Dat we zelf nog niet van tteokbokki hadden gehoord, lag misschien aan het niet te verwaarlozen feit dat we ‘Squid Game’ hadden gemist. Tenminste: we hadden er met een half lodderoog naar gekeken terwijl andere huisgenoten zich om een onverklaarbare reden gretig wisten te laven aan de serie, waarin het bloed geregeld links en rechts spuit. Voor andere ‘Squid Game’-maagden: in de serie laten heel wat Koreaanse personages zich gewillig doodschieten omdat ze deelnemen aan een bizar spelletje. En ja hoor, er wordt ook in gegeten. Dat het gerecht tteokbokki all over the internet is, is het resultaat van de cameo-rol die het gerecht kreeg in ‘Squid Game’.
Tteokbokki is streetfood en minder veredeld dan de traag bereide kimchi (of gefermenteerde Koreaanse groente), of de rijkelijkheid van bibimbap, waarin aandachtige, zorgzame kunde een grote rol speelt – tenzij je bij tteokbokki ook alle ingrediënten zelf van nul maakt, wat volgens ons erg lovenswaardig is, maar misschien toch een deel van de fun wegneemt.
Maar goed. Wat is tteokbokki dan? Het is in essentie een roerbakgerecht met als voornaamste ingrediënten gochujang of Koreaanse gefermenteerde rodepeperpasta, en voorts ook garaetteok of een soort gerolde rijstknoedels. Die zien eruit als gummi krijtstokjes. Daarbij kunnen ook nog Koreaanse fish cake (een soort dikke bladen, gemaakt van surimi, groenten, bloem en specerijen) en gekookte eieren in een meer traditionele versie.
Wie het meer rock-’n-roll wil, kan zowat alles bij de twee basisingrediënten gooien: van geraspte kaas tot kip, spek, rundvlees, roomsaus, dumplings, tomaten, zeevruchten of tofoe: de mogelijkheden zijn eindeloos. En vooral schaamtevrij.
Essentieel in tteokbokki zijn de curieuze gummi rijstknoedels. Die zijn gemaakt van meel van langkorrelige, niet-klevende rijst. Ze bestaan in verschillende groottes, van het formaat van Italiaanse penne tot flink uit de kluiten gewassen rijstworsten. Lange tijd waren ze een gerecht uit de koninklijke hofkeuken en werden ze bereid met champignons, wortels en rundvlees in een sesam-sojasaus.