© Sam Gilbert

Kombucha: is het lekkerder dan het klinkt?

In onze nieuwe rubriek 'Food Fuzz' ontdekt u wekelijks wat er in de culinaire wereld over de tong gaat. Deze week kombucha, de gefermenteerde wonderthee.

Dankzij de hashtag #kombucha en de talloze DIY-filmpjes op YouTube lijkt het deze keer wel bingo voor de heropgeflakkerde populariteit van kombucha, de oeroude gefermenteerde theedrank.

Grote steden als New York en Londen grossieren ondertussen in gespecialiseerde kombuchabars. In eigen land zijn er ook al gespecialiseerde micro-brouwerijen die zich aan kombucha wagen, zoals Yugen en Cult in Gent.

Advertentie

Hoewel de oorsprong van kombucha zo'n 2.000 jaar teruggaat tot - afhankelijk van de bron - Rusland of China surft het drankje dezer dagen vlotjes mee op de hype van het fermenteren. Bovendien is het nog veganistisch ook.
Bij fermentatie zetten bacteriën en gisten de suiker in de thee om in voornamelijk koolzuurgas (prik dus), azijnzuur en alcohol. Met een alcoholpercentage van nog geen 1 procent wordt kombucha niet als een alcoholisch drankje beschouwd.

DIY-kombucha

Doe-het-zelffoodies kicken op kombucha vanwege de 'scoby'. Dat letterwoord staat voor 'symbiotic culture of bacteria and yeast' en is niets meer of minder dan een slijmerige schijf vol gisten en bacteriën die de fermentatie op gang brengen. Zo'n scoby, die je koopt in de natuurwinkel of op internet, voeg je samen met een beetje azijn toe aan zoete thee. Daarna wacht je twee weken tot de fermentatie haar werk doet.
Omdat de scoby tijdens het fermentatieproces groter wordt, kan je hem nadien verscheidene keren opnieuw gebruiken.

Advertentie
© Sam Gilbert

You love it or you hate it. Om maar te zeggen: kombucha heeft een bijzonder uitgesproken smaak. Fermentatie gebeurt het best in een zure omgeving, maar het toevoegen van de azijn heeft ook gevolgen voor de smaak. Die mengt het zure van azijn met het kruidige van thee en het frisse van koolzuur. Een heel aparte combinatie.

Zoals bij elke hype worden er miraculeuze krachten toegewezen aan kombucha. Hij zou de spijsvertering bevorderen, de darmen gezond houden, ontgiftend werken en garant staan voor gezond kraakbeen. Maar zoals bij elke hype staan ook hier professionals klaar om dat tegen te spreken. Kortom: voor de mirakels hoeft u het niet te doen.

Advertentie
Gesponsorde service

Lees Meer