Nightshop is geen echt restaurant, maar een ‘cave à manger’ waar natuurwijn, originele cocktails en softdrinks al even belangrijk zijn als het eten.
Nightshop is geen echt restaurant, maar een ‘cave à manger’ waar natuurwijn, originele cocktails en softdrinks al even belangrijk zijn als het eten.

Proefwerk | Nightshop in Brussel: eten achter de poort

Jan Scheidtweiler aan tafel bij restaurant Nightshop in Brussel: achter de poort schuilt een bijzondere plek

Met een garagepoort als inkomdeur en een naam die naar een winkel verwijst, vraagt dit nieuwe adres in de Brusselse Dansaertwijk om een woordje uitleg. Is het een winkel? Een heel kleine wijnwinkel, dat wel. In een koeltoog wacht een honderdtal natuurwijnen, klaar om mee te nemen.

Maar eigenlijk is de grote ruimte achter de garagepoort een restaurant en een koffiebranderij. De machine achteraan toont waar de koffie gebrand wordt, een betonnen toog vooraan is zowel het werkblad voor de keukenploeg als de eettafel voor de gasten. Enkele tafels vervolledigen het geheel, een mix van industriële én hedendaagse inrichting.

Advertentie
Advertentie

Nightshop is een eigenzinnig project van Jocasta Allwood, een Britse die eigenlijk grafisch ontwerper is. De koffiebranderij is van haar partner Jens Crabbé. Allwood noemt Nightshop geen echt restaurant, maar een ‘cave à manger’, waar natuurwijn, originele cocktails en softdrinks al even belangrijk zijn als het eten. Dat is ook te merken aan de korte kaart. De elf gerechten nemen maar een derde van de ruimte in.

© Alexander D'Hiet

Sommige van die gerechten zijn minuscuul, zoals een portie geroosterde zoute amandelen (4 euro) of een eigen versie van pickles
(5 euro). Andere vallen dan weer stevig uit, zoals de rarebit, een Britse klassieker (11 euro) die hier de hele dag door verkrijgbaar is. Op een zalig stuk zuurdesembrood gaan roeselarekaas, mosterd en bruin bier een harmonieuze relatie aan. Het frisse zuur van de pickles – ui, rode biet en aardpeer – biedt goed weerwerk tegen de rijke rarebit. Zelfgemaakte ricotta doet het dan weer goed bij zachtgegaarde prei. Gebakken broodkruim geeft wat crunch: simpel maar lekker (11 euro).

Dat eigenzinnige gerechten niet altijd een topresultaat opleveren, blijkt uit een bord zoute ansjovis in olie waarover gepekelde eidooier geraspt is (8,5 euro). Daarbij komen crackers met warme, zoete kruiden: apart is het zeker, maar vooral ook te zout en te eentonig.

Advertentie
Advertentie

Met een knap bord rond lamsschouder, zacht en smaakvol, pistache en dille (13,5 euro) toont de keuken dat het hier toch de moeite is. A la minute afgebakken flatbread is een goede drager voor het geheel. Ook een zelfgemaakte chocoladetaart met sinaasappel, huiselijk en lekker, bevestigt dat het hier goed zit. Culinaire avonturiers hebben er een bijzondere plek bij.

Advertentie