Het perfecte combimenu: dineren en overnachten ineen. In België beleven we een revival van het betere hotel-restaurant. Wij selecteerden vijf topadressen.
1 | Antwerpen | Restaurant Eppo in hotel Yust
De hippe hotelketen Yust opende in Antwerpen in 2018 zijn eerste vestiging, vlakbij de voormalige brouwerij De Koninck. Het restaurant met zijn al even hippe sharinggerechten van autodidact Laurens Jasperse scoorde al van bij het begin.
Op 19 april gaat Yust een stapje verder. Het restaurant wordt omgebouwd tot een finediningrestaurant met zestig couverts. Dat zal Eppo heten en mikt nog meer op externe bezoekers. Jasperse zal er ‘goed eten zonder al te veel gedoe’ serveren. Zo komt er een à-la-cartekaart met twaalf gerechten, van hamachi met tomatenconsommé tot zeewolf met koffieboter.
In de zaal krijgt Eppo versterking van Daan Guelinckx, een oudgediende van onder meer Veranda. Guelinckx selecteerde ook een selectie low-interventionwijnen.
Yust / Eppo
| Coveliersstraat 6, 2600 Antwerpen
2 | Brussel | Restaurant Kline in hotel Teddy Picker
Het boetiekhotel Teddy Picker opende in de zomer van 2018 in de Dansaertwijk in Brussel, in een pand dat een geslaagde ode aan het brutalisme brengt. In juni komen er naast de oorspronkelijke vier kamers – met ruw beton, grote ramen en hedendaags design – nog twee extra bij.
Op de gelijkvloerse verdieping van het hoekpand openden de hoteleigenaars begin 2023 een gastronomisch restaurant. In de open keuken staat Nico Corbesier, een chef die onder meer bij Les Eleveurs in Halle werkte. Hij brengt hier een hedendaagse sharingkeuken waarin oldskool klassiekers – denk aan asperges met een gepocheerd ei – afwisselen met hedendaagse smaakmakers: zo serveert hij gegrild wagyurundvlees met kimchi en geroosterde paddenstoelen met een eigen versie van Mexicaanse mole-saus.
Teddy Picker / Kline
| Vlaamsesteenweg 162, 1000 Brussel
3 | Gembloux | Hotel-restaurant Hors-Champs
Chef Stefan Jacobs behaalde op zijn 23ste al een ster bij Va Doux Vent in Ukkel, maar keerde voor zijn eigen restaurant terug naar de plek waar hij opgroeide. Sinds eind 2019 kookt hij in een vierkantshoeve uit de negentiende eeuw in Gembloux.
Samen met zijn partner Aurélie Leempoel heeft hij er een totaalproject van gemaakt. Ze baten op het domein ook een moestuin, een bakkerij en een boetiekhotel uit. Jacobs (groene ster bij Michelin, 16/20 bij Gault&Millau) kookt met veel eigenheid en betrekt ook leveranciers van de streek in zijn duurzaam verhaal: van de tafels, het servies en de messen tot het rundvlees, alles is lokaal. Wie hier logeert, krijgt een fiets ter beschikking om enkele leveranciers te bezoeken.
Hotel Hors-Champs / Restaurant Hors-Champs
| Chaussée de Wavre 170, 5030 Gembloux
4 | Gent | Hotel-restaurant Nonam
Gelukkig dateert niet elk onderdeel van dit boetiekhotel uit 1739, maar de tien kamers ademen wel veel historische charme, gecombineerd met karaktervol design. De ligging maakt van Nonam een goede uitvalsbasis om historisch Gent te leren kennen, al heeft het hotel ook troeven om ter plaatse te blijven: zo is er een gezellige wijnbar, met een mooie selectie van de bekroonde sommelier Joery De Lille.
In restaurant Nonam bereidt chef Karel Van Oyen verfijnde en verrassende gerechten. Zo associeert hij oester met groene appel en zurkel. Bij rode biet komt blauwe kaas en umeboshi, die Japanse gefermenteerde pruim.
Hotel Nonam / Restaurant Nonam
| Sluizekenkaai 1, 9000 Gent
5 | Brussel | Restaurant Klok in hotel La Grande Cloche
Dit hotel uit de negentiende eeuw kreeg in 2019 een grondige make-over: aan de brute bakstenen muren hangen nu hipstervriendelijke fietskaders; natuurhout en eenvoudige meubels houden de kamers sober, maar trendy.
In april 2023 opende op de gelijkvloerse etage het restaurant Klok. Ook de chef is een hipster, maar dan wel een met Michelinster: Florent Ladeyn heeft een sterke reputatie voor de manier waarop hij vanuit zijn thuisregio Frans-Vlaanderen terroir met hedendaagse gerookte en gefermenteerde smaken en zijn eigen flair combineert. Dit heel aparte adres serveert opmerkelijke gerechten zoals gegrilde kreeft met boter waarin krokant kippenvel verwerkt is en gekonfijte forel met vinaigrette op basis van jeneverbes.
Hotel La Grande Cloche / Restaurant Klok
| Rouppeplein 10, 1000 Brussel