Recept: kool à la Brussels Art Walk

Chef en kunsthistoricus Matthieu Beudaert kookt de kunstactualiteit na. Deze week: een 16de-eeuws wandtapijt op de Brussels Art Walk. 

‘In de 16de eeuw waren er in Oudenaarde, Geraardsbergen en Edingen wereldberoemde wandtapijtenateliers. Dit prachtexemplaar uit die tijd, een zogenaamde ‘verdure’ met tabaksbladeren en bloemen, is volgend weekend te koop tijdens de Brussels Art Walk, een initiatief van de uitgestelde kunst- en antiekbeurs Brafa. De Mechelse specialist De Wit exposeert zijn antieke tapijten bij de hedendaagse galerie Nosbaum Reding in Brussel.’

Advertentie
Advertentie

‘Waarom uitgerekend dit tapijt? Omdat ik zelf een sigarenroker ben. En omdat er op zulke verdures vaak krullige koolbladeren en andere gewassen staan afgebeeld. Vandaar dat ik het tapijt omtover tot een winters gerecht met koolvariëteiten en saus van taleggiokaas.’

©Piet De Kersgieter

RECEPT

Voor het wandtapijt van boerenkool

Ingrediënten

Voor vier personen:

Advertentie
Advertentie
  • Assortiment seizoenskolen (boerenkool, spitskool, savooikool, bloemkool, spruitjes…)
  • Boter
  • 25 g parmezaankaas
  • 20 g koolzaadolie
  • 25 g walnoten
  • 1 el rodewijnazijn
  • 1 snuifje zout
  • 100 g groentebouillon
  • 100 g taleggiokaas
  • 35 g room

Bereidingswijze

  • Blancheer een assortiment seizoenskolen – bijvoorbeeld boerenkool, spitskool, savooikool, bloemkool, spruitjes – beetgaar. Het beste is om ze elk apart te blancheren om de juiste bite te hebben en de identiteit van elke kool te bewaren.
  • Schrik ze in ijswater. Warm ze voor het serveren op in een beetje groentebouillon en wat boter
  • Voor de pesto van boerenkool snij je 100 gram boerenkool in fijne reepjes.
  • Stoof ze kort aan in boter. Laat afkoelen tot kamertemperatuur.
  • Cutter in een keukenrobot met 25 gram parmezaan, 20 gram koolzaadolie en 25 gram getoaste walnoten.
  • Breng verder op smaak met zout naar smaak en een eetlepel rodewijnazijn.
  • Maak 100 gram groentebouillon.
  • Dat kan eventueel met de resten, kernen en buitenste bladen van de kolen.
  • Kook de bouillon op met 100 gram taleggio en 35 gram room tot een smeuïge massa.

Verdeel de kaassaus en de pesto onderaan een groot bord en serveer er speels de kolen op, zoals op het wandtapijt.

‘Brussels Art Walk, supported by Brafa’ is een gelegenheidsparcours langs 36 Brafa-exposanten in Brussel. Opening op do 17 februari (14-21 uur), daarna op vr, za en zo, 11-18 uur in de deelnemende galeries. brafa.art/en/brusselsartwalk

De Wit Fine Tapestries exposeert bij Nosbaum Reding, Eendrachtstraat 60, 1050 Elsene. nosbaumreding.com en dewit.be

Advertentie