De Hestia van Vaonis | Waarom je (g)een gedetailleerde foto van de maan of Saturnus’ ringen wil maken

Een gadget verlicht de zwaarte van het bestaan. In deze aflevering: de Hestia van Vaonis. Of waarom je (g)een gedetailleerde foto van de maan of de ringen van Saturnus wil maken.

Nut

De computers die NASA gebruikte om Neil Armstrong als eerste mens op de maan te zetten, beschikten over significant minder rekenkracht dan een smartphone. Toch zijn heen-en-weerreisjes naar de maan nog niet ingeburgerd. Gelukkig maakt telescoopbouwer Vaonis het mogelijk om die smartphone te gebruiken om via een gedetailleerde foto de maan, de zon of de ringen van Saturnus van dichtbij te bekijken, gewoon vanaf je eigen terras.

Advertentie

Innovatie

De Hestia werkt met een innovatief optisch systeem met zes lenzen en prisma’s. Door je smartphone aan het gadget te koppelen, fungeert de camerasensor van je telefoon als het ‘oog’ van de telescoop. Via de Vaonis-app navigeer je moeiteloos door de sterrenhemel en maak je zowel overdag als ‘s nachts indrukwekkende beelden.

Advertentie
De Steambox | Waarom je (g)een lunchdoos nodig hebt die je eten opwarmt

Wat de Hestia bijzonder maakt, is dat de app beelden kan stapelen. De software combineert meerdere opnames tot één haarscherp beeld, waardoor ook nevels en gaswolken zichtbaar worden. Met een vergroting van 25x en een diafragma van 30 mm is het een compacte maar krachtige sterrenkijker. De precieze resolutie van het beeld hangt af van de camera op je smartphone.

Gebruik

De Hestia is eenvoudig in gebruik. Plaats het gadget op het statief voor stabiliteit en bevestig je smartphone in de verstelbare houder. De camera van je telefoon wordt perfect uitgelijnd met het oculair. Vervolgens kies je via de app een object in de sterrenhemel om te observeren.

Le Barisieur | Waarom je (g)een alarmklok nodig hebt die koffiezet

Binnen enkele minuten maak je scherpe beelden van de maan, de planeten en zelfs enkele deepskyobjecten. Een nadeel? Je moet de Hestia handmatig richten. Voor beginners kan dit een leuke uitdaging zijn, maar ervaren sterrenkijkers die gewend zijn aan automatische volgfuncties zullen het minder praktisch vinden.

Prijs

De Vaonis Hestia kost 299 euro zonder statief. Wie kiest voor het pakket met statief betaalt 349 euro. Een statief is geen overbodige luxe, want stabiliteit is cruciaal voor heldere opnames. Vergeleken met traditionele telescopen is de Hestia een democratische optie voor wie op een laagdrempelige manier de sterrenhemel wil ontdekken.

Advertentie
Advertentie