Zestien nagerechten waar je zonder berouw voor zondigt. Van een stiltonsorbet bij Vrijmoed die je idee van een kaasdessert helemaal op zijn kop zet tot een explosie van chocolade bij The Duchess in Amsterdam. Voor wie zijn smaakpapillen nog één keer wil laten ontploffen.
In Sabato's 'The 100 Food' presenteren we honderd restaurants en evenveel gerechten die nog lang nadat ze zijn geproefd, nazinderen. Het zijn signatuurgerechten waarin chefs hun universum, jeugdherinneringen en soms zelfs hun maatschappijkritiek vertalen. Het zijn de specialiteiten die kenners unaniem en telkens weer aanwijzen op de kaart zodra ze aan tafel gaan. En als u dit met een korreltje zout neemt, zie het dan vooral als een heerlijke gids die komaf maakt met keuzestress.
Een restaurant dat meer ‘Brusseleir’ is dan Brasserie de la Gare kom je zelden tegen. Pal naast het station van Sint-Agatha-Berchem en de uitvalswegen naar Vlaanderen is de brasserie uit 1995 met haar vintage treinborden, surreële muurschilderingen en onomfloerste bediening uitgegroeid tot een icoon tot ver buiten de hoofdstad. En uitbater Jean-François Vankueken heeft een GaultMillau-vermelding om het te bewijzen.
Het menu is een bloemlezing van Belgische klassiekers uit vervlogen tijden, met de boterzachte vol-au-vent met mousselinesaus als populairste verzoekje.
Maar zelfs wanneer je overvol zit, zul je gegarandeerd nog verleid worden door het dessert wanneer een ritmisch tikkend geluid uit de zaal opstijgt en je de ober een sabayon met champagne of kriek ziet kloppen op een vuurpitje in het midden van de menigte. Niet twijfelen, en vooral ook ja zeggen tegen dat extra bolletje vanille-ijs, om deze zijdezachte overvloed af te werken.
Brasserie de la Gare
Gentsesteenweg 1430, Sint-Agatha-Berchem
02 469 10 09
Brussels Gewest
Open ma-za
brasseriedelagare.be