Katsu sando, een broodje gefrituurde kotelet dat tot 150 euro kan kosten

Honderdvijftig euro betaal je voor een 'katsu sando'-broodje bij restaurant Wagyumafia in Tokio. Toch staan foodies er voor in de rij. Zodanig dat het restaurant twee jaar geleden een extra vestiging opende. We horen het u al denken: hoe lekker kan een witte sandwich met gepaneerd vlees, een beetje kool en Japanse barbecuesaus zijn?

Voor alle duidelijkheid: niet alle 'katsu sando'-broodjes dragen zo'n hoog prijskaartje. Het origineel is zelfs bijzonder goedkoop. Het bestaat uit twee sneetjes wit brood en een stuk gepaneerd varkensvlees, een schnitzel, zo u wil. Een broodje dat al decennialang met veel plezier door Japanners wordt verorberd.

Het was Wagyumafia, het chique restaurant in Tokio, dat enkele jaren geleden met een luxueuze versie op de proppen kwam. Eentje met gepaneerd wagyurund. Het werd een rage onder foodies, maar het restaurant lanceerde op die manier een behoorlijke promotiecampagne voor katsu sando. Gevolg: heel de wereld wil nu aan de witte boterhammen met vlees. Toch opmerkelijk in tijden van meat-shaming.

Advertentie
Advertentie

Katsu betekent zoveel als 'kotelet' en verwijst dus naar het stuk vlees. Dat kan varkensvlees zijn, maar ook wagyurund of zelfs kip. Dat vlees wordt gepaneerd in panko, de Japanse broodkruim die een lichte en krokante korst garandeert. Sando verwijst dan weer naar de sandwich. Twee sneetjes vers brood die idealiter van alle korsten worden ontdaan. Soms belandt er ook witte kool tussen het brood, als 'gezond' tegenwicht tegen het gefrituurde vlees. Maar net zo vaak krijgt u de kool als bijgerecht of is er helemaal geen groente in de nabijheid van de katsu sando te bespeuren.

Het is de bijzondere tonkatsusaus die dit gerecht een internationaal kantje bezorgt. Want terwijl worcestersaus ooit bij elkaar werd gemengd als zijnde de westerse versie van soyasaus, zo wordt bij tonkatsusaus een Aziatische poging gedaan om worcestersaus te imiteren. Zo blijven we bezig natuurlijk. In elk geval: tonkatsusaus bevat tomaten, pruimen, dadels, appelen, citroen, wortelen, uien en selder. Een beetje zoals bij ketchup wordt de precieze samenstelling geheimgehouden door Bull-Dog, het Japanse merk van tonkatsusaus dat ook bij ons in de Aziatische supermarkten prijkt.

Om een rasechte katsu sando te proeven is het in België nog wat zoeken. De Vlaamse tv-kok Jeroen Meus introduceerde de sandwich al in zijn dagelijkse kookprogramma en ook enkele brasserieën hebben hem op de kaart staan. Vaak nadat de eigenaar een trip naar Japan maakte. Of naar Londen, de Verenigde Staten of Australië. In die landen kan u immers al terecht in volwaardige 'sandobars', waar alleen dit type broodjes wordt geserveerd.

Zelfs wie de peperdure wagyuversie wil proeven, hoeft daar binnenkort niet meer voor naar Japan. Wagyumafia breidde al uit naar Hongkong en Manilla en wil zich snel ook vestigen in New York. U merkt het: het kan snel gaan wanneer de maffia er zich mee bemoeit. We zetten ons maar beter schrap.

Advertentie
Gesponsorde service

Lees Meer