductie en onder meer plywoodstoelen maakte voor producent Fritz Hansen.
Het Deense merk &Tradition dook in zijn archieven en brengt vijf meubels opnieuw uit, onder meer de elegante klaptafel Drop-Leaf. Maar ook een staande lamp, een stoel en een fauteuil.
Alvar Aalto achterna
Het meubelmerk Artek produceert sinds de start in 1935 vooral designs van oprichter Alvar Aalto. Heel af en toe vragen ze designers om iets toe te voegen aan de collectie, zoals nu de Bouroullecs. Hun Rope Chair is gemaakt van scheepstouw en stalen buizen en past zo perfect in de ‘art and technology’-filosofie waarbij artistieke vrijheid moet rijmen op serieproductie. 544 euro.
Designbroers
In Brazilië hebben ze Humberto en Fernando Campana en Italië kende Achille en Pier Giacomo Castiglioni. Maar ook Frankrijk heeft zijn eigen designbroers: Ronan en Erwan Bouroullec. De Bretonse ontwerpers staan bij menig merk op speed dial, en deze week lanceren twee brands nieuwe producten van het duo.
Vijf jaar geleden tekenden de broers voor het Finse Iittala een opvolger van de bekende golvende Aalto-vaas. Dat werd de Ruutu (Fins voor diamant): een vaas in vijf formaten en zeven verschillende kleuren glas. Nu komt er een versie uit in keramiek. Vanaf 39 euro.
Geometrie
In het MoMA in New York loopt een grote overzichtsexpo van Donald Judd, een van de belangrijkste beeldhouwers van de 20ste eeuw die ook meubels maakte. Dat zijn streng geometrische vormentaal en spartaanse materiaalgebruik ook hedendaagse designers beïnvloedt, bewijst deze Quadrato-stoel van Francesco Balzano in gelakt aluminium, 18.400 euro.
Letterkast Frama
In een ver verleden had elke drukkerij ladekasten vol keurig geordende loden letters. Die letterbakken kregen in het digitale tijdperk een tweede leven als deco-object aan de muur. Ideaal voor verzamelingen allerhande. Het Deense designlabel Frama lanceert nu een hedendaagse versie van zo’n gecompartimenteerde houten bak. Het onbehandelde aluminium werd gelasercut en artisanaal aan elkaar geklonken met zichtbare pennen en klinknagels.
Rivet Typecase, 650 euro. Onder meer Graanmarkt 13 in Antwerpen en Clouds 9000 in Gent verdelen andere items uit de Rivet-reeks.
Magisch tapijt
‘Wie naast zijn bed een tapijtje heeft liggen, begint de dag een stuk beter’, meent Bea Mombaers. De Belgische interieurarchitect en vintage-expert is een tapijtadept. Je vindt tapijten terug in bijna al haar realisaties. Niet verwonderlijk dus dat ze nu haar eigen lijn lanceert, geïnspireerd op kelims. De tapijten worden handgeweven van handgesponnen schapenwol en gekleurd met plantaardige pigmenten, waardoor elk exemplaar uniek is.
De tapijten zijn een voortzetting van haar collectie die ze twee jaar geleden begon, met sofa’s, poefs, tafels, wandrekken, lampen en lederen handtassen. Het is trouwens een druk voorjaar voor Mombaers, want in april brengt ze ook een boek uit met een overzicht van haar realisaties.
Rugs by Bea zijn verkrijgbaar in zeven kleuren en twee formaten: 2m x 3m (1990 euro) en 2,5m x 3,5m (2750 euro). Het boek ‘Bea. items & interiors’ verschijnt in april bij Luster, 39,95 euro.