Je gaat voor de kunst en blijft voor het eten. De beste museumrestaurants op een rij.
1. Victor, Bozar Brussel
VICTOR VICTORIA
Voor het oog > Het Belgische architectenbureau Robbrecht en Daem (kort voor Paul Robbrecht en Hilde Daem) haalde voor deze brasserie alles uit de kast. Het bureau staat bekend om zijn indrukwekkende cultuurgebouwen. Denk maar aan het ontwerp voor het Concertgebouw in Brugge, de Stadshal in Gent, de renovatie van de Gentse Boekentoren en het geplande herontwerp van het VRT-gebouw in Brussel.
Nu tekende het duo een nieuwe brasserie voor Bozar in Brussel. Ze transformeerden de voormalige bookshop van het kunstencentrum tot een chique brasserie door gebruik te maken van donkergroen granito en lederen zitbanken. Het is een subtiele verwijzing naar de decoratieve elementen van de Belgische architect Victor Horta, die het gebouw in 1928 ontwierp en aan wie het café ook zijn naam te danken heeft.
In het design komen overal cirkels terug: van de ronde luchters aan het plafond tot op de vloer en de ronde spiegels doorheen het restaurant. Kunstenares Valérie Mannaerts levert extra kleur met drie speciaal voor Victor ontworpen gordijnen.
Voor de maag > Voor hoogstaande cuisine gaat u naar de Bozar Brasserie, waar de chef Karen Torosyan in de potten roert. In Victor staat eerder een toegankelijke en bescheiden brasseriekeuken centraal. De bedoeling is dat wie even een pauze wil nemen of een koffie wil drinken aan de grote leestafel ook kan binnenwippen.
U gaat naar dit museum omdat > In Bozar is altijd iets te doen. De tijdelijke kunsttentoonstellingen zijn een must, net als de jonge fotografie die er vaak aan bod komt. Voorts geven de grootste auteurs en denkers er lezingen en vinden er concerten en filmavonden plaats. Op de najaarsagenda staan onder meer een lezing van schrijver Kader Abdolah, sculpturen van Picasso en populaire schilderkunst uit Congo.
Vanaf 14,80 euro voor een gerecht. Elke dag open van 10 tot 23 uur. Ravensteinstraat 23, 1000 Brussel. www.victor23.be
2. Loulou, Musée des Arts Décoratifs, Parijs
EETKAMER VAN EEN COLLECTIONEUR
Voor het oog > Het ontwerp van Loulou is van Joseph Dirand. De lievelingsdesigner van de Parijse bourgeoisie en luxe-industrie werkte eerder al voor Balenciaga, Balmain, Givenchy, Pucci, Chloé en Obumex maar verdiende ook zijn strepen op het vlak van (museum)restaurantdesign. Zijn restaurant Monsieur Bleu in het Palais de Tokyo groeide sinds de opening enkele jaren geleden uit tot een van de hotspots in de lichtstad. Dat moest hij overdoen voor het nieuwe restaurant in het Musée des Arts Décoratifs. Dirand zegt dat hij het inrichtte alsof het de eetkamer van een collectioneur was. Daarvoor gebruikte hij marmer (brescia di medici), tulpstoelen van Eero Saarinen en trompe l'oeuil-muurschilderijen, waaronder een Vlaams landschap.
Voor de maag > Chef Benoit Dargère koos voor een 'simpel en expressief' menu dat zich toespitst op de cuisine van de Franse en Italiaanse Rivièra. Gevulde courgettebloemen, ossobuco, salade niçoise, paarse artisjok, Italiaanse charcuterie en Franse desserts moeten de bezoekers naar zonniger oorden brengen.
U gaat naar dit museum omdat > Veel kans dat u toch al in de buurt flaneert: het museum ligt pal tussen het Louvre en de Jardin des Tuileries, waarop het terras van het restaurant ook uitgeeft. De mooiste Parijse hotels en luxeboetieks bevinden zich dan weer net achter het museum. Op zich is het meer dan 150 jaar oude museum ook een bezoek waard. Het herbergt een van de belangrijkste collecties toegepaste kunst ter wereld op het vlak van meubeldesign, keramiek, textiel en mode.
