© rv

De restaurants die u volgens de Belgische chefs dringend moet leren kennen

Waar kan u nog echt authentiek gaan eten? Wie serveert de beste cocktails? In onze 'chef's table' ontdekt u de hidden gems van de Belgische chefs.

IN BRUSSEL

Advertentie

Bozar restaurant | Insidertip van David Martin

Advertentie

'Het terras van Bozar Restaurant in Brussel is mijn favoriet. Niet alleen voor het terras, maar ook voor de goede keuken.' 
Bozar restaurant, Baron Hortastraat 3, 1000 Brussel

Brinz'l | Insidertip van Maxime Maziers

‘In de buurt ga ik geregeld naar Brinz’l in Ukkel. De vrouwelijke chef Laure Genonceaux is heel sympathiek. En ik ben fan van de goede prijs-kwaliteitverhouding.'
Brinz'l, Karmelietenstraat 93, 1180 Ukkel

Cipiace | Insidertip van Sang-Hoon Degeimbre

'Cocktails drink ik bij Cipiace in Brussel. Het is er goed vertoeven met een gin-tonic.’ 
Cipiace, Parvis Saint-Gilles 49A, 1060 Brussel

Advertentie
Advertentie

Gaston | Insidertip van Sang-Hoon Degeimbre

'Vier jaar geleden opende ik de eerste San op de Vlaamsesteenweg in Brussel. Op zonnige dagen, wanneer ik dag ga zeggen aan het team, haal ik geregeld een ijsje bij Gaston op het Sint-Katelijneplein. Die heeft alles wat je van een goede crèmerie verwacht: sorbets met veel smaak, knapperige hoorntjes en een kleurrijk interieur.' 
Gaston, Baksteenkaai 86, 1000 Brussel

Glacier Zizi | Insidertip van Maxime Maziers

‘Een bolletje pistache-ijs haal ik geregeld bij glacier Zizi.’  
Glacier Zizi, Onderlinge Bijstandstraat 57A, 1180 Ukkel

Jalousy | Insidertip van Christophe Hardiquest 

'Voor een cocktail ga ik naar de bar Jalousy aan De Zavel in Brussel, waar ik graag verschillende cocktails uitprobeer.'
Jalousy, Hoogstraat 4, 1000 Brussel

La Buvette | Insidertip van Maxime Maziers

'Een andere aanrader is La Buvette in Sint-Gillis. De chef die er achter de kookpotten staat, Damien Brunet, is iemand die we in de gaten moeten houden. Hij heeft een erg innovatieve keuken die heel anders is dan de mijne. Zo doet hij aan lactofermentatie en gebruikt hij ingrediënten die je niet gemakkelijk bij de anderen terugvindt.’ 
La Buvette, Alsembergsesteenweg 108, 1060 Sint-Gillis, Brussel

My Tannour | Insidertip van Grégoire Gillard

In Brussel ga ik graag naar het Syrisch restaurant My Tannour. Ze serveren streetfood, alles is homemade en de sfeer is easy-going: daar hou ik van. 
My Tannour, Brouwerijstraat 98, 1050 Elsene

Tero
Tero
© DR
Tero | Insidertip van Christophe Hardiquest
'Het is een healthy en simpele keuken waar ze ook natuurlijke wijn serveren.' 
Tero, St.Bernardusstraat 1, 1060 Sint-Gillis

Tontons | Insidertip van Isabelle Arpin

'In Ukkel ga ik graag naar Tontons. Het is een simpel restaurant waar ze pasta serveren. Het ligt in een toffe buurt, er is een fijne ambiance en je komt er geregeld bekenden tegen, wat het nog gezelliger maakt.'
Tontons, Dekenijstraat 69, 1180, Ukkel

Toshiro | Insidertip van Isabelle Arpin

Advertentie
Toshiro
Toshiro
© rv

'Het restaurant is nog niet lang geleden geopend. En de voormalige souschef van Sang-Hoon Degeimbre, Toshiro Fuji, staat er in de keuken. Ik weet dat hij enorm goed kookt en ik hou wel van de Aziatische keuken. Ik kijk ernaar uit om er te gaan proeven.'
Toshiro, Bronstraat 73, 1060 Brussel

