Vleesbommen tot 45 kilo.
Vleesbommen tot 45 kilo.
© rv

Lelijk eendje schopt het tot dé nieuwe vleesvervanger: jackfruit

Jarenlang werd de jackfruitboom als een pest beschouwd in India. Jackfruit, soms ook nangka genaamd, smaakt naar niks. Het fruit werd alleen gegeten door wie niets anders had. Maar onlangs werd het herontdekt als vleesvervanger.

De jackfruit, familielid van de vijg en de moerbei, is de grootste vrucht ter wereld die aan een boom groeit. Tot 45 kilogram per stuk kunnen de groene bommen wegen. Ze zitten vol vitamine A en C, eiwitten, magnesium, kalium en vezels. Bovendien tellen ze amper 33 kilocalorieën per 100 gram vruchtvlees.

Ondanks al die adelbrieven bleef de vrucht, wegens smaakloos, doorgaans aan de bomen rotten.
Tot James Joseph, een voormalig directeur bij Microsoft, in 2015 loopbaanonderbreking nam. Joseph was al jaren fan van jackfruit en vond het zonde dat er niet meer werd gedaan met de vrucht. Zijn idee was om te onderzoeken of hij er geen bloem van kon maken.

Advertentie
Advertentie

'Ik opende een doos van Pandora', blikt hij vandaag terug. Intussen geeft Joseph, die nooit bij Microsoft is teruggekeerd, Ted Talks over de metamorfose van zijn favoriete fruit tot vleesvervanger. Bij het bereiden rafelt de vrucht in vezels uit elkaar, net als traag gegaard varken, maar dan zonder vlees. Met de juiste kruiding wordt de neutrale smaak gemakkelijk opgewaardeerd.

De Britse restaurantketen Gourmet Burger Kitchen heeft al ruim een jaar de 'Jack in a bun' op de menukaart staan. Het is een hamburger waarvan je zou zweren dat er slierten varkensvlees mee gemoeid zijn.

In Hollywood rijdt een populaire foodtruck rond die onder de noemer 'Jackfruit Café' zowat alles met jackfruit bereidt. Niet alleen burrito's, salades en taco's, maar ook sapjes.

Bij ons heeft Albert Heijn sinds kort jackfruit in het gamma, geoogst in Thailand. Je kunt kiezen uit de onbewerkte versie in blik of een luchtledig verpakte, in barbecuesaus gemarineerde versie.

Nog een kleine kanttekening voor wie met jackfruit aan de slag wil: verwar deze Aziatische fruitsoort niet met de doerian, die er enorm op lijkt. Allebei zijn ze groen en stekelig en hebben ze een geur die niet echt tot eten uitnodigt. De doerian is echter veel sterker van geur. Hij heeft geen varkensachtige vezels, maar is een eerder romige vrucht. Dat zou tegenvallen op een taco.

Advertentie
Advertentie
Gesponsorde service

Lees Meer