Chef en kunsthistoricus Matthieu Beudaert kookt de kunstactualiteit na. Deze week: ‘Portrait of George Dyer Crouching’ van Francis Bacon.
INSPIRATIE
‘George Dyer en Francis Bacon hadden een verwoestende relatie, overgoten met geweld en alcohol. Sinds 1963 schilderde Bacon zijn muze talloze keren. Zoals hier, naakt, hulpeloos en dronken, hurkend boven een put. Dyer stierf twee dagen voor Bacons retrospectieve expo in Grand Palais in Parijs in 1971, waar dit schilderij ook hing. Vanaf vandaag is het topwerk te zien in de Londense Royal Academy, op de expo ‘Man and Beast’.’
‘Aangezien die show peilt naar het beestachtige in Bacons werk, kon ik onmogelijk een vegetarisch gerecht bedenken. Ik creëerde niets met bacon, te evident, wel met gegaarde langoustines en een typische Franse tartaar. Een beestige combinatie.’
RECEPT
Langoustines, toast en sauce gribiche volgens Francis Bacon
Voor de langoustines:
- Pel 8 grote langoustines en verwijder het darmkanaal.
- Stoom de langoustines gaar en strijk ze in met olijfolie.
- Kruid met peper en wat grof zout.
Voor de sauce gribiche:
- 1 dl vers gemaakte mayonaise
- 10 in zuur ingelegde augurken, in ragfijne blokjes gesneden
- 3 eetlepels dragon, bieslook en kervel, ragfijn gesneden
- Peper en herbamare (kruidenzout van de biomarkt) naar smaak
- Tabasco naar smaak
Bereidingswijze:
- Meng voor de sauce gribiche alle ingrediënten en bewaar koud.
- Pel de langoustines.
- Bewaar de koppen en pantsers om er later een bisque mee te maken, maar in dit recept heb je ze niet nodig.
Maak een rechthoekige toast van toastbrood zoals op het schilderij. Bak goudbruin in wat boter in een antikleefpan. Schik alles zoals op het kunstwerk.
EXPO
Francis Bacon, ‘Man and Beast’, van 29 januari t/m 27 april in de Royal Academy of Arts in Londen. Van di t/m zo, 10-18 uur. Reserveren op royalacademy.org.uk