Recept | Tarte sardine met gekonfijte tomaten en salsa verde
Chef Nicolas Misera van restaurant Misera in Antwerpen schotelt u ieder weekend een nieuw recept voor. Deze aflevering: tarte sardine met gekonfijte tomaten en salsa verde.
Chef Nicolas Misera van restaurant Misera in Antwerpen schotelt u ieder weekend een nieuw recept voor. Deze aflevering: tarte sardine met gekonfijte tomaten en salsa verde.
Exclusief voor Sabato: ‘Plat Misera’, de recepten van chef Nicolas Misera.
Verras je gasten tijdens een zaterdagavonddiner met deze eenvoudig te bereiden gerechten die nét dat tikje meer hebben.
‘Dit recept gaat al vele jaren mee. Toen we met een groep vrienden een huis huurden in de Provence kwam er altijd een versie van deze ‘tarte sardine’ op tafel. Het is een gerecht dat een instantvakantiegevoel oproept. Een perfecte manier ook om het laatste restje van de Indian summer te rekken.’
‘Verse sardines zijn erg dankbare visjes om mee te werken, maar zijn een miskend product. Je zult ze moeten bestellen bij de betere vishandel, want te veel mensen kennen sardines alleen als blikvoer.’
‘Als je met kraakverse, goede producten werkt, hoef je echt geen schrik te hebben om vis bijna rauw te serveren. In dit recept worden de verse sardines gegaard door de aciditeit van het citroensap en een klein beetje warmte van de oven.’
‘Het is een gouden regel in mijn keuken: vis moet altijd eerder te weinig dan te veel gegaard zijn, anders maak je de delicate smaak en textuur kapot.’
‘In mijn restaurant serveer ik deze kleine taartjes als hapje, maar als je gasten verwelkomt, kun je ook één grote versie maken, uit een rond of vierkant stuk bladerdeeg. Probeer ze vooral niet te keurig te maken. Dit is rustiek, puur, Provençaals. Er mag een hoek af zijn.’
Voor één taartje
Voor een ruime portie salsa verde
Vigna della Bra 2019 – Cantina Filippi | Soave, Veneto, Noord-Italië | 100% garganega-druif | 22 euro
‘De Filippi-wijngaarden liggen op 300 à 400 meter hoogte, de hoogste in de hele Soave-regio, in een microklimaat met grote temperatuurverschillen tussen dag en nacht. Dat draagt bij aan de intense aroma’s van deze mooie, strogele wijn. De afdronk is fris, sappig en rijk aan fruit, en geeft een mooi contrast met het gerecht.’