Wine Fever | Insidertip van Maxime Maziers

'Voor een wijntje ga ik graag naar Wine Fever in Elsene.’ 
Wine Fever, Charles Grauxplein 3, 1050 Elsene


IN ANTWERPEN

Aloha | Insidertip van Peter Kawaki

'Als ik een zomerterras moet kiezen, is dat Aloha. Je hebt er een mooi uitzicht op de Schelde en omdat het in de Scheldebocht ligt, voel je altijd een briesje. Ze serveren er pokébowls en tapasachtige bereidingen.' 
Aloha, Rijnkaai, 2000 Antwerpen

Atelier Paul Morel | Insidertip van David Martin

'Op het vlak van cocktails is Atelier Paul Morel zeker een one to watch.' 
Atelier Paul Morel, Mechelsesteenweg 291, 2018 Antwerpen

Bistro du Nord | Insidertip van Peter Kawaki

‘Ik kan wel wekelijks naar Bistro du Nord in Antwerpen gaan. Het is een oerklassiek gastronomisch restaurant. Mijn favoriete gerecht is de Bavette Black Angus met marchand de vin en merg. Dit jaar nog kregen ze hun eerste Michelinster.'
Bistro du Nord, Lange Dijkstraat 36, 2060 Antwerpen

Cremerie Germaine | Insidertip van Peter Kawaki

'Een adres dat er met kop en schouders bovenuit steekt, is crèmerie Germaine. Als je daar iets moet gaan eten, is het pistache-ijs. Je proeft er die zuivere notensmaak. Ik bestel er ook vaak een bol gezouten karamel bij.'  
Cremerie Germaine, Nassaustraat 13, 2000 Antwerpen

Fongmei | Insidertip van Peter Kawaki
'Voor een kleiner budget ga ik graag naar het authentieke Chinese restaurant Fongmei. Dat serveert heel lekkere Chinese dimsums. En er hangt een heel ongedwongen sfeer.'
Fongmei, Van Arteveldestraat 65, 2060 Antwerpen

Kato | Insidertip van Peter Kawaki

'Ik heb zelf nog zes maanden in Japan gekookt. Sinds ik terug ben, zoek ik in België naar restaurants die er qua smaak en beleving dicht bij aanleunen. Toen ik het Japanse sushirestaurant Kato ontdekte, ben ik daar drie weken op rij gaan eten. Het is zowat de Izakaya-stijl: je zit aan de toog en je combineert verscheidene kleine gerechten. En dan past er ook wel altijd een flesje sake bij.'  
Kato, De Vrièrestraat 4, 2000 Antwerpen
Lam & Yin | Insidertip van Peter Kawaki 'Een ander adres dat bij de betere hoort, is het verfijnde Kantonese sterrenrestaurant Lam & Yin.'
Lam & Yin, Reyndersstraat 17, 2000 Antwerpen

Ni Shifu | Insidertip van Kobe Desramaults

‘In Antwerpen is Ni Shifu een echt pareltje. Daar vind je nog echte authentieke Chinese Sichuan-gerechten. Denk maar aan varkensoren- en varkensmaagreepjes met chilisaus. Maar maak ook niet te veel reclame, want nu geraak ik er nog relatief gemakkelijk binnen.'
Ni Shifu, Breydelstraat 8, 2018 Antwerpen


IN GENT

Alberte | Insidertip van Kobe Desramaults

‘De chef Tom Pauwelyn, die in de kookpotten roert bij restaurant Alberte in Gent, moet je zeker in de gaten houden. Hij is nog maar begin 20 en heeft al een sterke eigen visie. Hij weet ook altijd te verrassen. Heel sterk en uniek voor die leeftijd.’ 
Alberte, Dendermondsesteenweg 78, 9000 Gent