Vanaf 18 euro voor een gerecht. Loulou is elke dag open van 12-14 uur en vanaf 19.30 uur. Musée des Arts Décoratifs, 107 rue de Rivoli, 75001 Parijs. www.loulou-paris.com
3. Pastel, Tel Aviv Museum of Art, Israël
HAMBURGER MET FOIE GRAS
Voor het oog > Is er heel wat wils: het restaurant, ontworpen door de architecten Alon Baranowitz en Irina Kronenberg, won vorig jaar nog een belangrijke award voor het mooiste restaurant. Daar heeft het gebouw waarin de chique brasserie huist ook wat mee te maken: de nieuwe vleugel van het Tel Aviv Museum of Art, de Herta en Paul Amir Building. Het deconstructivistische bouwwerk werd ontworpen door de Amerikaan Preston Scott Cohen. Zijn geometrische lijnenspel loopt door in het plafond van Pastel. Vanaf de straatzijde loopt het restaurant, onderverdeeld in drie eet- en drinkruimtes, door tot aan de welige beeldentuin.
Voor de maag > Culinaire globetrotters zullen misschien licht teleurgesteld zijn dat de Israëlische chef Hillel Tavakuli amper een handvol lokale gerechten (labnehkaas en za'atar ravioli) op zijn kaart zet. De chef liep dan ook stages in Parijs en Londen, waar hij later in de sterrenrestaurants La Gavroche en Locanda Locatelli werkte. Met als resultaat een Europees aandoende kaart met veel vis en af en toe sterrenallures. Zo krijgt een hamburger een lapje foie gras.
U gaat naar dit museum omdat > Dit museum bevat een indrukwekkende collectie moderne en hedendaagse kunst die de joodse canon overstijgt. Behalve werken van Mark Rothko, Arie Aroch en Moshe Kupferman hangen er ook doeken van Vincent Van Gogh, Marc Chagall en zelfs Maurice de Vlaminck.
Vanaf 20 euro voor een hoofdgerecht. Pastel is elke dag open van 12 tot 24 uur. 27 Sderot Sha'ul Hamelech, Tel Aviv (Israël). www.tamuseum.org.il
4. Untitled, Whitney Museum of Art, New York
BRUNCHCOCKTAILS EN MENSEN KIJKEN
Voor het oog > In vergelijking met het indrukwekkende wit-geometrische gebouw is het interieur van dit restaurant weinig adembenemend. Het zijn vooral de metershoge ramen en de ligging aan de straatkant die dit restaurant zo de moeite maken. Behalve aanschuivende toeristen die vergeten waren op voorhand hun ticket te kopen, spot u er ook goedgeklede locals die in het hippe Meatpacking District gaan shoppen. Op het terras buiten krijgt u er nog een gratis uitzicht op de groene wandelweg van de High Line bij.
Voor de maag > Chef Michael Anthony is een beroemdheid in de States. Of toch in New York, waar hij dankzij zijn vernieuwende keuken in de Gramercy Tavern de beste chef van de stad werd genoemd. In Untitled, zijn nieuwe restaurant in het Whitney Museum of American Art, mag het eten niet te zwaar op de maag vallen. Want wie kan zich dan nog op kunst concentreren? Anthony houdt zijn gerechten licht, met een focus op groenten, salades en rauw voedsel als oesters, tartaar en ceviche. Er is ook een bar en het restaurant is open voor de brunch, waar u al van 's ochtends brunchcocktails zoals de Gansevoort Shady (met pilsner en citrus) kunt drinken.
U gaat naar dit museum omdat > Het splinternieuwe gebouw van Renzo Piano is een kunstwerk op zich. U staart er naar de belangrijkste Amerikaanse kunst van de afgelopen eeuwen - Andy Warhol, Richard Prince en Edward Hopper - en krijgt er dankzij hoge ramen en uitrust-terrassen een wonderlijk uitzicht op de New Yorkse skyline bij. Negen verdiepingen kunst is veel, maar u doet er gegarandeerd artistieke ontdekkingen.
Vanaf 20 euro voor een hoofdgerecht. Elke dag open vanaf 9 uur. 99 Gansevoort Street, New York (VS) www.untitledatthewhitney.com
5. Le Frank, Fondation Louis Vuitton, Parijs
SPEKTAKEL EN CHAMPAGNE
Voor het oog > De Fondation Louis Vuitton is een typisch ontwerp van de Amerikaans-Canadese architect Frank Gehry. Gigantisch? Check. Glanzend? Yes. Opgebouwd uit meerdere uitstekende vlakken? Triple check. Nochtans zijn we wel wat gewend van spektakelarchitect Gehry, die maar niet genoeg krijgt van musea ontwerpen. Zo tekende hij eerder al de Walt Disney Concert Hall in L.A., het Guggenheim-museum in Bilbao, het Guggenheim Abu Dhabi en het EMP Museum in Seattle.
