Recept: gegaarde rode biet à la Yoshimi Futamura

Chef en kunsthistoricus Matthieu Beudaert kookt de kunstactualiteit na. Deze week: ‘Black Hole 2’ van Yoshimi Futamura.

INSPIRATIE

‘Keramiek is de meest aardse kunstvorm. Het werk van de Japanse maar in Parijs wonende Yoshimi Futamura is echter ook expliciet geïnspireerd op de geologische krachten en texturen van de aarde. Op haar tentoonstelling bij La Patinoire Royale/Galerie Valérie Bach in Brussel zag ik deze ‘Black Hole 2’: pure oerkracht, gecreëerd door aarde en vuur. Heel inspirerend, die oerelementen. De sculptuur in keramiek deed me meteen denken aan een artisanaal gemaakt brood. De aardse smaak van rode biet vond ik het best erbij aansluiten. Concreet gaarde ik een rode biet in brooddeeg: oervoedsel met een rechtstreekse link naar de aarde.’

Advertentie
Advertentie

RECEPT

Gegaarde rode biet in brooddeeg volgens Yoshimi Futamura.

Ingrediënten voor vier personen:

  • 500 gram zuurdesemdeeg
  • 1 rode biet (ongeveer 200 gram)
  • Zout
  • Braambessen, frambozen, blauwe bessen, fruit van het seizoen…
  • Honing
  • Rodewijnazijn
  • Koolzaadolie

Bereidingswijze:

Voor de rode biet:

Advertentie
Advertentie
  • Was de rode biet grondig met een schuursponsje. Verpak ze in brooddeeg.
  • Bak alles 45 minuten lang in een oven van 220 °C of tot het brood mooi donkerbruin kleurt (de biet moet gaar zijn).
  • Laat alles daarna wat afkoelen.

Voor de fruitcompote:

  • Verwarm de blauwe bessen, braambessen of frambozen zacht op een klein vuurtje en voeg de honing en de rodewijnazijn toe.
  • Laat een tiental minuten licht opstaan.
  • Haal van het vuur en voeg de koolzaadolie toe.
  • Bestrooi eventueel met wat zout.

Snij de biet met het deeg in twee. Serveer met de lauwwarme compote van fruit.

EXPO

Yoshimi Futamura, ‘Vérité tellurique’, t/m 30/10 bij La Patinoire Royale/Galerie Valérie Bach, Veydtstraat 15 in Brussel. prvbgallery.com

Advertentie