Wie zegt dat een voorgerecht slechts een opwarmertje is? Van de ‘vier bereidingen van langoustines’ van tweesterrenchef Thijs Vervloet tot de ‘trekzalm, aan tafel gegaard in bijenwas’ bij Steirereck in Wenen. Voor wie niet bang is om gestoken te worden door opwindende smaken.
In Sabato's 'The 100 Food' presenteren we honderd restaurants en evenveel gerechten die nog lang nadat ze zijn geproefd, nazinderen. Het zijn signatuurgerechten waarin chefs hun universum, jeugdherinneringen en soms zelfs hun maatschappijkritiek vertalen. Het zijn de specialiteiten die kenners unaniem en telkens weer aanwijzen op de kaart zodra ze aan tafel gaan. En als u dit met een korreltje zout neemt, zie het dan vooral als een heerlijke gids die komaf maakt met keuzestress.
Steirereck put inspiratie uit heel Oostenrijk, dat culinair beïnvloed werd door tal van culturen en gebruiken. In zijn menu combineert chef Heinz Reitbauer daarom uitzonderlijke ingrediënten met verrassende keukentechnieken uit verschillende Oostenrijkse regio’s.
Spectaculair is de trekzalm die aan tafel gegaard wordt in bijenwas, gegoten in een strak, vierkant, houten bord. Naarmate de warme bijenwas stolt, verandert ook het beeld: de vis wordt als het ware opgeslorpt door de was en vormt zo een boeiend canvas.
Bij het schouwspel hoort een kaartje dat vertelt dat bijen acht keer hun gewicht aan honing moeten eten om überhaupt was te kunnen maken en dat elke bij bijna 40.000 kilometer moet vliegen voor de productie van 1 kg honing. Een kostbare ervaring dus.
Restaurant Steirereck **
Am Heumarkt 2A, Wenen
steirereck.at
Oostenrijk
+43 1 713 31 68
Open ma-vr