Aroy Aroy  Insidertip van Kobe Desramaults

Advertentie
Aroy Aroy
Aroy Aroy
© Michael Blanckaert

'Zelf kook ik niet exotisch of spicy, maar ik hou wel van die keuken. Ik hou van Aroy Aroy in Gent. De broers Jason en Michael Blanckaert koken er op avontuurlijke wijze Thaise gerechten. En nog spicy ook.’
Aroy Aroy, Lange Steenstraat 10, 9000 Gent

John Terras | Insidertip van Kobe Desramaults

‘Voor een zomerse cocktail zak ik het liefst af naar mijn buren, die in de zomer de pop-up John Terras uitbaten. Het is een zeer leuke plek aan het water. En ik bestel er het liefst de stoli gimber, geïnspireerd op de moscow mule met veel gember. Verfrissend en je bent er meteen wakker van.’
John Terras, Reep 9, 9000 Gent

Chambre Séparée | Insidertip van Maxime Maziers

‘Binnenkort ga ik eten bij Chambre Séparée van de Gentse chef Kobe Desramaults. Ik heb er veel goede dingen over gehoord en ben benieuwd.’ 
Chambre Séparée, Keizer Karelstraat 1, 9000 Gent

Oak Insidertip van Gert De Mangeleer 

‘Ik denk dat we Marcelo Ballardin van Oak in Gent zeker in de gaten moeten houden. Hij kan heel goed koken en heeft ook de businesskant mee. Veel potentieel.'
Oak, Hoogstraat 167/001, 9000 Gent

IN BRUGGE

Rock-Fort en Gastrobar HubertInsidertip van Gert De Mangeleer 

'De keuken ligt mij en ik hou van de informaliteit, het gezellig tafelen en de kwaliteit.' 
Rock-Fort, Langestraat 15, 8000 Brugge
Gastrobar Hubert, Langestraat 155, 8000 Brugge

Da Vinci Insidertip van Gert De Mangeleer

'IJs eet ik het liefst bij Da Vinci in Brugge. Mijn lievelingssmaak is Amarena, gebaseerd op de amarena-kers.'
Da Vinci, Geldmuntstraat 34, 8000 Brugge

DE KUST

Willem Hiele in Koksijde | Insidertip van Sang-Hoon Degeimbre 

‘Willem Hiele, de kok in het restaurant dat ook zijn naam draagt, is de Belgische toekomst. Niet alleen is hij een intrigerend figuur als chef, maar ook als persoon. Hij komt uit een familie van garnalenvissers. Vandaag vieren we, nog meer dan de keuken, de persoonlijkheid. We willen ons laten meenemen door een ervaring.’  
Willem Hiele, Pylyserlaan 138, 8670 Koksijde

The Pharmacy in Knokke-Heist | Insidertip van David Martin

'Cocktails drink ik het liefst in The Pharmacy bij Hannah Van Ongevalle in Knokke, de beste cocktailbar van België.' 
The Pharmacy, Elizabetlaan 178, 8300 Knokke-Heist

IN BERGEN

La Table du Boucher | Insidertip van David Martin 

'La Table du Boucher is een van mijn favoriete vleesrestaurants in België. Het is een heel goed restaurant waar chef Luc Broutard zich specialiseert in vlees. Broutard heeft vier restaurants in Bergen. Met Le Comptoir de Marie, een van de vier, behaalde hij één Michelinster. De chef is genereus en er is altijd een goede sfeer. ' 
La Table du Boucher, Rue d'Havré 49, 7000 Bergen

IN NAMEN

Botanical by Alfonse | Insidertip van Grégoire Gillard

Ik drink graag cocktails bij Botanical by Alfonse, opgericht door een koppel uit de streek. In het begin was dit concept niet evident voor de stad. Ze werken met een 'no waste'-policy en maken vernieuwende cocktails. Ze winnen geregeld wedstrijden. 
Botanical by Alfonse, Rue des Brasseurs 46, 5000 Namen 

Pépite | Insidertip van Sang-Hoon Degeimbre

‘Pépite in Namen is een heel lekkere en gezonde keuken waar je zonder zwaar gevoel op de maag vertrekt. De wijnkaart is om van achterover te vallen. En als je wat tijd hebt, zeker de moeite om jezelf te verwennen. Ik hou van de ontspannen sfeer en het toffe team.’  

