Dit is waar het écht over gaat: 58 culinaire meesterwerken, van de primitieve puurheid van tarbot, langzaam op jute gerookt bij Willem Hiele tot de rijke, zeg maar koninklijke ‘lièvre à la royale’ van Karen Torosyan. Dit zijn geen bordvullers, maar gerechten die geschiedenis schrijven.
In Sabato's 'The 100 Food' presenteren we honderd restaurants en evenveel gerechten die nog lang nadat ze zijn geproefd, nazinderen. Het zijn signatuurgerechten waarin chefs hun universum, jeugdherinneringen en soms zelfs hun maatschappijkritiek vertalen. Het zijn de specialiteiten die kenners unaniem en telkens weer aanwijzen op de kaart zodra ze aan tafel gaan. En als u dit met een korreltje zout neemt, zie het dan vooral als een heerlijke gids die komaf maakt met keuzestress.
Opgericht in 1979 door Leo en Aldo Spagnuolo, is deze familiezaak uitgegroeid tot een vaste waarde in het Brusselse culinaire landschap. De jaren zijn verstreken, maar de sfeer blijft warm en gastvrij. Valerio, de jongste telg van de familie, is nu de gastheer en ontvangt zijn klanten met zorg, onder het goedkeurend oog van zijn vader, die nog altijd actief is.
Dit restaurant, doordrenkt van menselijke warmte en souvenirs, is zo’n voorbeeld van een Italiaanse keuken die almaar zeldzamer wordt. De menukaart bevat klassiekers zoals ‘fegato alla veneziana’ en ‘scallopina alla milanese’, gerechten die je niet vaak meer tegenkomt in Italiaanse restaurants.
Een van de hoogtepunten is de ‘costoletta alla milanese’, waarbij varkensvlees in plaats van kalfsvlees wordt gebruikt. De kotelet wordt zonder bot geserveerd en met de hand of onder een hamer platgeslagen tot een dikte van slechts drie tot vier millimeter, voordat hij door een mengsel van ei en paneermeel gaat en in de boter wordt gebakken. Aan jou te kiezen of je er frietjes of pasta bij eet.
Al Piccolo Mondo
Jourdanstraat 19, Sint-Gillis
alpiccolomondo.be
Brussels Gewest
02 538 87 94
Open ma-zo