Binnenkijken: een luxeflat van amper 36 m² in Knokke

Hoe creëer je een gezellig appartement op 36 m2 zonder dat het als een studentenkot aanvoelt? In Knokke gingen de interieurarchitecten van Tjip de uitdaging aan.

Advertentie
 Thomas Meesschaert en Jakob Vyncke, de interieurarchitecten van Tjip.
Thomas Meesschaert en Jakob Vyncke, de interieurarchitecten van Tjip.
©Jelle Vans

Een jaar geleden kregen Thomas Meesschaert en Jakob Vyncke, de interieurarchitecten van Tjip, het voorstel op hun bord. Of ze een Knoks kustappartement van 36 vierkante meter wilden verbouwen tot vakantiesuite? In Ibizastijl? En verhuurbaar tegen nieuwjaar?

Gemakkelijk is anders. En dan hebben we het niet eens over de strakke deadline of de beperkte oppervlakte. ‘Het appartement had een grondplan in de vorm van een stuk taart. Geen enkele muur stond evenwijdig met een andere. Dat was even vloeken, want ik hou van rechte volumes. In het bestaande flatgebouw zaten ook technische kokers die we niet konden omleiden’, zegt Meesschaert.

Advertentie

Lokale materialen

‘Die Ibizasfeer, met veel hard wit, vonden we onlogisch aan de Belgische kust. Maar we konden de eigenaars ervan overtuigen voor sobere tinten in gebroken wit te gaan: rustige kleuren die terugkomen in de Noordzee, het zand en de schelpen. We wilden de omgeving naar binnen brengen. Stond dit compacte appartement in de Ardennen, dan hadden we gegarandeerd materialen en kleuren van daar gebruikt.’

Er werd gekozen voor een kleurenpalet van zandtinten en gebroken wit.
Er werd gekozen voor een kleurenpalet van zandtinten en gebroken wit.
©Annick Vernimmen

Ook het aantal materialen beperkte Tjip heel bewust tot het strikte minimum: pastellone kalkpleister, zandsteen en kalkverf. ‘In zo’n puntvormig appartement zouden tegels of parket een zeer onrustig effect hebben. Daarom kozen we voor een vloer in pastellone: zo’n naadloze pleister doet de ruimte groter ogen. Om dezelfde reden is de douchewand ook rond uitgewerkt: een rechte wand begint en stopt ergens, een curve niet. Die compacte ruimte voelt nu zachter en groter aan’, zegt Vyncke.

Compacte vakantiesuite

Alle functies van een vakantieverblijf in36 vierkante meter lepelen vergde wat puzzelwerk. Want het resultaat mocht niet volgepropt lijken, of aan luxe inboeten. ‘We zijn er zelfs in geslaagd om de douche en het toilet een aparte ruimte te geven’, merkt Meesschaert op.

Advertentie
Eenvoud en samenhang is de sleutel.
Eenvoud en samenhang is de sleutel.
©Annick Vernimmen

‘Alles begint bij een goeie circulatie en organisatie. Daarmee creëer je een gevoel van ruimte. Overdaad heb je heel snel. Dat zoeken naar de juiste balans tussen ‘net genoeg’ en ‘te weinig’ is de oefening. Niks mis met huizen waar elke kamer anders aanvoelt, maar wij zoeken graag naar eenvoud en samenhang.’

Advertentie

De suite is inderdaad sereen en zuiver, maar toch niet saai. De blikvanger is het keukenblok: een altaar in zandsteen. De werkvlakken zijn gepolijst, de verticale delen bleven ruw, als een deels afgesleten kei op het strand. ‘Het opklapbed verdwijnt in de muur achter een gordijn, zodat de leefruimte groter wordt. Maar zelfs als het bed uitgeklapt is, blijft er nog circulatie mogelijk. Die looplijnen zijn het beginpunt van al onze ontwerpen’, vertelt Vyncke.

Multifunctionele ruimtes

Advertentie
De blikvanger in Suite 133 is het keukenblok.
De blikvanger in Suite 133 is het keukenblok.
©Annick Vernimmen

De sleutel is hier de wandkast: die begint al in de hall en bepaalt de looplijn naar het hart van de suite. Zes gelijke kastdeuren verbergen een indrukwekkende hoeveelheid voorzieningen: vestiaire met plaats voor een reiskoffer, voorraadkast, koelkast, vaatwasmachine, microgolfoven, koffiezetapparaat, technische ruimte én keuken.

‘De dubbele kookplaat zit achter de draaischuifdeuren, die netjes in de wand verdwijnen. De keuken is niet gemaakt om een groot diner in te bereiden. Maar wie in zo’n appartement logeert, gaat meestal uit eten of haalt iets af bij een traiteur.

Als je de keuken niet gebruikt, fungeert die kast als een neutrale wand of lichtsculptuur. Als de lampen branden, komt er een warme gloed uit dat gelakte metaalgaas.’

Duurzame interieurarchitectuur

©Annick Vernimmen

Thomas Meesschaert en Jakob Vyncke leerden elkaar kennen toen ze bij een standbouwer werkten. ‘Ik wilde dat echt doen na mijn studies. Omdat je zo snel compacte architectuur leert te ontwerpen die ook commercieel is’, zegt Meesschaert. Omdat hij en Vyncke naar een duurzamere interieurarchitectuur met minder wegwerpmentaliteit hunkerden, richtten ze in 2012 Tjip op.

Behalve privéwoningen tekenden ze onder meer voor de herinrichting van de meubelzaak ‘t Casteelken in Roeselare en de spa van Hotel Andromeda in Oostende. Suite 133 op het Albertplein - die je kunt boeken als vakantieverblijf - is hun eerste realisatie in Knokke.  ‘Vergelijk het met een schelp: die is compact, maar je hoort er de zee in.’

Suite 133 op het Albertplein is te boeken via www.escape-theordinary.com. Vanaf 250 euro per nacht. Patisserie DeMaré levert optioneel ontbijt.