Pépite, Rue Notre Dame 44, 5000 Namen


2. Buitenland

IN PARIJS

L'Arpège | Insidertip van Christophe Hardiquest

© Michael Graydon

'In de zomer is de keuken van Alain Passard van L'Arpège in Parijs perfect. Hij heeft een tuin en kookt op basis van groenten. Dat is interessant voor mijn vrouw, want zij is vegetarisch. Ik ook zo goed als, trouwens. Alain Passard is een uitzonderlijke chef. En Parijs in augustus is zo kalm, heerlijk.'
L'Arpège, Rue de Varenne 84, 75007 Parijs, Frankrijk

Le Clarence | Insidertip van Kobe Desramaults

‘Ik heb altijd één restaurant nodig dat op mijn wishlist staat. Momenteel is dat Le Clarence in Parijs. Chef Christophe Pelé herziet op een gedurfde manier de grote klassiekers en serveert ze in een traditioneel en chic Parijs kader.’ 
Le Clarence, Avenue Franklin Delano Roosevelt 31, 75008 Parijs, Frankrijk 

IN LONDEN

Ikoyi | Insidertip van Kobe Desramaults

‘Af en toe nodigen we gastchefs uit en enkele dagen geleden was Jeremy Chan van het Londense restaurant Ikoyi hier. Heel interessant hoe hij werkte met West-Afrikaanse invloeden en specerijen. Misschien begin ik daar wel mee te experimenteren.’
Ikoyi, St James's Market 1, St. James's, Londen SW1Y 4AH, Verenigd Koninkrijk

Zuma | Insidertip van Gert De Mangeleer 

'Ik ben net nog gaan eten bij Zuma in Londen. Een echte aanrader voor wie houdt van topkwaliteit en een kosmopolitische vibe.'
Zuma, 5 Raphael St, Knightsbridge, Londen SW7 1DL, Verenigd Koninkrijk

IN STOCKHOLM

Frantzén | Insidertip van Gert De Mangeleer

© Martin Botvidsson

‘Het driesterrenrestaurant Frantzén in Stockholm staat op mijn wishlist. Enkele jaren geleden had ik een memorabele ervaring op hun oude locatie. Het was de eerste keer dat ik het gevoel had dat ik een chef ontmoette die dezelfde culinaire taal sprak als ik. Een tijdje geleden zijn ze verhuisd naar een nieuw pand, dat ik absoluut ook eens wil bezoeken.'
Frantzén, Klara Norra kyrkogata 26, 111 22 Stockholm, Zweden

Oaxen Krog | Insidertip van Grégoire Gillard

In het buitenland staat restaurant Oaxen Krog vlak bij Stockholm bovenaan mijn wishlist. Hun chef Magnus Ek is heel toegankelijk en hecht veel belang aan savoir-faire, lokale productie en is begaan met de toekomst. 
Oaxen Krog, Beckholmsbron 26, 115 21 Stockholm, Zweden

IN SAN FRANCISCO

Atelier Crenn | Insidertip van Isabelle Arpin

'Voor het Amerikaanse restaurant Atelier Crenn van de Bretonse chef Dominique Crenn zou ik het vliegtuig nemen. Dit jaar nog ontving ze als eerste vrouw in Amerika drie sterren van Michelin. We hebben ook een vergelijkbaar parcours afgelegd en studeerden beiden eerst economie. De chef heeft echt karakter en een eigen persoonlijkheid. Ze is heel goed in wat ze doet.'
Atelier Crenn, 3127 Fillmore St, San Francisco, CA 94123, Verenigde Staten

