Celebrity’s als Oprah Winfrey, Miranda Kerr en Kate Middleton zijn alvast fan van de eeuwenoude alg spirulina.
Voor wie de goede voornemens om enkele kilo’s te verliezen dit jaar nog niet in actie heeft omgezet, is spirulina misschien wel een interessant ingrediënt. Deze eeuwenoude alg wordt momenteel gehypet wegens haar rijke eiwitgehalte en bijbehorende verzadigingsgevoel.
Lees: eet massa’s spirulina en de honger verdwijnt als sneeuw voor de zon. Toch heeft dit superfood ook overtuigde tegenstanders. Je moet om te beginnen van de vuilgroene kleur houden. En de zilte ijzersmaak is evenmin een bonus.
Spirulinasmoothie klinkt net iets smakelijker dan proteïneshake. Maar eigenlijk is het net hetzelfde.
Hoe rekbaar het begrip ‘nieuw’ in de culinaire sector ook mag zijn, spirulina is in de verste verte niet nieuw. De microalg van de familie van de cyanobacteriën voelt zich al minstens 3 miljard jaar als een vis in het water. Letterlijk dan, de alg groeit het best in zout water en vormt daarbij een minuscule spiraalvorm, vandaar de populaire naam.
De spirulina die vandaag massaal in smoothies wordt gedraaid, is een gedroogde en verpoederde vorm van de microalg. Ze geeft gerechten niet alleen een groen kleurtje - wat meteen wordt gepercipieerd als ‘gezond’ - ze bestaat ook voor ruim 60 procent uit eiwitten. En eiwitten leiden tot een verzadigingsgevoel.
Ziedaar meteen de oorsprong van de zogenaamde spirulinadiëten. Want zeg nu zelf: spirulinasmoothie klinkt net iets smakelijker dan proteïneshake. Maar eigenlijk is het net hetzelfde.
Voor de herontdekking van spirulina zijn er verscheidene oorzaken aan te duiden. Sowieso krijgen zowat alle populaire ingrediënten uit de jaren 70 opnieuw een kans, zijn plantaardige eiwitbronnen hipper dan ooit (dank u, veganisme) en beleven eiwitdiëten een echte piek, vooral als het ook nog eens plantaardig kan.
Celebrity’s als Oprah Winfrey, Miranda Kerr en Kate Middleton hebben zich al openlijk geout als spirulina-adepten voor het op peil houden van hun gewicht (de ene al met meer succes dan de andere).
In gebieden waar hongersnood heerst, kan spirulina wel van groot belang zijn, net als in veevoeder, of op Mars.
Behalve eiwitten bevat de spirulina-alg ook nog andere voedingsstoffen en vitamines: bètacaroteen bijvoorbeeld (belangrijk voor de weerstand), meervoudig onverzadigde vetzuren zoals omega 3 en omega 6 (daling van de cholesterol), vitamine B12 (essentieel voor de aanmaak van rode bloedcellen) en kalium (bloeddrukregeling) - voedingsstoffen en mineralen die we normaal gezien al voldoende binnenkrijgen wanneer we evenwichtig eten.
Spirulina wordt dan ook vooral gezien als een voedingssupplement, eerder dan een echt superfood. In gebieden waar hongersnood heerst, kan spirulina wel van groot belang zijn, net als in veevoeder, of op Mars. Astronauten nemen het goedje al jaren mee op hun ruimtereizen. Spirulina is immers gemakkelijk te kweken en doorstaat behoorlijk wat omgevingsstress. Dat moet ook als je het 3 miljard jaar wil volhouden.