'Hot Dog Nails' van Gina Beavers
'Hot Dog Nails' van Gina Beavers
© Courtesy Gina Beavers, Rodolphe Janssen, Brussel en Carl Kostyál, London / PHOTO: Charles Benton.

Recept: ‘Haute dog’ à la Gina Beavers

Chef en kunsthistoricus Matthieu Beudaert kookt de kunstactualiteit na. Deze week: ‘Hot Dog Nails’ van Gina Beavers. 

‘In de pas vernieuwde Brusselse galerie van Rodolphe Janssen kun je vanaf vandaag naar ‘Sausage Party’: een te gekke expo over worst in de hedendaagse kunst. Als fallisch symbool voor goedkope massaproductie en -consumptie komt het thema vaker voor dan je zou denken. Zelfs René Magritte en Wim Delvoye maakten er coole werken rond.’

Chef en kunsthistoricus Matthieu Beudaert maakt zijn eigen versie van Gina Beavers 'Hot Dog Nails'
Chef en kunsthistoricus Matthieu Beudaert maakt zijn eigen versie van Gina Beavers 'Hot Dog Nails'
© Piet De Kersgieter
Advertentie
Advertentie

‘Dit schilderij van de Amerikaanse Gina Beavers is als een hotdog zelf: wansmakelijk en aantrekkelijk tegelijk, zeker door die gelnagels. Je kunt de sauzen en toppings natuurlijk ook zelf maken, zoals ik thuis vaak doe. Voor dit recept bereidde ik dragonmayonaise, mosterdcrème, gerookte-tomatenketchup en ingelegde uitjes. Een hotdog hoeft geen industriële rommel te zijn.’

‘Haute dog’ à la Gina Beavers

RECEPT

Ingrediënten

  • Vier zachte broodjes
  • Vier hotdogworsten

01 Voor de mayonaise

Advertentie
Advertentie

Ingrediënten

  • 100 gram eieren
  • 40 gram dragonazijn
  • 20 gram mosterd
  • 400 gram maisolie
  • 0,8 gram gemalen witte peper
  • 4 gram zout

Bereidingswijze

  • Zet alle ingrediënten in de koelkast.
  • Doe de eieren, de dragonazijn, mosterd, peper en heet zout onderaan in een smalle beker en giet er alle olie over.
  • Mix van onder naar boven tot de olie in een stevige mayonaise verandert.

02 Voor de mosterdcrème

Ingrediënten

  • 2 eieren
  • 100 gram mosterd.
  • 40 gram wittewijnazijn
  • 400 gram maisolie
  • 4 gram zout

Bereidingswijze

  • Doe de eieren, de mosterd en azijn onderaan in een smalle beker.
  • Voeg de maisolie toe met zout.
  • Mix de mosterdcrème op met een staafmixer.

03 Voor de ingelegde uitjes

Ingrediënten

  • 500 gram verse, kleine zilveruitjes
  • 900 gram wittewijnazijn
  • 300 gram suiker
  • 600 gram water
  • 10 jeneverbessen
  • 2 laurierblaadjes

Bereidingswijze

  • Blancheer de zilveruitjes in ruim kokend water gedurende 30 seconden en verfris ze onmiddellijk in ruim ijskoud water.
  • Schil ze zorgvuldig en snij ze daarna overlangs in twee. Kook het water, de suiker en de azijn op met de jeneverbessen en de laurierblaadjes.
  • Giet kokend op de zilveruitjes.
  • Laat afkoelen. Doe ze in weckpotten en sluit die goed af.
  • Opgelegde uitjes bewaren heel lang in de koelkast en zijn multi-inzetbaar.

04 Voor de gerookte-tomatenketchup

Ingrediënten

  • 4 kg tomaten
  • 2 fijngesneden uien
  • 2 teentjes look geplet
  • 25 gram suiker
  • 20 gram rodewijnazijn
  • 2 blaadjes laurier
  • 2 takjes tijm

Bereidingswijze

  • Grill de tomaten op hun geheel gedurende 30 minuten op een BBQ.
  • Stoof op een zacht vuurtje de uien aan in olijfolie, samen met de teentjes look tot ze smeltend zacht zijn.
  • Voeg de tomaten, de suiker, de azijn en de kruiden toe.
  • Laat nog 20 minuten zacht pruttelen tot de tomaten mooi ingekookt zijn.
  • Roer door een passe-vite en breng zo nodig verder op smaak met zout.

Verwarm de hotdogworsten licht in lauwwarm water en leg ze op het broodje. Beleg de hotdog met alle sauzen en de uitjes. De rest van de sauzen en de uitjes kun je lang bewaren. Gelukkig, want het is moeilijk om dit recept in kleine hoeveelheden te maken.

Sausage Party, van 19/3 t/m 30/4 bij Galerie Rodolphe Janssen, Livornostraat 35 in Brussel. rodolphejanssen.com  

Advertentie