Culinair recensent Jan Scheidtweiler ging aan tafel bij Klok in Brussel: ‘De Fransman Florent Ladeyn laat een heel eigen stem horen: een interessante beleving.’
In ‘Proefwerk’ schuift culinair recensent Jan Scheidtweiler iedere week aan tafel bij de beste (en soms ook niet zo beste) Belgische restaurants.
Je komt niet dikwijls een Franse chef tegen die openlijk zijn liefde voor België verklaart, maar Florent Ladeyn is een van die zeldzame exemplaren. Voor de eigenaar van de Auberge du Vert Mont in Boeschepe, twee kilometer van de Frans-Vlaamse grens, is alles wat Belgisch is even vanzelfsprekend als een croissant en een baguette.
Dit jaar heeft Ladeyn de grens helemaal overgestoken. Twee maanden geleden opende de chef in Brussel restaurant Klok. Hij brengt zijn interpretatie van de Frans-Vlaamse keuken op de gelijkvloerse verdieping van La Grande Cloche, een doorleefd hotel aan het Rouppeplein.
Klok ademt dezelfde eenvoudig-gezellige sfeer uit als Auberge du Vert Mont (Boeschepe), Bloempot (Rijsel) en Bierbuik (Rijsel en Béthune), de andere Frans-Vlaamse restaurants van de chef. Klok blijkt niet alleen een verwijzing naar de hotelnaam, Ladeyn biedt ook bijna letterlijk de klok rond eten aan, van het ontbijt om 7 uur tot een verrassingsmenu bij het souper (vijf gangen, zestig euro).
De chef (die, voor alle duidelijkheid, níét zelf in de potten roert in Brussel) heeft een reputatie voor de radicale manier waarop hij voor lokale producten kiest. Zo serveert hij geen thee of koffie, maar kruideninfusies en cichorei. Ladeyn kookt ook graag met bier. Zo krijgen geroosterde plakken knolselder intens weerwerk van een friszure blankebotersaus, die gemaakt is met bier in plaats van wijn: een knap gerecht dat de keuken van de chef mooi samenvat.
In het menu wisselen eenvoud en finesse elkaar meestal met succes af. Na een lekkere kroket met wulken is het de beurt aan een verfijnde bereiding rond een coquille van topkwaliteit. Ook bij een royaal bord rond duif – twee filets en de bouten verwerkt tot een kroketje – is het genieten. De ‘flamiche’, een Noord-Franse kruising van quiche en pizza, met daslook en champignons die daarna aanrukt, had wat kleiner en fijner gemogen.
Helemaal op het einde zakt het niveau nog wat meer, en dat heeft niet alleen met de slappe cichoreikoffie te maken. Ook een simpele kaasbereiding en een monotoon rabarberdessert hadden beter gekund. Toch heeft deze Klok een interessante eigen stem.
Waar?
Rouppeplein 10, 1000 Brussel
klokbrussel.be
Zondag en maandag gesloten
Rekening
110 euro per persoon (69 euro eten en 41 euro dranken).
Decibel
63,4 dB in de grote eetzaal, al bij al redelijk.
Wijn
Compacte, interessante kaart met natuurwijnen én craftbieren. 6 euro voor een glas muscadet. Bieren van onder meer Brasserie de la Senne en Bierbuik.
Kom ik terug?
Met plezier. Ook al waren er wat dipjes, toch levert een avondje Klok een aangename beleving op.