Proefwerk | The London in Antwerpen: een culinaire wereldreis op het Eilandje

Het pas geopende restaurant The London in Antwerpen combineert op een gedurfde manier de wereldkeuken met het Frans-Belgische register, zo stelt onze culinair recensent Jan Scheidtweiler.

‘Creativiteit vraagt durf.’ Een sterk citaat doet het altijd goed op een website, maar voor Thalissa Kraus en Tommy Cavaliere hebben de woorden van Henri Matisse een bijzondere betekenis. Alsof het niet moeilijk genoeg was om een ambitieus restaurant te beginnen, zat ook de timing tegen. The London, een verwijzing naar de Londenbrug vlakbij, opende in de zomer. Net toen Antwerpen in de greep was van een corona-opstoot.

"De chef maakte een culinaire wereldreis, en die ervaring verwerkt de chef in zijn menu’s. "
Jan Scheidtweiler
Advertentie

Toch wist het duo gasten meteen een memorabele ervaring te bezorgen. Het decor is een opgefrist voormalig Italiaans restaurant. Met wit linnen, comfortabele kuipstoelen en een marmeren toog ademt het luxe. Vanachter de grote ramen en het terras hebben gasten uitzicht op het Kattendijkdok en het Havenhuis.

Advertentie
The London, Antwerpen.
The London, Antwerpen.
©Tom Van Damme

Chef Cavaliere en gastvrouw Kraus hebben in heel wat Antwerpse restaurants gewerkt. Hij in ’t Zilte, zij in Divin.

Advertentie
©Tom Van Damme

Samen maakten ze een culinaire wereldreis en die ervaring verwerkt de chef in zijn menu’s. Zo combineert hij vijf gerechten (65 euro) lang de Balinese keuken met het Frans-Belgische register.

Dat levert een interessante tempura van langoustine op, afgetopt metgepofte rijst en wasabipoeder. Een stukje gelakte knolselder geeft aards weerwerk. De ravioli van kreeft met een spicy tomatensaus die volgt, is niet erg Balinees, maar wel heel lekker.

Advertentie
©Tom Van Damme

In een combinatie van krab, buikspek en artisjok weet de chef het eiland op te roepen met een smakelijke currysaus, al is het net niet top genoeg om grote indruk te maken. Dat doet hij wel met een knap hoofdgerecht: gebarbecued wagyurund krijgt gezelschap van rendang, de Indonesische versie van stoofvlees.

Advertentie

Het dessert is een zoete maquette van het Havenhuis, in elkaar geknutseld met kokos, mango, witte chocolade en pinda. Het is alsof de chef al zijn energie heeft besteed aan de esthetiek van de constructie, maar de smaak uit het oog verloren is. Toch neemt dat niet weg dat The London een aanrader is, creatief en gedurfd.

Advertentie