Onze recensent Jan Scheidtweiler aan tafel bij Habibi, een hip Libanees-mediterraan restaurant in Elsene.
Za’atar, sumak en korianderzaad. Sinds Yotam Ottolenghi de koning van de kookboeken is, staan onze keukenrekken vol smaakmakers uit het Midden-Oosten. De opmars van de Libanees-mediterrane keuken is ook af te leiden uit het stijgend aantal restaurants dat zijn menukaart bevolkt met hummus, falafel en andere mezze.
Een van de recentste nieuwkomers is Habibi in Elsene, genoemd naar een van de vele koosnamen uit de Arabische cultuur. Het diepe rijhuis aan een drukke straat is gestileerd ingericht, met tafeltjes in terrazzo, designlampen en groene tegels. Om maximaal van haar pasverworven hippe status te profiteren, richtte de Habibi-ploeg een krap terras in aan de straatkant – het terras achteraan is wel een pak gezelliger.
Een van de charmante eigenschappen van de Libanese keuken is dat ze breekt met ons traditionele eetpatroon: geen braaf menu in drie gangen, maar een tafel vol mezze om te delen. Er staan zeven van die gerechten op de kaart, van de klassieke hummus (8,5 euro) tot creatieve combinaties als geroosterde rode biet met muntolie en getoaste boekweit (9 euro).
De Habibi-hummus is luchtig en afgetopt met olijfolie en zhoug, een pittige kruidensaus met koriander. Bovenop liggen nog wat gepofte kikkererwten, een mooi detail. Ook moutabal van rode biet (8,5 euro) ligt verzorgd in het kommetje: bij de mousse van rode biet komt een frisse carpaccio van venkel. Lekkere panisse (8 euro), gefrituurde driehoeken van kikkererwtenbloem, vormen een meer substantieel hapje. Rozemarijn en za’atar, die typische kruidenmix van wilde oregano, sesam en sumak, leveren voldoende kruidigheid, een looksaus brengt pit. Een tarte tatin van courgettes (9,5 euro) lijkt on-Libanees, maar is wel een smakelijk geheel: de gekaramelliseerde courgettes krijgen knapperig en zacht weerwerk van een korst met za’atar en van room met salie.
De indrukwekkende klei-oven die voor de open bar staat, levert in hoog tempo man’oushe, Libanees plat brood dat belegd wordt met zowat alles: van kaas en gekaramelliseerde ui (9 euro) tot pulled pork (10 euro). Ook deze hapjes zitten vol smaak: zowel een versie met aubergine (8,5 euro) als met lam
(11 euro) proeven kraakvers.
Deze Habibi is hip, druk en lekker: de keuken van het Midden-Oosten krijgt hier een make-over die smaakt naar meer.