Op zaterdagnamiddag trekt topchef Syrco Bakker naar Collins Club in Knokke-Zoute voor een partijtje petanque met vrienden. ‘Maar ik ben geen fanatiekeling.’
Op zaterdagnamiddag trekt topchef Syrco Bakker naar Collins Club in Knokke-Zoute voor een partijtje petanque met vrienden. ‘Maar ik ben geen fanatiekeling.’
© Diego Franssens

Topchef Syrco Bakker wil restaurant openen op Bali

De zaterdag van topchef Syrco Bakker: op zoek naar The Zone, afkoelen in de hottub, en stoom aflaten in Kitsch Club.

In ‘Mijn Sabato’ delen bekende en minder bekende personen wat hun zaterdag bijzonder maakt.

Syrco Bakker (38)

  • Ex-chef van Pure C.
  • Wil restaurants openen op Bali en in Retranchement.
Advertentie
Advertentie

‘Normaal sta ik de hele zaterdag in de keuken. Nu ga ik door een periode met minder structuur en veel meetings, videocalls en sport.’ Eind juni vertrekt Syrco Bakker (38) naar Bali, waar hij in november Syrco Basè opent. ‘Het komende jaar zal ik er vrijwel continu samen zijn met mijn vrouw en dochtertje. Op Bali komt er een foodbar met dertig plaatsen – waar je de koks in volle actie bezig zult zien – en een ‘fine dining’-gedeelte, goed voor zestig couverts. In een apart gebouw plan ik een ‘chef’s table’, met een avondvullend programma voor veertien gasten dat begint met een ritueel bij de tempel in de tuin. Het moet spannend worden.’

Chef Yotam Ottolenghi | ‘Om 6 uur ’s ochtends zit ik Lego-kastelen te bouwen’

Over anderhalf jaar wil Bakker ook een nieuwe zaak in Retranchement openen, tussen Knokke en zijn woonplaats Cadzand. ‘We konden een voormalig schooltje uit 1884 op de kop tikken.’

Eind april verliet Bakker Pure C, de zaak van Sergio Herman die sinds 2010 twee Michelinsterren had. Eerder was hij souschef in Oud Sluis, de voormalige driesterrenzaak van Herman.

Topchef Syrco Bakker: ‘In april nam ik nog deel aan de marathon van Rotterdam. Maar met zeer lange afstanden ben ik nu even klaar. Ik loop voortaan tachtig minuten.’
Topchef Syrco Bakker: ‘In april nam ik nog deel aan de marathon van Rotterdam. Maar met zeer lange afstanden ben ik nu even klaar. Ik loop voortaan tachtig minuten.’
© Diego Franssens

7.30 uur | ‘Charlotte en ik worden gewekt door onze dochter van drieënhalf. Samen maken we het ontbijt klaar. Voor mij is dat niet meer dan een dubbele espresso en een groot glas water. Yscha eet een kleine croque, een lekkere boterham of een pistolet met americain. Aanvankelijk lag de combinatie werk-gezin moeilijk, maar ik heb mijn levensstijl aangepast. Ook tijdens de week. Dan drink ik geen alcohol en ga zo vroeg mogelijk naar bed, zodat ik er ‘s morgens optimaal kan zijn. De ochtend is heilig.’

Advertentie
Advertentie

8.30 uur | ‘In april nam ik deel aan de marathon van Rotterdam. Met zeer lange afstanden ben ik nu even klaar. Ik loop tachtig minuten langs een vooraf uitgestippelde route door Zeeuws-Vlaanderen – ik gebruik de app RunnerMaps. Terwijl ik met een muziekje in mijn oren de hele omgeving opneem, kom ik helemaal in the zone. Mijn runner’s high kan enorm zijn.’

‘Tijdens vakanties lees ik graag inspirerende verhalen, zoals de biografieën van Steve Jobs of Elon Musk.’
Syrco Bakker
Topchef

10 uur | ‘In onze tuin ga ik in de hottub zitten, maar dan voor een ijskoud bad. Het heeft iets meditatiefs. Eerst bieden mijn lichaam en geest weerstand: ze hebben er geen zin in. De beslissing om het toch te doen is een eerste overwinning. Dan ga ik erin en focus op mijn ademhaling. Ik voel het bloed door mijn lichaam stromen. Ik word euforisch. Ik voel dat ik leef.’

10.30 uur | ‘Mijn eerste maaltijd staat in het teken van herstel na de zware inspanning. Ik eet een banaan of een eitje van onze kip, groenten en skyr – het IJslandse, eiwitrijke melkproduct. En nog een kop koffie.’

Chef Marcelo Ballardin (Oak) | ‘Als ik niet oppas, neemt de zaak mijn hele leven over’

11 uur | ‘Ik doe wat mailtjes en videocalls met Bali. Op het Indonesische eiland liggen mijn roots: mijn opa komt uit Java, mijn oma uit Sumatra. Als kind groeide ik op met de smaken van de Indonesische keuken. Ik ben volop aan het overleggen met architecten, de keukenbouwer, het marketingteam en andere restaurants waar ik eventueel als ‘guest chef’ zal koken. Op Bali zal ik alles wat ik ken van de klassieke restaurants in vraag stellen. Al wil ik niet choqueren, die tijd heb ik gehad.’

12 uur | ‘Ik speel met mijn dochter in de tuin, maai het gras af of doe lekker wat andere huishoudelijke klusjes. Als ik met vakantie ben, lees ik ook graag inspirerende verhalen, zoals de biografieën van Steve Jobs of Elon Musk.’

Voor een cocktail trekt Syrco Bakker naar Cicciolina in het Grand Casino. ‘Het gevaar bestaat dat we blijven hangen.’
Voor een cocktail trekt Syrco Bakker naar Cicciolina in het Grand Casino. ‘Het gevaar bestaat dat we blijven hangen.’
© Diego Franssens

15 uur | ‘We trekken naar Collins Club in Knokke-Zoute voor een partijtje petanque met vrienden. Ik ben geen fanatiekeling, Robbe Devriendt van Oesterput in Blankenberge is dat wel. We nemen een eerste aperitief. Nu ik even niet achter mijn potten en pannen sta, vind ik het belangrijk om mensen terug te zien.’

18 uur | ‘Vaak maken we een wandeling in Cadzand. Nadien is AIRCafé vlak bij Strandhotel en Pure C vaste prik voor een hapje en een drankje. Ik kom hier nog zeer graag. Yscha laten we alles proeven. Ze heeft al sterke voorkeuren. Ook als ze thuiskomt, weet ze soms al wat ze ruikt. Een chocoladebroodje in de oven, bijvoorbeeld. Dan ben ik apetrots.’

20 uur | ‘Ik heb niet echt andere passies. De focus ligt op eten en drinken. Maar dat hoeft niet in sterrenzaken. Ik eet graag in eenvoudige, kwaliteitsvolle bistro’s. Voorbeelden? Bistro de la Mer en Le Boudin Sauvage in Knokke, en Grenzeloos in Retranchement voor zijn gegrild vlees.’

23 uur | ‘We durven al eens een cocktail te gaan drinken bij Cicciolina in het Grand Casino. Het gevaar bestaat dat we blijven hangen. En zowat tweemaandelijks maken we het echt bont en belanden we in Kitsch Club. Dan sluiten we rond drie uur af.’

Advertentie