Culinair recensent Jan Scheidtweiler ging aan tafel bij restaurant Furbetto in Heverlee: ‘Met bescheiden middelen serveren de chefs borden vol diepe smaken.’
Bieten en sardines, varkensnek en boerenkool. Op de menukaart van Furbetto is het vruchteloos zoeken naar luxeproducten. Samen met de Italiaanse inspiratie – van soffritto tot panna cotta – doet de stijl van dit nieuwe restaurant denken aan de cucina povera, de armemensenkeuken die met bescheiden middelen toch borden vol diepe smaken op tafel zet.
De chefs van Furbetto zijn al even bescheiden als de ingrediënten. Het zijn gewoon Gust (Vanderwaeren) en Jasper (Voet), twee jeugdvrienden. Ze werkten allebei in Italië en verloren daar naar eigen zeggen hun hart aan eenvoud, pasta en natuurwijn. Ook brood past in dat rijtje: de twee koks maken elke dag verslavend lekkere focaccia.
Furbetto opende in maart in een knap verbouwd rijhuis in Heverlee, een deelgemeente van Leuven. Langs de open keuken loopt een lange eettoog. Aan de andere kant staan kleine tafels en schoolstoelen wat krap in het gelid: bij de cucina povera past blijkbaar ook minimaal zitcomfort. Gelukkig is er nog een ruim terras.
Gust en Jasper doen nagenoeg alles zelf, alleen ‘s avonds krijgen ze hulp. Het is dus te snappen dat de lunchkeuze hier beperkt is tot vier gerechten. De avondkaart lijst een tiental combinaties op. Eén voordeel van de armemensenkeuken is alleszins dat ze goedkoop is. Je kunt hier een voorgerecht voor amper 10 euro eten, en een lunch in twee gangen voor 29 euro.
Voor bescheiden koks is niets te min, zelfs geen minestrone. De soep, op basis van een goede bouillon, biedt het duo de kans groenteresten op te werken. Kikkererwt, beukenzwam en royaal geschaafde kaas zijn de hoofdbestanddelen: simpel, maar lekker.
Met de hand gesneden rundstartaar, met een nog wat grove beet, is het meest luxueuze gerecht van de dag. Het vlees is doeltreffend afgewerkt met broodkrokant, radijs en waterkers. Er zit ook ansjovis in, zegt Gust, maar die zit iets te discreet verscholen.
De pastapassie van de chefs komt deze middag het best tot uiting in een feilloze cacio e pepe, die schijnbaar eenvoudige fusie van peper en pecorino. Reginette, rechthoekige pasta met een geribbelde rand, combineert iets minder magisch met saus van lokaal varkensgehakt. Toch proef je hier in alles de liefde voor goed gemaakt eten. In Italië is een ‘furbetto’ een sluwe vos, maar in Heverlee zet die ook lekkers op tafel.
Waar?
Naamsesteenweg 213, 3001 Heverlee
furbetto.be
Zondag, maandag en dinsdagmiddag gesloten
Rekening
53 euro per persoon (36,5 euro eten, 16,5 euro drank).
Decibel
68 dB gemiddeld: aan de lawaaierige kant dus.
Wijn
Een korte kaart met veel Italiaanse natuurwijn, én een paar goede flessen uit Frankrijk en Duitsland. Tussen 37 en 65 euro. Een correct glas barbera kost 8 euro.
Kom ik terug?
Met plezier. De combinatie van eerlijk eten, een sympathieke sfeer en redelijke prijzen is zeldzamer dan we denken.