Kleine schandpalen in plastic.
Kleine schandpalen in plastic.
© rv

Duurzame alternatieven voor het plastic rietje

In onze rubriek 'Food Fuzz' ontdekt u wekelijks wat er in de culinaire wereld over de tong gaat. Deze week: milieuvriendelijke alternatieven voor het rietje.

Nog enkele jaren en drinken met plastic rietjes komt in de hitlijst der schaamteloosheden op gelijke hoogte te staan met roken in restaurants. Absoluut not done. Verwerpelijk gedrag. Kinderen en cocktailadepten moeten dus snel op zoek naar duurzame alternatieven. Wie zijn de grote kanshebbers voor een roemrijke toekomst in de zuigsector?

Wegwerpplastic als borden, bestek, wattenstaafjes, bekers en rietjes zijn samen verantwoordelijk voor zo'n 70 percent van de zeevervuiling. De maatregel om die vanaf 2021 volledig te bannen in Europa komt dan ook geen dag te vroeg.
Maar zijn wij én de horecawereld klaar voor die ommezwaai? Want hoe klein en onbenullig zo'n rietje ook mag lijken, een waardig alternatief vinden is verre van evident. Al is gewoon weglaten uiteraard ook een optie.

Advertentie
Advertentie

Als we plastic flessen vervangen door glazen exemplaren, waarom dan geen plastic rietjes dumpen voor versies in glas? Glazen rietjes zijn alomtegenwoordig. Zowel het Belgische Serax als grote Amerikaanse spelers zoals Eco-Glass Straws of Strawesome hebben ze in hun collectie zitten. Zelfs het luxehuis Dior heeft zijn eigen glazen rietjes, limited edition vanzelfsprekend.

Advertentie
© rv

Het grote voordeel is dat je ze eindeloos kan hergebruiken. Dat ze luxueuzer aanvoelen dan de plastic exemplaren ook. Maar er zijn ook nadelen aan verbonden: voor kinderen niet ideaal wegens breekgevaar en ook voor warme (lees: loeihete) dranken niet aanbevelenswaardig. Bovendien heb je een speciaal borsteltje nodig om ze grondig te reinigen. Kortom: gedoe.

Hetzelfde geldt voor metalen exemplaren of versies in bamboe, holle pastabuizen of zelfs tarwestengels, die eveneens geleverd worden met een miniafwasborsteltje. Sommige, zoals die van het Californische label Klean Kanteen, hebben een klein verlengstuk in silicone. Voordeel van die silicone uiteinden in verschillende kleuren is dat ze een beter mondgevoel bieden dan de harde basisrietjes in roestvrij staal of hout én ze bieden op feestjes meteen een uitgelezen manier om drankjes te personaliseren.

Zonder al te plastisch te worden: je hoeft geen ingenieur te zijn om het nadeel van papieren rietjes te ontrafelen. Papier en vloeistof zijn nooit de beste vrienden geweest, vooral niet wanneer er ook nog eens bijtacties ondernomen worden.
Mocht het nog niet duidelijk zijn: de alternatieven voor de kleine plastic schandpalen zijn niet bijzonder overtuigend.

Zullen we dan toch maar bij plastic rietjes blijven zweren? De kans is groot, al zullen het dan wel exemplaren zijn in bio-afbreekbaar plastic die zonder problemen in de compostbak mogen. Als die nog eens made in Belgium zijn, zoals de Biorix-rietjes van B4Plastics, scoort u nog bonuspunten in duurzame maakdiscussies.

Advertentie
Advertentie
Gesponsorde service

Lees Meer