© Piet De Kersgieter

Recept: bloemkoolsteak à la Jonathan Callan

Chef en kunsthistoricus Matthieu Beudaert kookt de kunstactualiteit na. Deze week: ‘Art around Mythology around Global Strategy’ van Jonathan Callan.

INSPIRATIE

‘In de expo ‘Works on paper’ van Galila Barzilaï-Hollander, die op dit ogenblik in het Joods Museum in Brussel te zien is, zag ik dit werk, typisch voor de Brit Jonathan Callan. Galila Barzilaï-Hollander is een obsessieve kunstverzamelaar. Dat merk je niet alleen aan haar eigen kunstruimte Galila’s P.O.C. in Vorst, waar ze haar privécollectie toont, maar ook op deze museumtentoonstelling.’

Advertentie
Advertentie

‘Het is een dichte collage van allerlei aaneengekleefde boeken: vorm en inhoud vallen samen. Callan kijkt naar boeken zoals een keramist naar klei. En zoals ik naar bloemkool. Ik sneed er een steak van, met de grillige contouren van Callans collage. Het gerecht is afgewerkt met gefrituurde en opgelegde bloemkool: net als de kunstenaar wilde ik maar rond één hoofdingrediënt werken.’

RECEPT

Bloemkoolsteak afgewerkt met gefrituurde en opgelegde bloemkool.

Ingrediënten voor 2 personen:

Voor de bloemkool:

  • 1 bloemkool
  • 50 gram boter
  • 5 jeneverbessen
  • 1 takje tijm
  • 1 blad laurier
  • 10 cl witte wijn
  • 20 cl groentebouillon
Advertentie
Advertentie

Voor de vinaigrette:

  • 1 el hazelnootolie
  • 2 el maisolie of slaolie
  • 1 el witte balsamicoazijn

Bereidingswijze:

  • Meng alle ingrediënten voor de vinaigrette.
  • Snij de bloemkool centraal in twee mooie plakken van ongeveer 1 cm dikte. Let op: snij vanuit de stam naar de top van de bloemkool.
  • Bak deze plakken bloemkool als een steak in een pan: laat de boter smelten en bruisen, leg de bloemkoolsteak in de pan en bak mooi goudbruin aan beide zijden.
  • Voeg intussen de tijm, het blaadje laurier en de jeneverbessen toe en parfumeer zo de braadjus.
  • Leg de bloemkool na het bakken op papier om het overtollige vet te verwijderen en kruid af met fleur de sel.
  • Laat het overtollige vet wegdruipen en deglaceer de pan met wat witte wijn en groentebouillon. Kook dit op een hevig vuur in tot een stroop en strijk er de bloemkoolsteaks mee in.
  • Snij de rest van de bloemkool in ragfijne plakjes. Leg de helft van de plakjes op in vinaigrette en frituur de andere helft goudbruin in een friteuse.
  • Laat uitlekken.
  • Serveer de gebakken bloemkool met de gefruite bloemkool en de gemarineerde bloemkool.

‘Works on paper. Galila’s collection’, t/m 13/2 in het Joods Museum in Brussel,
mjb-jmb.org/nl

Advertentie