Benu | Insidertip van Christophe Hardiquest

'Het is uitzonderlijk, maar het gebeurt weleens dat ik op en af vlieg voor een restaurant. Voor Benu in Californië van chef Corey Lee zie ik dat zitten. Ik hou van haar filosofie en de simpliciteit op het bord.' 
Benu, 22 Hawthorne St, San Francisco, CA 94105, Amerika

IN SINGAPORE

Odette | Insidertip van Sang-Hoon Degeimbre 'Odette in Singapore, met als chef Julien Royer, staat op mijn lijst. In zijn restaurant lijkt hij zowel de Franse stijl als de pure eenvoud te serveren.'  
Odette, St Andrew's Rd 1, #01-04 National Gallery, Singapore 178957 Burnt Ends | Insidertip van Gert De Mangeleer 

'De jongste jaren heb ik heel veel in het buitenland gezeten, voornamelijk in Azië. Een van mijn favorieten is Burnt Ends in Singapore 
Burnt Ends, 20 Teck Lim Rd, Singapore

De chefs

Kobe DesramaultsEen degustatiemenu van zo’n 20 gerechten, meer had de Gentse superkok Kobe Desramaults niet nodig om een eerste Michelinster binnen te halen voor zijn Chambre Séparée. Iets wat hij met zijn voormalig restaurant In de Wulf al voordeed. Tegelijk is hij eigenaar van de populaire bakkerij-brasserie De Superette.

Peter KawakiPeter Kawaki studeerde af in conservatie en restauratie, maar na een jaar keukens bouwen koos hij voor zijn échte passie: koken. Nu kookt de kok dagelijks bij Tomorrowlands eerste vaste restaurant, Mesa. Onder leiding van kok Laurens Sijssens maken ze gerechten die ze een culinaire reis rond de wereld noemen. 

Gert De MangeleerMet het driesterrenrestaurant Hertog Jan katapulteerden chef Gert De Mangeleer en sommelier Joachim Boudens zich tot de gastronomische wereldtop. Eind december 2018 sloten ze voor de laatste keer af. Zo’n drie maanden later openden ze bistro Less. En deze zomer openden ze de seafoodpop-up Bar Bulot. 

Maxime Maziers: Dit jaar sleepte Maxime Maziers de titel van Jonge Brusselse Chef van het Jaar van Gault & Millau in de wacht.  Maziers kookt in het Brusselse restaurant Bruneau dat hij vorig jaar overnam. In de jaren tachtig behoorde het tot de wereldtop. 

Sang-Hoon DegeimbreIn het begin van zijn carrière had niemand een plaats voor hem in de keuken. Dus richtte Sang-Hoon Degeimbre zijn eigen restaurant L’Air du Temps op. Nu heeft de chef niet alleen twee sterren op zijn palmares, hij is ook de man achter restaurant San en het pas geopende Toshiro in Brussel.

Isabelle Arpin: Vier restaurants in vier jaar tijd. Van restaurant Alexandre, waar ze een Michelinster bij elkaar kookte, langs sterrenzaak Wy, die er kort nadien zelf mee ophield tot Louise 345. Maar met een eigen zaak op de Louizalaan die ook haar naam draagt, lijkt de Franse chef Isabelle Arpin nu haar draai te vinden.

David Martin: In La Paix in Anderlecht mixt David Martin - een Franse chef die al jaren in België woont - zowel de Franse, Belgische als Japanse keuken. Het leverde hem niet alleen twee Michelinsterren op. Dit jaar verkoos Gault & Millau hem tot Chef van het Jaar 2019.

Christophe Hardiquest: De Luikse chef Christophe Hardiquest is een van de toptalenten in onze hoofdstad. Restaurant Bon Bon in Sint-Pieters-Woluwe telt twee sterren en scoort 19,5 op 20 bij Gault & Millau. 

Grégoire Gillard: Grégoire Gillard kreeg de kunst van het koken in de vingers als rechterhand van Sang-Hoon Degeimbre van het Waalse toprestaurant L'air du Temps. In juli opende hij samen met sommelier Barbara Hoornaert het Brusselse restaurant Barge nadat het lokaal befaamde restocafé Damejeanne de deuren sloot.