Dunas is het ‘casual fine dining’-restaurant van Edwin Menue, de bekroonde chef van Cuines 33.
Dunas is het ‘casual fine dining’-restaurant van Edwin Menue, de bekroonde chef van Cuines 33.

Restaurant Dunas in Knokke-Heist | Een dure mislukking

Restaurant Dunas in Knokke-Heist, het nieuwste project van sterrenchef Edwin Menue, is een dure ontgoocheling, vindt culinair recensent Jan Scheidtweiler.

In ‘Proefwerk’ schuift culinair recensent Jan Scheidtweiler iedere week aan tafel bij de beste (en soms ook niet zo beste) Belgische restaurants.

Casual fine dining staat er op de website van Dunas, een gestileerd restaurant dat eind 2022 opende aan de Zeedijk in Duinbergen, vlak naast een torensculptuur van bronzen hoofden die naar de zee kijken. Dunas kreeg al van voor de start veel aandacht en dat heeft alles te maken met Edwin Menue, de bekroonde chef van Cuines 33 in het centrum van Knokke. Als hij een nieuw project begint, dan zijn de verwachtingen hooggespannen. Cuines is duur, maar goed, met veel creativiteit en verfijning.

Advertentie
Advertentie
Restaurant Aster in Brussel | ‘Ik bleef hongerig en verward achter’

Wat zou ‘casual fine dining’ eigenlijk betekenen? De sfeer verschilt hier alleszins niet veel van die in het fine dining-restaurant Cuines, met luxe en alomtegenwoordig personeel. De inrichting van Grain Design Office verwijst naar de zee en de duinen, met golvende zitbanken in stampbeton en een plafond waaruit duingras groeit. Alles is licht en open, met als extra troef een paar tafels die uitzicht op zee bieden.

Restaurant Dunas in Knokke-Heist is het nieuwste project van sterrenchef Edwin Menue.
Restaurant Dunas in Knokke-Heist is het nieuwste project van sterrenchef Edwin Menue.

In de open keuken staat Fran Mertens. De jonge chef werkte bij Cuines 33 en mag in overleg met Menue hier casual met fine dining verzoenen. De korte kaart doet vermoeden wat dat betekent. Mertens haalt er graag onderdelen van de wereldkeuken bij: een bearnaisesaus krijgt een Thaise twist, bij een vitello tonnato komt pani puri, het gefrituurde deeg uit India. Voor fine dining-liefhebbers is er ook truffel en kaviaar. Maar zelfs zonder dat duo is het ook hier duur. Een entrecote kost 56 euro. Voor brood betaal je 5 euro.

Restaurant Rozewied, Zeeland | Thuiskomen bij ervaren chefs

Al meldt de kaart dat er yuzu in een gefrituurde sushi (3 euro per stuk) zit en duindoorn met ponzu op een oester (6 euro per stuk) ligt, toch missen beide hapjes finesse. Ook een constructie rond gepekelde en gerookte heilbot is plomp, ondanks staafjes groene appel. En waarom ligt dashi hier als een geleiachtig vel over de vis? Gegrilde langoustines in een saus van vadouvan en look geven opnieuw wat hoop. Blanke botersaus, afgewerkt met haringeitjes, doet het goed bij een mooie moot kabeljauw (42 euro). De garnituur – polentakroketten en grote stukken prei – is dan weer bedroevend: zou dat het casual deel zijn? Over een spitskool, bestreken met miso (26 euro) valt zelfs helemaal niets goeds te vertellen. De hasselbackaardappelen die erbij liggen, vormen een dieptepunt. Ze lijken in niets op die Zweedse fijn ingesneden aardappel met gesmolten boter, het zijn gewoon gekookte krieltjes met wat krassen op. Dunas is een dure mislukking.

Advertentie
Advertentie

Waar?

Zeedijk-Duinbergen 300, 8301 Knokke-Heist
Tel. 050/278.605 | dunasdine.be
Gesloten op maandag en dinsdag

Rekening

82,5 euro per persoon (77 euro eten en 5,5 euro dranken).

Decibel

De stevige soundtrack en de open ruimte geven 68,9 dB aan, aan de hoge kant.

Advertentie

Wijn

De prachtige wijnkaart van zestien bladzijden bestrijkt ook minder evidente landen, van België over Libanon tot Zwitserland. Stevige prijzen. Weinig opties per glas.

Kom ik terug?

Ook al heb je hier uitzicht op zee, het eten ontgoochelt. Ik kom niet terug.

Advertentie