Vleesrestaurants zijn de nieuwe hype in de gastronomie. Geen wonder dat meer en meer slagers hun eigen restaurant openen. Waar moet u zijn voor het steviger vleeswerk?
Jack O'Shea, Brussel
Na een tweede winkel in Brussel opende de Ierse slager een paar huizen verder een no-nonsenserestaurant voor het stevige vleeswerk.
Eten? Carpaccio van angus beef, lamskoteletten, wagyurund.
Sint-Katelijnestraat 32, 1000 Brussel, tel.: 02/503.36.61. Gesloten op dinsdag en woensdag.
Carcasse, Koksijde
Een beroemde slager was hij al, maar zopas opende Hendrik Dierendonck ook een restaurant om de hoek. Chef Michael Yates bereidt stevige stukken vlees in de Josper-oven én verrassend verfijnde gerechten.
Eten? Prachtig gerijpt vlees, zoals rubia gallega, maar ook gelakte lamsribbetjes met een slaatje met munt en granaatappel.
Henri Christiaenlaan 5, 8670 Koksijde, tel. 058/51.72.49. Gesloten op dinsdag en woensdag.
Le Colonel, Brussel
Provençaalse tegels, houten tafels en bakstenen muren en een koeltoog vol lekkers voor carnivoren. Dit is een plek die zich afficheert als hét adres voor de perfecte luxesteak.
Eten? Onglet black angus, carpaccio.
Jean Stasstraat 24, 1060 Brussel, tel. 02/538.57.36. Zondag en maandag gesloten.
Friture René, Anderlecht
Een gewone frituur, zoals in 1932, is René allang niet meer. Al houden chef Dirk Piolon en zijn zoon Nicolas de plek wel intact, inclusief de geruite tafellakens.
Eten? Een geweldige plek voor gerijpt vlees. En voor frieten natuurlijk.
Verzetsplein 14, 1070 Anderlecht, tel. 02/523.28.76. Maandag en dinsdag gesloten.
Bistrot du Nord, Antwerpen
Het kleine retrorestaurant van Caroline Stasseyns en Michaël Rewers is een zeldzame plek om lekker orgaanvlees te proeven.
Eten? Kalfslever met ajuin. Terrine van kippenlever en zwarte pens. Bavette black angus. Buikspek met stoemp en pickles.
Lange Dijkstraat 36, 2060 Antwerpen, tel. 03/233.45.49. Zaterdag en zondag gesloten.
La Table du Boucher, Bergen
De Fransman Luc Broutard belandde in Bergen als kok in loondienst en opende er nadien La Table du Boucher. De chef is een specialist in het rijpen van vlees en werkt met de meest prestigieuze leveranciers van Europa.
Eten? Tartaar, gerijpte côte à l'os, entrecote van holsteinrund met bearnaise.
Rue d'Havré, 49, 7000 Bergen, tel. 065/31.68.38. Gesloten op dinsdag.
M-Eatery, Mechelen
Ook al vormt de buurt rond het station van Mechelen een onverwachte locatie, toch is M-Eatery - met zijn ouderwetse Berkel-snijmachine, Josper-houtskooloven en wandkast met houtblokken - de verplaatsing meer dan waard.
Eten? Een uitgebreide vleeskaart, met onder meer vijf soorten entrecote (simmental, black angus, rood rund), mergpijp met crunch van zwarte olijven en pesto.
Koning Albertplein 8, 2800 Mechelen, tel. 015/33.90.90. Maandag gesloten.