Wat gaat er in de culinaire wereld over de tong? Deze week: de freakshake, een fotogenieke caloriebom.
Het zijn de dragqueens van de drankenwereld: freakshakes. Milkshakes die volledig over the top zijn versierd: met gebak, met suikerspin, meringue, snoep en glitter. Hoe extravaganter, hoe liever voor de Instagram-generatie. Hoewel toch ook bizar in deze tijden van suikerfobie en gezondheidshypes.
Hoelang is het geleden dat u nog een milkshake dronk? Dat u daarop niet meteen weet te antwoorden, is bewijs genoeg dat het drankje de afgelopen jaren in de vergeethoek is beland. Het leek dan ook einde verhaal voor het drankje van roomijs en vers fruit. Tot twee zussen uit Canberra zich ermee gingen bemoeien.
Gina en Anna Petridis namen in 2015 deel aan ‘My Kitchen Rules’, een razend populair kookprogramma in Australië. Winnen deden ze niet, maar de zusjes openden kort daarna wel een eigen koffiebar, Patissez.
Een freakshake met Oreo-koekjes, Maltesers, popcorn, brownies, Snickers én Ferrero Rocherbonbons is goed voor ruim duizend kilocalorieën.
Om wat extra aandacht te trekken begon Anna milkshakes te serveren in zogenaamde ‘mason jars’, wat zich niet anders laat vertalen dan als ‘weckpotten met een handvat’. Zulke uit de kluiten gewassen glazen hebben een subtiele vernauwing aan de bovenzijde, waardoor je er van alles in zou kunnen proppen.
De Petridis-zussen experimenteerden met cakes, donuts, slagroom, snoep en koekjes boven op de milkshakes. ‘We wilden iets creëren dat extreem fotogeniek was’, verkondigde Gina Petridis bij de lancering van haar ‘freakshakes’.
Slim bedacht in tijden van Instagram en Pinterest. De freakshake werd een hit, zodanig dat mensen zelfs speciaal naar Canberra reisden om het fenomeen te gaan aanschouwen (en fotograferen). De Petridis-zusjes openden al snel vestigingen in Doha, India, Maleisië en Singapore. Hoewel intussen enkele bars zijn gesloten wegens wanbeleid, blijft de freakshake-hype wel overeind.
Via de Verenigde Staten en de UK heeft de freakshake intussen ook ons land bereikt. Bij So Tasty in Brussel bijvoorbeeld wordt een shake geserveerd met Oreo-koekjes, Maltesers, popcorn, brownies, Snickers én Ferrero Rocher-bonbons. Goed voor ruim duizend kilocalorieën per drankje.
Bijgevolg heeft de shake nu ook een eigen Britse actiegroep: Action on Sugar. Die dringt bij het Britse parlement aan op een verbod van milkshakes die meer dan 300 kilocalorieën per portie bevatten. Een goeie raad dus voor wie nog geen freakshake heeft geproefd: haast u, want misschien wordt hij wel verboden.