In de foodbox van Gert De Mangeleer zitten de toegankelijke gerechten van zijn restaurants Bar Bulot en Less.
In de foodbox van Gert De Mangeleer zitten de toegankelijke gerechten van zijn restaurants Bar Bulot en Less.
© Kris Vlegels

Getest: de takeaway van sterrenchef Gert De Mangeleer

Nu we niet langer uit eten kunnen, bestelt onze culinair recensent takeaway bij Gert De Mangeleer, voormalig chef bij Hertog Jan. Zijn verdict: een memorabele maaltijd met minimaal keukenwerk.

Hoe ziet een afhaalmenu van een voormalige driesterrenchef eruit? Verrassend eenvoudig, eigenlijk: een tomaat gevuld met garnalen in een plastic potje. In een ander hoekje van de kartonnen doos ligt een zakje stoofvlees, naast gesnipperd witlof en voorgebakken frieten. Betaal ik daar 69 euro voor?

Wie de foodbox van Hertog Jan openklapt, zou kunnen denken dat het allemaal wat gewoontjes is. Geen bloemetjes om de gerechten af te werken. Geen kaviaar. Maar al proevend ontdekt zelfs een criticaster de waarheid: dit is zo goed dat je élke week een doos wilt bestellen.

Advertentie
Advertentie
'Wie de foodbox van Hertog Jan openklapt, zou denken dat het allemaal wat gewoontjes is.'
Jan Scheidtweiler

Chef Gert De Mangeleer en vennoot-sommelier Joachim Boudens hebben hun foodbox zorgvuldig gepland. In plaats van delicate creaties van de sterrentempel Hertog Jan vullen ze de dozen met toegankelijke gerechten van hun restaurants Bar Bulot en Less. De ene week is de Belgisch-Franse brasserriekeuken (Bar Bulot) aan de beurt, de week daarna krijg je tapas van over de hele wereld (Less).

Zo komt de ene keer stoofvlees met frieten voorbij, de andere keer dimsum met gamba en ibericovarken. Bovendien hebben de twee restaurantondernemers intussen een klein Vlaams distributienetwerk uitgebouwd: de gerechten staan op zaterdag niet alleen klaar op het Hertog Jan-hoofdkwartier in Zedelgem, maar ook op vijf andere plekken, van Antwerpen tot Zellik.

Advertentie
Gerecht van Bar Bulot
Gerecht van Bar Bulot
© Kris Vlegels

Bij de inhoud van de doos is diezelfde zorgvuldigheid te proeven. Met gedetailleerde instructies (‘bak de inktvis drie minuten, kruid met zout’) en minimaal keukenwerk zet je een memorabele maaltijd in drie gangen op tafel. In de aparte potjes saus valt de finesse op: zo fijn snijdt een thuiskok zijn bieslook niet.

De gepaneerde inktvisringen met aioli smaken eerlijk gezegd even lekker als in Bar Bulot zelf. Ook de tomaat-garnaal is geweldig. Een kwalitatieve, ontvelde tomaat is gevuld met topgarnalen die op smaak zijn gebracht met een lichte dressing: eenvoud kan zo lekker zijn.

Advertentie
Advertentie

Het hoofdgerecht bespeelt hetzelfde thema. Het stoofvlees blijkt traag gegaarde rundswang te zijn, een delicatesse in een diepe, donkere saus van bruin bier, afgewerkt met zoete ui. De zelf af te bakken frieten zijn helemaal zoals het moet: knisperend aan de buitenkant, kruimig binnenin. Witlofsalade met een aparte dressing maken het helemaal af. Deze foodbox is een fijne ervaring.

Advertentie