Recept: Hazelnoot- en chocoladetaartje à la Bogaert

Chef en kunsthistoricus Matthieu Beudaert kookt de kunstactualiteit na. Deze week: ‘Gouden Bloem’ van André Bogaert.

Inspiratie

Chef Matthieu Beudaert: ‘Mijn restaurant, Trattoria La Bicicletta, ligt in Kortrijk, een streek bekend om haar textielindustrie. Misschien is het daarom dat dit sculpturale werk van André Bogaert uit 1964 me zo aansprak bij de Antwerpse designhandelaar Alain Hens: Bogaert maakte het namelijk van ‘programmalatten’, die op industriële weefgetouwen het weefpatroon bepalen. Net als de kunstenaars van het nouveau réalisme haalde Bogaert inspiratie uit materialen uit zijn directe omgeving die hij zo weinig mogelijk manipuleerde. Het is ook mijn manier van koken: ongecompliceerd, zuiver en met lokale producten. Zoals dit lauwwarme taartje van hazelnoot en chocolade met schilfers à la Bogaert.’ 

Advertentie


Het werk van André Bogaert is op afspraak te bekijken in de galerie van Alain Hens, Kloosterstraat 156 in Antwerpen, alainhens.com

Advertentie

RECEPT

Voor 8 taartjes:

  • 350 gram verse hazelnoten uit Piëmont
  • 350 gram chocolade met minimaal 60 procent cacao
  • 225 gram verse hoeveboter
  • 250 gram bloemsuiker
  • 90 gram eigeel
  • 165 gram eiwit
  • 10 gram aardappelzetmeel

Bereidingswijze:

  • Cutter de hazelnoten grof in een keukenrobot. Smelt de chocolade au bain-marie samen met de boter. Klop ondertussen de eierdooiers tot een ‘ruban’, samen met de bloemsuiker. Klop het eiwit en een snufje zout op. Spatel alle ingrediënten voorzichtig onder elkaar tot een homogene massa.
  • Bekleed vierkante bakvormpjes met bakpapier en strijk ze licht in met vetstof. Bak het beslag af gedurende 18 minuten in een voorverwarmde oven van 180 °C.
  • Laat de taartjes lauw worden en werk ze af met schilfers van pure chocolade (die krijg je door met een dunschiller reepjes chocolade af te schilferen van een blok chocolade).
Advertentie