In 'Proefwerk' deelt culinair recensent Jan Scheidtweiler wekelijks zijn ongezouten mening over een restaurant. In de rubriek 'Nagekookt' roert hij zelf in de potten. Deze week maakt Scheidtweiler een avocadosorbet uit ‘Tu Casa Mi Casa’, het derde en nieuwste boek van de Mexicaanse supersterchef Enrique Olvera. En daarna, bent u aan de beurt.
Het moet niet altijd guacemole zijn
De Mexicaanse keuken is zo hot als een jalapeño en er is geen betere gids dan Enrique Olvera. De chef baat maar liefst twee zaken uit die tot de top 50 van de beste restaurants ter wereld behoren.
Pujol, zijn eethuis in Mexico City, staat op de dertiende plaats. Terwijl Cosme, zijn zaak in New York, vorig jaar de lijst binnenstormde op de 25ste plaats. Tegelijk runt hij in zijn geboorteland de tortillabar Molino El Pujol, enkele gastronomische Eno-coffeeshops en de Casa Teo. Die kleine herberg werd door het Amerikaanse magazine Time uitgeroepen tot ‘must visit’ in Mexico-stad.
Het recept van ‘Sneeuw van avocado’, of ‘Nieve de aguacate’ in het Spaans, doet de thuiskok meteen wegdromen: in een zwarte dessertkom ligt een groene wolk avocadosorbet, besprenkeld met olijfolie. Een gerecht dat eruitziet zoals je dat verwacht van de Mexicaanse supersterchef.
Blend it yourself
Type gerecht
Dessert
Keuken
Mexicaans
Voorbereidingstijd
30 minuten en 3 uur rusttijd
Bereidingstijd
10 minuten
Ingrediënten
Suikersiroop
240 ml water
200 gr suiker
Sorbet
3 avocado's
120 ml kokosmelk
2 eetlepels limoensap
1 theelepel zout
4 eetlepels crushed ice
Bereidingswijze
Suikersiroop
Verhit water en suiker in een kleine pan op een laag vuur. Roer zo'n 5 minuten tot de suiker volledig opgelost is. Kook tot nog ongeveer de helft overblijft, zo'n 10-15 minuten. Laat het hele goedje afkoelen. Gebruik 150 ml van de suikersiroop voor de sorbet.
Sorbet
Gooi het avocadovlees in de blender en voeg er de suikersiroop, de kokosmelk, de limoensap, de ijsblokjes en het zout aan toe. Mix tot u een gladde consistentie bekomt. Laat het geheel 3 uur in de diepvriezer rusten. Opgelet, meng elke 30 minuten zodat u een smeuïge sorbettextuur bekomt.
Serveer
Serveer de sorbet met een tikkeltje olijfolie. U kan de sorbet tot een maand in de diepvriezer bewaren.
Is kookboek ‘Tu Casa Mi Casa’ een aanwinst voor in uw keuken?
Lees hier de volledige review van het derde en nieuwste kookboek van Enrique Olvera.
Recept uit kookboek van Enrique Olvera, ‘Tu Casa Mi Casa’, 237 blz., uitgeverij Phaidon, 35 euro.