‘Balletjes in tomatensaus is het beste comfortfood.’ De Zuid-Koreaanse-Belg en tweesterrenchef van restaurant L’Air du Temps Sang-Hoon Degeimbre deelt zijn favoriete foodie finds.
Meet de chef
In het begin van zijn carrière had niemand een plaats voor hem in de keuken. Dus startte de Zuid-Koreaanse-Belg Sang-Hoon Degeimbre zelf zijn restaurant L’Air du Temps.
Nu heeft de chef niet alleen twee sterren op zijn palmares, maar is hij ook de man achter restaurant San waar je alleen uit kommetjes eet. En het pas geopende restaurant Toshiro in Brussel.
L’Air du Temps, Rue de la Croix Monet 2, 5310 Éghezée Toshiro, Bronstraat 73, 1060 Brussel
San Brussel, Vlaamsesteenweg 19, 1000 Brussel
Toshiro, Bronstraat 73, 1060 Brussel
Waar ga jij graag eten?
‘Pépite in Namen. Het is een heel lekkere en gezonde keuken waar je zonder zwaar gevoel op de maag vertrekt. De wijnkaart is om van achterover te vallen. En als je wat tijd hebt, zeker de moeite om jezelf te verwennen. Ik hou van de ontspannen sfeer en het toffe team.’
Pépite, Rue Notre Dame 44, 5000 Namur
Op de wishlist?
‘Er staan twee restaurants op mijn wishlist. Het Spaanse restaurant Asador Etxebarri van Victor Arguinzoniz. De bbq king kookt alles op een grill. Ik ben geïntrigeerd door zijn simpele benadering van vuur en hoe hij daarrond zijn keuken heeft weten op te bouwen. Ik hoop er snel naartoe te kunnen gaan.
Ook Odette in Singapore, met als chef Julien Royer, staat op mijn lijst. In zijn restaurant lijkt hij zowel de Franse stijl als pure eenvoud te serveren. Na een toevallige ontmoeting met de chef van de nummer één van Azië ben ik echt benieuwd om het zelf te ontdekken.’
Asador Etxebarri, San Juan Plaza, 1, 48291 Atxondo, Bizkaia, Spanje
Odette, St Andrew's Rd 1, #01-04 National Gallery, Singapore 178957
Voor welk restaurant steekt u de grens over?
‘Ik zou zo teruggaan naar Maido in Peru, het restaurant van Mitsuharu Tsumura. Het is een keuken met een uitzonderlijke frisheid. De manier waarop hij Peruviaans en Japans mixt, is ongezien. En daarvoor spring ik maar al te graag op een vliegtuig. Als ik reis voor het werk, probeer ik ook altijd interessante restaurants in de buurt te ontdekken.’
Maido, Calle San Martin 399, Miraflores 15074, Peru
Welke chef moeten we in de gaten houden?
‘Willem Hiele, de kok in het restaurant dat ook zijn naam draagt. Hij is de Belgische toekomst. Niet alleen is hij een intrigerend figuur als chef maar ook als persoon, hij komt uit een familie van garnalenvissers. Vandaag vieren we, nog meer dan de keuken, de persoonlijkheid. We willen ons laten meenemen door een ervaring.’
Willem Hiele, Pylyserlaan 138, 8670 Koksijde
Recente culinaire ontdekking?
‘Ik ben in de ban van de bloemen in de restauranttuin. Ze zijn zo kleurrijk en mooi. Ze creëren ook een ongelofelijk smakenpalet: zoet of zuur, bitter of fris. We gebruiken ze vaak in ons eten. Op zoute en zoete gerechten, maar ook op gebakjes.’
Ijscrème of zomercocktail?
‘Vier jaar geleden opende ik de eerste San op de Vlaamsesteenweg in Brussel. Op zonnige dagen, wanneer ik dag ga zeggen aan het team, haal ik geregeld een ijsje bij Gaston op het Sint-Katelijneplein. Die heeft alles wat je van een goede crèmerie verwacht: sorbets met veel smaak, knapperige hoorntjes en een kleurrijk interieur.
Cocktails drink ik bij Cipiace op Parvis Saint-Gilles in Brussel. Het is er goed vertoeven met een gin-tonic.’
Food Guilty Pleasure?
‘Balletjes in tomatensaus. Het doet me altijd goed voelen. Comfortfood op zijn best. Misschien ook omdat het veel jeugdherinneringen oproept.’