Weinig menu's zijn saaier dan die van het gemiddelde kustrestaurant. Altijd die tomaat-garnaal, die eeuwige zeetong en de mosselen natuur. En afsluiten doen we met een coupe met aardbeien of dame blanche. Omdat ook Knokke niet ontsnapt aan de mosselen en de zeetong, is het dubbel verfrissend nog eens een restaurant te zien opduiken dat iets radicaal anders doet dan al die collega's aan de zeedijk. Een Thais restaurant dan nog.
Boo Raan ligt buiten het centrum, in een straat waar zelfs de habitués nog maar zelden van gehoord hebben. Toch heeft de tamtam blijkbaar al goed zijn werk gedaan, want op een doordeweekse avond zit het er afgeladen vol. Voor een Thais restaurant ziet het er allemaal strak en design uit. Geen houtsnijwerk of boeddhabeelden aan de muur, maar een gepolijste betonnen vloer en een strakke open keuken. Goed gebruikte bamboe creëert een Thailandgevoel. Het hout zorgt niet alleen voor de afscherming van enkele tafels, maar is ook verwerkt in een strakke lichtarmatuur aan de ingang.
Achter de toog staan drie Thaise dames driftig te wokken in een open keuken. Op de kaart figureren de klassiekers uit Thailand, gerechten met kleefrijst en papaja. Zoals in Som Tam, een papajasalade met een dressing van limoen, tomaat, koriander en geroosterde pinda (10 euro). Ook Laab Kai (19 euro) is zo'n typisch gerecht: hier wordt kippengehakt op smaak gebracht met sjalot, lente-ui, limoen en chili. Evengoed kan je hier twee versies van Tom Yam eten, pikante soep met chili, citroengras en galanga (21 euro). En natuurlijk zijn er ook kipsatés en loempia's te krijgen: je moet niet te specialistisch gaan doen als je een van de zeldzame Thaise restaurants uitbaat aan de kust.
Dit Thaise restaurant ligt in een straat waar zelfs de habitués nog maar zelden van gehoord hebben. Toch heeft de tamtam al goed zijn werk gedaan, want op een doordeweekse avond zit Boo Raan afgeladen vol.
De gerechten zijn iets minder pikant dan in Thailand zelf, al is de Krapaw Neu - een bereiding van rundvlees, boontjes en Thaise basilicum - best wel stevig gekruid. Ze zijn in ieder geval lekker, met producten van goeie kwaliteit, à la minute klaargemaakt in de wok: alles proeft vers. Dat geldt ook voor de Phad Pak (18 euro), een vegetarisch gerecht met gewokte groenten. Groene asperges, shiitake-paddenstoelen, paprika, worteltjes en peultjes garanderen een gezond bord vol smaak. De Pad Thai Kai (20 euro) is een braver bordje, waarbij gebakken noedels met kip weinig weerwerk krijgen van de zurige tamarindejus.
De enige echte uitschuiver komt van het dessert: je zou denken dat er met een carpaccio van ananas (8 euro) weinig kan misgaan, maar de dames slagen er toch in alleen uitgedroogde lapjes van die vrucht samen te brengen. Toch is Boo Raan een aanrader: het is lekker en betaalbaar exotisme aan de kust.
Waar?
Boo Raan
Edward Verheyestraat 17
8300 Knokke-Heist
booraan.be
Gesloten op maandag en dinsdag.
Wijn?
De kleine wijnkaart (22 namen) is de moeite waard: van alvarinho uit Portugal tot Oostenrijkse zweigelt. Bijna alle wijnen zijn ook per glas te krijgen.
Decibel?
De decibelmeter hield het gemiddeld op 82 dB.
Rekening?
113 euro voor twee.
Kom ik terug?
Zeker. Toffe sfeer, hoog tempo en gerechten die puristen misschien niet helemaal authentiek vinden, maar toch lekker en niet te duur zijn.