Dit is waar het écht over gaat: 58 culinaire meesterwerken, van de primitieve puurheid van tarbot, langzaam op jute gerookt bij Willem Hiele tot de rijke, zeg maar koninklijke ‘lièvre à la royale’ van Karen Torosyan. Dit zijn geen bordvullers, maar gerechten die geschiedenis schrijven.
In Sabato's 'The 100 Food' presenteren we honderd restaurants en evenveel gerechten die nog lang nadat ze zijn geproefd, nazinderen. Het zijn signatuurgerechten waarin chefs hun universum, jeugdherinneringen en soms zelfs hun maatschappijkritiek vertalen. Het zijn de specialiteiten die kenners unaniem en telkens weer aanwijzen op de kaart zodra ze aan tafel gaan. En als u dit met een korreltje zout neemt, zie het dan vooral als een heerlijke gids die komaf maakt met keuzestress.
Wat maakt deze culinaire hotspot zo geliefd bij fijnproevers? De combinatie van kwaliteitsproducten, vakmanschap en een menukaart die zowel gerechten van de houtskoolgrill als Belgische brasserieklassiekers biedt. Denk aan huisgemaakte frieten, gebakken in rundervet, garnaalkroketten, en kroketten van varkenspoot. Alles wordt eenvoudig geserveerd, met bijvoorbeeld een vers opgeklopte bearnaisesaus. Geen trucjes, gewoon puur vakmanschap.
‘Steak à la belge’ is een gerecht dat de naam van Le Faitout heeft gemaakt. Het is een gegrilde steak, bereid zoals dat vroeger in veel Belgische gezinnen gebeurde. De steak wordt gebakken in de pan, in boter. Na een korte rustperiode wordt hij geserveerd met frieten en een groene salade. ‘De Belgische touch’, onthult de eigenares, ‘is dat alles samen op één bord ligt: steak, frieten en salade. Vervolgens voegen we de jus toe, gemaakt door de aanbaksels te deglaceren met koud water.’ Die warme jus wordt vervolgens over zowel de steak als de frieten gegoten, en loopt door naar de salade, die daardoor lichtjes verwelkt. Verrukkelijk.
Le Faitout
Place de la Résistance 1, Saint-Ghislain
fernez.com
Prov. Henegouwen
06 56 44 857
Open ma-zo