Wat Gehry van de bamboedecoratie in het restaurant van de Fondation zou zeggen, is een raadsel. Het was dan ook niet de architect zelf, maar de Franse ontwerper-architect Jean-Michel Wilmotte die het naar Gehry genoemde restaurant 'Frank' inrichtte. Wilmotte hield het bij donkerbruine zetels. Eyecatchers zijn de lichtgevende vislampen die Gehry ontwierp.
Voor de maag > Sterrenchef Jean-Louis Nomicos, opgeleid bij Ducasse en eigenaar van het restaurant Les Tablettes, laat het personeel van Le Frank maar liefst vijf shifts draaien. Wat komt er na het ontbijt, de lunch en het vieruurtje? Een champagnemoment, met - hoe kan het ook anders in een door Louis Vuitton Moët Hennessy gesponsord museum - Moët-Chandon. 's Avonds is er een à la carte vlees- en vismenu.
U gaat naar dit museum omdat > Het was jaren uitkijken naar het museum en de collectie moderne en hedendaagse kunst van LVMH-topman Bernard Arnault. De verzameling bevat onder meer Gerhard Richter, Pierre Huyghe en Frank Stella en wordt in verschillende thematische 'ophangingen' getoond. Dit najaar komt voor de eerste keer de collectie van een andere verzamelaar aan bod, die van de Russische collectioneur Sergei Shchukin.
Vanaf 28 euro voor het lunchmenu. Van 10-20 uur, behalve dinsdag (sluitingsdag museum). Woensdag en donderdag zijn er themadiners (reserveren noodzakelijk). 8 avenue du Mahatma Gandhi, 75116 Parijs. www.restaurantlefrank.fr
6. In Situ, SFMoMa, San Francisco
ORIGINEELSTE RESTAURANT VAN AMERIKA
Voor het oog > Ook het San Francisco Museum of Modern Art ontsnapt niet aan de bouwwoede die op dit ogenblik in techcity San Francisco heerst. Na een drie jaar lange renovatie opende het museum in mei een splinternieuwe vleugel. Die werd ontworpen door het architectenbureau Snøhetta. Op de gelijkvloerse verdieping maakte het kantoor plaats voor het nieuwe conceptrestaurant In Situ, ingericht door de designstudio Aidlin Darling Design. Zij lieten zich niet intimideren door het showgebouw, maar kozen voor een relaxte inrichting. Een informele lounge met hoge houten tafels en donkergrijze wanden en vloer zijn de ideale neutrale achtergrond voor het echte spektakel - die op het bord. Voorts maakten de kunstenaars Rosana Castrillo Díaz en Tucker Nichols speciaal voor het restaurant twee kunstwerken. In situ, natuurlijk.
Voor de maag > Het vernieuwende artistiek concept verleidde zelfs The New York Times tot het superlatief 'meest originele restaurant van Amerika'. Chef Corey Lee (bekend van restaurant Benu) ziet zijn restaurant als een museum waar hij de beste gerechten van topchefs wereldwijd zo getrouw mogelijk recreëert. Lee is er zelfs trots op dat hij de gerechten niet zelf uitvindt: hij noemt zichzelf een voedselcurator. Om de analogie door te trekken: de chef koos voor meesterwerkjes uit Belgische restaurants als In de Wulf, Hertog Jan, Bon-Bon en Hof van Cleve, maar ook creaties van internationale topchefs als Dominique Ansel en Massimo Bottura staan op de kaart. 'Ik zie dit project als een verlengde van de missie van het museum', zegt Lee. 'Namelijk belangrijke werken tonen aan een groot publiek.'
Proef zeker > De 'Apocalypse Burger'. Het is het enige gerecht dat specifiek voor In Situ werd gecreëerd en nergens anders kan worden gegeten. Daarom is het ook Corey Lee's persoonlijke favoriet. En alleen al wegens de naam moet u de 'Oops! I dropped the Lemon Tart!' van Massimo Bottura proberen.
U gaat naar dit museum omdat > Het museum heeft een onwaarschijnlijke collectie. Meer dan 33.000 designobjecten, kunstwerken, foto's en films, om precies te zijn. Een groot deel behoort tot het 'grote museum'-canon, zoals Mark Rothko, Jackson Pollock, Andy Warhol, René Magritte en Michaël Borremans. Daarnaast stoot u er op minder overbekend werk van onder meer Sherrie Levine of Martin Kippenberger.
Een gerecht vanaf 12 euro. Gesloten op woensdag. Lunch van 11 tot 16 uur, diner van 17 tot 21 uur. SFMoMa, 151 Third Street, San Francisco. www.insitu.sfmoma.org