Team achter Hertog Jan opent seafood-pop-up

Alweer een nieuw restaurant van het duo achter Hertog Jan? Amper zes maanden na de sluiting van hun driesterrenrestaurant eind vorig jaar en minder dan drie maanden na de opening van hun bistro Less in Brugge?

Jawel, en er is nóg een ander project in de maak, legt Joachim Boudens uit. Vanaf het najaar wil de 'Hertog Jan Restaurant Group', de nieuwe naam voor de activiteiten van het duo Gert De Mangeleer en Joachim Boudens, in de allereerste Hertog Jan-vestiging, aan de Torhoutse Steenweg in Brugge, een meer klassieke, Frans geïnspireerde bistro inrichten.

Advertentie
©Piet De Kersgieter

'We hebben onszelf de tijd gegeven om dat concept goed uit te werken. Maar intussen bleven we wel huur betalen voor het pand. Vandaar de idee om daar in de zomer een heel simpel, smakelijk eethuis te openen: Bar Bulot. We gaan allebei graag eten in van die brasserieën met fruits de mer die je aan de Franse kust vindt. Die sfeer, dat moet het hier worden.'

Advertentie

Kreukels en kokkels

©Piet De Kersgieter

Met Hertog Jan, Yellow (hun eerste pop-up) en Less hebben De Mangeleer en Boudens al getoond hoe goed ze een restaurant kunnen creëren met een duidelijke identiteit. Ook Bar Bulot heeft een strak afgelijnd concept. Bulot is het Franse woord voor wulk. En wulken zullen hier, samen met andere schelpen, een belangrijke rol spelen. Kreukels, kokkels, tapijtschelpen, scheermessen en bouchotmosselen, ze staan allemaal op de kaart.

Een tweede hoofdrol is weggelegd voor schaaldieren, van noordzeekrab over Europese kreeft tot Spaanse carabineros, die dieprode Spaanse reuzengarnalen. 'We hebben het geluk dat de zomer het topseizoen is voor de Europese blauwe kreeft', zegt De Mangeleer. 'Ik vind die zilter en intenser van smaak dan de Canadese. Bovendien liggen de prijzen in de zomer minder hoog dan tijdens de feestdagen.'

Partij caféstoelen

Advertentie
©Piet De Kersgieter

Veel ingewikkelde dingen lijkt chef De Mangeleer niet te willen doen met zijn oogst uit de zee. De tijd dat hij hier kreeft met cacao en gele biet serveerde, die is definitief voorbij. Scheermessen bakt hij met look, peterselie en piment (14,5 euro), de blauwe kreeft wordt simpelweg gekookt of gegrild (telkens 52,5 euro voor 500 gram). Er zijn zelfs garnaalkroketten (10,5 euro) en goujonettes (van inktvis, 10,5 euro).

Ook de houtskooloven die hier nog staat van voor de verhuizing van Less naar 't Zand wordt aan het werk gezet. Zo zal de zeebaars recht van de grill op het bord belanden.

Advertentie
Advertentie

Ook bij de inrichting van Bar Bulot houden Boudens en De Mangeleer het simpel. Ze hebben een partij caféstoelen en -tafels gekocht en ze wit geschilderd. Het interieur moet vooral de sfeer van een beachbar oproepen, zij het dan wel op een ruim terras in plaats van op een strand. De open keuken en het overvloedige licht doen de rest.

'We eten allebei graag in brasserieën met fruits de mer aan de Franse kust. Die sfeer, dat moet het hier worden.'

De investering is minimaal, want in de herfst moet Bulot al plaatsmaken voor de klassieke bistro. Die zal geleid worden door Pieter Lefevere en Maxime Depreitere, hetzelfde sterke duo dat deze zomer Bulot zal uitbaten. Zij hebben er al een lange carrière bij Hertog Jan op zitten. Lefevere was er de nauwgezette souschef, Depreitere de altijd glimlachende maître. Met hen lijkt zowel Bar Bulot als de opvolger ervan in goede handen.

Verveeld

En Boudens en De Mangeleer? De twee serieondernemers openen met Bulot hun vijfde restaurant. Het is nu al zeker dat het daar niet bij blijft. Het duo onderzoekt of Bar Bulot uitbreidbaar is naar andere vestigingen. En ze hebben plannen voor een fast-casual-concept. 'Ik heb me nog niet verveeld na de sluiting', zegt De Mangeleer.

Bar Bulot, Torhoutse Steenweg 479, 8200 Brugge. Zondag en maandag gesloten. barbulot.be


Gesponsorde service

Lees Meer