Een healthy keuken, een simpele assiette en lokale producten: dit weet Christophe Hardiquest, van restaurant Bon Bon, van de andere chefs te appreciëren. De restaurants die u volgens de tweesterrenchef moet uitproberen.
Meet de chef
De Luikse chef Christophe Hardiquest is een van de toptalenten in onze hoofdstad. In 2000 nam hij een atypische start, met een budget van 2.500 euro opende hij in een interieurwinkel van vrienden de voorloper van zijn restaurant Bon Bon. Nu telt Bon Bon in Sint-Pieters-Woluwe twee sterren en scoort het 19,5 op 20 bij Gault & Millau.
Waar gaat u graag eten?
Bij Tero in Brussel. Het is een healthy en simpele keuken waar ze ook natuurlijke wijn serveren. Als ik het wat gastronomischer wil, ga ik naar Couvert Couvert in Heverlee.
In het buitenland probeer ik graag streetfood uit. En ik vind het leuk om eerder de lokale dan de gastronomische keuken op te zoeken, ook al doe ik van tijd tot tijd graag een gastronomisch restaurant. In San Sebastian hou ik van de kleine bodega's (wijnhuisjes) en bistro's.
Tero, St.Bernardusstraat 1, 1060 Sint-Gillis
Couvert Couvert, Sint-Jansbergsesteenweg 171, 3001 Leuven
Op de wishlist?
Ik zou graag bij Lido 84 aan het Gardameer in Italië gaan eten, dat wordt uitgebaat door mijn vriend Riccardo Caminini. Hij is een uitstekende kok en ik ben fan van wat hij doet. Het is een simpele keuken met veel intuïtie.
We hebben al samen gekookt, maar nu zou ik me graag eens aan tafel installeren bij hem met zicht op het Gardameer.
Lido 84, Corso Zanardelli, 196, 25083 Gardone Riviera BS, Italië
Voor welk restaurant steekt u de grens over?
Over het algemeen probeer ik wel bij restaurants te gaan eten als ik in de buurt ben. En het gebeurt zelfs dat ik mijn vakantie organiseer in functie van een restaurant of een chef.
Het is uitzonderlijk, maar het gebeurt wel eens dat ik op en af vlieg voor een restaurant. Decadent inderdaad, maar ik deed het toch voor restaurant Alinea in Chicago. Het volgende restaurant waarvoor ik dit zal doen, is Frantzén in Stockholm. Ook voor Benu in Californië van chef Corey Lee zie ik dat zitten. Ik hou van haar filosofie en de simpliciteit op het bord.
Alinea, 1723 N Halsted St, Chicago, IL 60614, Amerika
Frantzén, Klara Norra kyrkogata 26, 111 22 Stockholm, Zweden
Benu, 22 Hawthorne St, San Francisco, CA 94105, Amerika
Zomerterras of ijscrème?
In de zomer is de keuken van Alain Passard van L'Arpège in Parijs perfect. Hij heeft een tuin en kookt op basis van groenten. Dat is interessant voor mijn vrouw, want zij is vegetarisch. Ik ook zo goed als trouwens. Alain Passard is een uitzonderlijke chef. En Parijs in augustus is zo kalm, heerlijk.
Voor een cocktail ga ik naar bar Jalousy aan Les Sablons in Brussel, waar ik graag verschillende cocktails uitprobeer. Voor ijs ga ik naar Gaston van mijn vriend Turan Ucar in de Sint-Katelijnewijk in Brussel. Ik ben zot van vanille en mokka.
L'Arpège, Rue de Varenne 84, 75007 Parijs, Frankrijk
Jalousy, Hoogstraat 4, 1000 Brussel
Gaston, Baksteenkaai 86, 1000 Brussel
Welke chef moeten we in het oog houden?
De Oostenrijkse chef Hans Neuner die bij restaurant Océan in Portugal kookt. Ik ben er al enkele keren gaan eten. Zijn keuken evolueert snel en wordt elk jaar alleen maar beter.
Er is ook de fantastische keuken van Ana Ros in Slovenië. Super interessant. Haar keuken heeft een sterke identiteit en is vernieuwend. Ze werkt uitsluitend met lokale producten. Iets wat ik ook meer en meer doe.
In Vlaanderen is er ook veel Vlaams talent als Michaël Vrijmoed van restaurant Vrijmoed, Willem Hiele van het gelijknamige restaurant en Nick Bril van The Jane en de bistro van Hotel August. We gaan soms ook bij elkaar eten, altijd super lekker. In Wallonië moeten we chef Thomas Troupin van La Menuiserie volgen en Sebath Capela van Indrani lodge.
Océan, Rua Anneliese Pohl, 8400-450 Porches · Algarve, Portugal
La Menuiserie, Champagne 12, 4950 Waimes
Indrani Lodge, Chemin de la Waronche 1, 1471 Genappe
Recente culinaire ontdekking?
De Champignons de Bruxelles. In de oude slachthuizen van Anderlecht gebruiken ze de restproducten van Belgische brouwerijen om er paddenstoelen te kweken. Ik heb twee recepten op basis van de champignons.
Food guilty pleasure?
Hotdogs. Ik eet ze enkel in New York en Kopenhagen en liefst op straat. Slechts een of twee keer per jaar, met gefrituurde ajuinen, ketchup, mosterd en een goed bier. In Kopenhagen zijn er meerdere goede 'barakken', eentje dat heel populair is en waar ik elke keer langsga, is Skinke-Expres.